Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την ποιότητα του φαγητού μας και τη σημασία του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο μας. Διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που βγαίνουν συχνά στο φως της δημοσιότητας υποδεικνύουν πως πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για τη μαζική παραγωγή τροφίμων, τις συνθήκες που επικρατούν, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και τελικά, έχουμε ελάχιστη γνώση του αν αυτό που θα φάμε σήμερα είναι όχι μόνο υγιεινό αλλά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο.

Η αλυσίδα της μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων είναι αχανής αλλά και πολύ εύαισθητη. Το μάθαμε με τον covid. Το εμπεδώσαμε με το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει την ανηφόρα, πολλές χώρες, ειδικά του “τρίτου κόσμου”, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς η έλειψη τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και την ίδια ώρα το 30% της παραγόμενης τροφής παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια.

Μία λύση που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά ως πρόταγμα είναι η βιώσιμη γεωργία, η τοπική αγροτική παραγωγή δηλαδή, που γίνεται σε μικρή κλίμακα, με τοπικά προϊόντα, όπου και οι γεωργικές καλλιέργειες ακολουθούν το κλίμα της κάθε περιοχής αλλά και η κτηνοτροφία συνδυάζεται με την γεωργία και λειτουργεί παράλληλα και συνεργατικά. Με λίγα λόγια, το παλιό, καλό αγρόκτημα. Χωρίς μεταλλαγμένους σπόρους, χωρίς ζωοτροφές από την άλλη άκρη του κόσμου, χωρίς μεγάλης κλίμακας χρήση γης και εκτροφή ζώων. 

Μία συνολική λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα σίγουρα απαιτεί πολιτικές αποφάσεις και αλλαγή της πορείας της αγροδιατροφικής παραγωγής. Όμως υπάρχουν πράγματα που μπορεί ο καθένας να κάνει ώστε να ελέγχει καλύτερα την ποιότητα της διατροφής του και παράλληλα να βάζει το λιθαράκι του για την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιες είναι αυτές;

Αγοράζουμε τοπικά προϊόντα

Προτιμούμε τα προϊόντα που έχουν παραχθεί κοντά στον τόπο διαμονής μας, ή τουλάχιστον στην ίδια χώρα. Αναζητούμε παραγωγούς και ειδικά εκείνους που ακολουθούν πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αγροτικά προϊόντα που δεν είναι η εποχή τους. 

Επιλέγουμε όσπρια

Τα όσπρια, πέρα από τα διατροφικά οφέλη τους, παράγονται τοπικά και μας επιτρέπουν να μειώσουμε την τροφή που προέρχεται από εισαγωγές. Επίσης η καλλιέργειά τους μειώνει την καταπόνηση του εδάφους και έχουν μικρές απαιτήσεις σε λιπάσματα. 

Λιγότερες συσκευασίες, λιγότερα τυποποιημένα προϊόντα

Αναζητούμε όσο το δυνατόν την “πρώτη ύλη” και καταναλώνουμε λιγότερα τυποποιημένα προϊόντα. Τα τυποποιημένα προϊόντα περιέχουν συνήθως συντηριτικά και οι πρώτες ύλες τους δεν είναι ελέγξιμες από εμάς. Είναι λοιπόν σοφότερο να προτιμούμε πιο “απλά” τρόφιμα, που μπορούμε να ελέγξουμε πιο εύκολα την ποιότητα και την προέλευσή τους. 

Λιγότερο κρέας, περισσότερα λαχανικά

Η συστηματική κτηνοτροφία απαιτεί πολύ μεγάλες εκτάσεις και τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων ζωοτροφών. Μία μικρή μείωση της ποσότητας κρέατος που καταναλλώνουμε και η αντικατάστασή του με όσπρια ή λαχανικά δεν θα κάνει μόνο καλό στην υγεία μας, αλλά και στον πλανήτη. 

Λιγότερο φαγητό στον σκουπιδοντενεκέ

Κάτι τελευταίο και σχετικά εύκολο, είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τις ποσότητες τροφίμων που αγοράζουμε ώστε να μην πετάμε φαγητό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό της προηγούμενης μέρας σε μια νέα συνταγή ή να αποθηκεύσουμε προϊόντα στην κατάψυξη προκειμένου να μειώσουμε τη σπατάλη. 

Φωτ.: WarnerBros

Η ταινία Batgirl ακυρώθηκε

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο χώρο του θεάματος η είδηση πως η εταιρία WarnerBros “έκοψε” την ταινία Batgirl που ήταν ήδη σχεδόν έτοιμη και έχει κοστίσει γύρω στα 90 εκατομύρια δολάρια.

Τα γυρίσματα είχαν ήδη τελειώσει και οι σκηνοθέτες Adil El Arbi και Bilall Fallah δούλευαν στις τελευταίες λεπτομέρειες της ταινίας και η κεντρική ηρωίδα Leslie Grace είχε ήδη δώσει πολλές συνεντεύξεις για τον ρόλο της στην ταινία. Όλοι όμως πάγωσαν όταν ανακοινώθηκε ξαφνικά από την εταιρία παραγωγής πως η ταινία θα “κοπεί”.

Πιθανότατα η απόφαση αυτή να έχει να κάνει με τις νέες προτεραιότητες της εταιρίας που βρίσκεται πλέον υπό νέα διοίκηση. Σύμφωνα με το Variety η ταινία, που ήδη είχε υπερβεί τον προϋπολογισμό της λόγω κορωνοϊού, θα χρειαζόταν αρκετές δεκάδες εκατομύρια δολάρια επιπλέον για προώθηση και διαφήμιση ενώ δεν είναι αρκετά “μεγάλη” για να απευθυνθεί στο γενικότερο κινηματογραφικό κοινό στις μεγάλες αίθουσες.

Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση των σκηνοθετών και του καστ ήταν, όπως είναι αναμενόμενο, αρνητική. Συγκεκριμένα, οι δύο σκηνοθέτες σε ανάρτησή τους δηλώνουν απογηοητευμένοι:

 

Η Leslie Grace από την πλευρά της έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο Tweeter ευχαριστώντας τους θαυμαστές και φίλους της Batgirl όπου συμπεριέλαβε σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας.

Εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια τον Αύγουστο του 2022.

Σπύρος Παπαλουκάς | Ερευνητής του Αινίγματος της Ζωγραφικής. Γνωστά και Άγνωστα Έργα
  • Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα
  • Εως 16/10/2022

Βασικός στόχος της έκθεσης του Ιδρύματος Θεοχαράκη είναι η ανάδειξη της καλλιτεχνικής πορείας του Παπαλουκά, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχή και μεθοδική αναζήτηση της προσωπικής του ζωγραφικής έκφρασης, όπως αναδεικνύεται από τα πολλαπλά σχέδια και τις σπουδές της προετοιμασίας ως την επιτέλεση του τελικού πίνακα. Είναι μια πρόκληση για τον θεατή, να έχει την αίσθηση πως βρίσκεται στο εργαστήριο του ζωγράφου και παρακολουθεί τις διαδοχικές φάσεις της δημιουργίας ενός πίνακα, ενώ συγχρόνως διαπιστώνει τις μεταλλάξεις του τεχνοτροπικού του ύφους, από τα αχνά τοπία της Αίγινας στις αυστηρά δομημένες συνθέσεις του Όρους, στους έντονους χρωματικά και σχηματικά πίνακες της Σαλαμίνας ως τις αφαιρετικές απόψεις της Πάρου και τα λιτά εκθαμβωτικά στιγμογραφικά έργα της τελευταίας περιόδου. Παράλληλα, στις μακέτες των μνημειακών του θρησκευτικών και κοσμικών εικονογραφήσεων, αναδεικνύεται η πρωτοτυπία του προσωπικού του ύφους, με σεβασμό πάντα στην παράδοση και στη λειτουργικότητα των χώρων.

Τέλος, επιχειρείται με τις ενότητες των πινάκων και των σχεδίων της έκθεσης (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά), την παράθεση αποσπασμάτων και σχολίων του ίδιου του Παπαλουκά, να προβληθεί το ευρωπαϊκό προφίλ του καλλιτέχνη και να τονιστεί η προσφορά του στην εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Σπύρος Παπαλουκάς - Πηγή: https://thf.gr/el/events/spyrospapaloukas/

Ο Σπύρος Παπαλουκάς (1892- 1957) συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικών δημιουργών των αρχών του 20ού αιώνα, που συνέβαλαν στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ζωγραφικής. Συνεχίζει και διευρύνει το έργο των πρωτοπόρων, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γεωργίου Μπουζιάνη, ενώ με τους Νικόλαο Λύτρα, Μιχάλη Οικονόμου, Νικόλαο Οθωναίο προτείνουν καινοτόμους τρόπους απόδοσης της φύσης.

Το έργο του Παπαλουκά χαρακτηρίζεται από έναν διαρκή προβληματισμό και την αμφίδρομη σχέση κατανόησης του μοντέρνου, μέσα από τα δεδομένα της δικής μας παράδοσης και αντίστοιχα τη χρήση στοιχείων της παράδοσης κατά την ερμηνεία της μοντέρνας τέχνης.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στον ιστότοπο του Ιδρρύματος Θεοχαράκη: https://thf.gr/el/events/spyrospapaloukas/

Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Μικρά Ασία 1921 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
  • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα
  • Εως 15 Οκτωβρίου 2022

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) παρουσιάζει την έκθεση «Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Μικρά Ασία 1921» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, όπου διαδραματίστηκε το όλο πολιτικό δράμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Το εικαστικό έργο της Θάλειας Φλωρά-Καραβία, που εμπιστεύθηκε η οικογένεια Φλωρά στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παρουσιάζεται σε αυτή την πρώτη έκθεση του επετειακού προγράμματος του ΕΙΜ για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Τα έργα της πρωτοπόρου ζωγράφου η οποία, για δεύτερη φορά μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-1913, μετέβη το καλοκαίρι του 1921 ως ανταποκρίτρια στο θέατρο του πολέμου, ζωντανεύουν το κρίσιμο έτος 1921 συνοδευόμενα από επιλεγμένα ιστορικά κειμήλια του ΕΙΜ .

Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Πηγή: https://www.nhmuseum.gr/ektheseis/periodikes/item/17456-thaleia-flora-karavia-mikra-asia-1921

Μέρος των εκτεθειμένων έργων δημοσιεύεται σε in folio φάκελο, σχεδιασμένο από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καπόν. Διατίθεται από το πωλητήριο του ΕΙΜ και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα: Λευκώματα: Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Μικρά Ασία 1921 (nhmuseum-shop.gr)

Θαλασσογραφίες στην Πινακοθήκη Κυκλάδων της Σύρου
  • Πινακοθήκη Σύρου
  • Εως τις 10/09/2022

Τόπος που αποτελεί την κατοικία μας, καθορίζει την ιστορία και τις παραδόσεις μας, προσδιορίζει τις απαρχές της προέλευσης και την ιδεολογία της ταυτότητάς μας, προσφέρει στην επιβίωση και την ανάτασή μας, η θάλασσα και ο κόσμος της πρόσφεραν και προσφέρουν έμπνευση και παραστάσεις στη νεοελληνική τέχνη.

Στην Πινακοθήκη Κυκλάδων ταξιδεύουν 51 θαλασσογραφίες από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, ιδιαίτερες και αντιπροσωπευτικές εκδοχές της πλούσιας απόδοσης του θαλασσινού τοπίου από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή. Μέσω αυτών, αναδεικνύονται ποικίλες πτυχές της θεματικής, όπως η θάλασσα και το μεγαλείο της φύσης, το παράκτιο τοπίο και η ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα, η θάλασσα σε σχέση με ιστορικά γεγονότα και πολεμικές σκηνές, η ζωή της ελληνικής ναυτοσύνης και των ψαράδων, η εμπορική δράση και η ταξιδιωτική απόδραση, η ζωτική ευχαρίστηση της θαλασσινής εμπειρίας για το σώμα και το πνεύμα.

Δέκα από τις θαλασσογραφίες της έκθεσης παρουσιάζονται και σε αυτήν την ψηφιακή περιήγηση, φέρνοντας τα έργα αυτά πιο κοντά στον θεατή. Μπαίνοντας σε κάθε εικόνα από τις παρακάτω και πατώντας τους αριθμούς των επιλεγμένων σημείων, αποκαλύπτονται παρατηρήσεις, λεπτομέρειες και μυστικά του έργου και της γραφής κάθε καλλιτέχνη.

"Η Δική μου Ύδρα" του Φραγκίσκου Δουκάκη στο Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ύδρας
  • Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ύδρας
  • Εως 31 Αυγούστου 2022

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) διοργανώνει και θα φιλοξενήσει τον προσεχή Αύγουστο μεγάλη έκθεση με έργα του εξαίρετου Έλληνα εικαστικού Φραγκίσκου Δουκάκη.


Όπως θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει ο επισκέπτης-θεατής της έκθεσης, το εύρος του ζωγραφικού έργου του Δουκάκη ξεδιπλώνεται θεαματικά και ανάγλυφα στη νέα του αυτή δουλειά, με τον τίτλο «Η δική μου Ύδρα» .

Ξεκινώντας από την αποτύπωση των σχεδίων και των χρωμάτων του μέχρι και το οριστικό φινίρισμα, την τελική παρουσίαση των ζωγραφικών δημιουργιών του, ο Φραγκίσκος Δουκάκης, αγαπημένος, εκτός των άλλων, μαθητής του Υδραίου ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, υπογράφει και πάλι την προσπάθεια μιας συνεχούς και μεθοδικής αναζήτησης της προσωπικής του έκφρασης μέσω του μαγικού του χρωστήρα που αυτή τη φορά αποτυπώνει «Ύδρες» ξεχωριστές ..

Φραγκίσκος Δουκάκης. Πηγή: Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ύδρας

Την υπέροχη και ιστορική Ύδρα που όμως αυτή τη φορά μεταφέρεται στον καμβά με μια άλλη, εντελώς προσωπική ματιά, τη ματιά του Φραγκίσκου Δουκάκη που διαθλάται και επαναστοχεύει το τοπίο του νησιού και τις γύρω θάλασσες μέσα από έναν εσωτερικό του , θαρρείς, διάλογο με την ίδια τη φύση του πανέμορφου νησιωτικού τοπίου.

Προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι

Σταχυολογούμε τίτλους από τις προτάσεις βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για το καλοκαίρι και ανακαλύπτουμε μικρούς θησαυρούς. Πολλά από τα προτεινόμενα βιβλία είναι διαθέσιμα προς δανεισμό μέσα από τον κατάλογο της ΕΒΕ, είτε μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου.

Μπορείτε να βρείτε τον πλήρη κατάλογο της ΕΒΕ, αλλά και προτάσεις για παιδιά και εφήβους στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Τα βιβλία που ξεχωρίσαμε στο ZoomOut είναι τα παρακάτω:

Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων, της Monica Gutierrez, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Χαρακτηρίζεται “το πιο feelgood μυθιστόρημα που θα διαβάσετε φέτος“, αφού υπόσχεται πως θα μας αλλάξει τη ζωή μέσα από τη λογοτεχνία, κάτι που συνέβη και στους ήρωες του βιβλίου. Και πράγματι πρόκειται για μια ιστορία που θα ζεστάνει την καρδιά μας, κάτι που έχουμε όλοι μεγάλη ανάγκη.

Το βιβλίο ακολουθεί μια νεαρή αρχαιολόγο, την  Άγκνες Μαρτί, η οποία μετακομίζει από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο ψάχνοντας δουλειά. Λίγο αφότου φτάσει στην πόλη, μια ξαφνική νεροποντή την αναγκάζει να αναζητήσει καταφύγιο σε ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης ψάχνει υπάλληλο και η Άγκνες αποφασίζει να δεχτεί τη θέση. Ο καιρός περνάει και η Άγκνες αρχίζει να μαθαίνει τον στριφνό χαρακτήρα του αφεντικού της και τις εκκεντρικότητες των τακτικών πελατών. Νιώθει να παρασύρεται από τη μαγεία αυτού του αξιαγάπητου βιβλιοπωλείου. Ώσπου μια μέρα, ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται. Ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση, διαταράσσοντας την ηρεμία και τη γαλήνη της Άγκνες.

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τα ημερολόγια των άστρων, του Stanislaw Lem, Εκδόσεις Ποταμός

Με το προσωπείο του συμπαθούς, ατρόμητου (και επιρρεπούς σε ατυχήματα) αστροταξιδευτή, ο Στανίσλαβ Λεμ, ο πολυβραβευμένος Πολωνός συγγραφέας του Σολάρις, παρωδεί τα στερεότυπα της επιστημονικής φαντασίας και, παρεμπιπτόντως, κατεδαφίζει με κατακλυσμιαίο χιούμορ θρησκείες, ιδεολογίες και άλλες ανθρώπινες πλάνες.

Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ποιος δημιούργησε τον κόσμο, πώς να κυνηγήσετε κουρδίλους και οχταπλόκια, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ζωή στον πλανήτη Γη… 

Ο Ίον Τίχι ταξιδεύει στο Διάστημα: επιδιορθώνει την ανθρώπινη ιστορία, κάνει θεολογικού περιεχομένου συζητήσεις με ρομπότ και, σε κάποια δίνη του χωροχρόνου, συναντά τον μελλοντικό του εαυτό, με τον οποίο δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά.

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Ποταμός.

Η ιστορία των μελισσών, της Maja Lunde, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Στην Αγγλία των μέσων του 19ου αιώνα, ένας βιολόγος μελετά ένα νέο είδος κυψέλης. Περίπου 150 χρόνια αργότερα, στην Αμερική, ένας μελισσοκόμος αντιστέκεται σθεναρά στην εκμιομηχάνιση, ελπίζοντας πως και ο γιος του θα συνεχίσει στα βήματά του. Σε ένα δυστοπικό μέλλον, το έτος 2098, οι μέλισσες έχουν εξαφανιστεί και η Τάο πασπαλίζει τα δέντρα με γύρη.

Ένα μυθιστόρημα σε τρεις χρόνους, με τις μέλισσες ως μίτο της Αριάδνης να συνδέουν διαφορετικούς ανθρώπους μεταξύ τους, αλλά και να συνδέονται με την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς “Η ιστορία των μελισσών” αποτελεί το πρώτο μέρος μιας πολυαναμενόμενης τετραλογίας

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Αμερικανικό Ειδύλλιο, του Philip Roth, Εκδόσεις Πόλις

Το “Αμερικανικό ειδύλλιο” είναι η ιστορία της ανόδου και της πτώσης ενός καλότυχου Αμερικανού -ενός δυνατού άνδρα γεμάτου αυτοπεποίθηση, αριστοτέχνη της κοινωνικής ισορροπίας που τον συντρίβουν οι δυνάμεις της κοινωνικής αναταραχής της δεκαετίας του 1960.

Με έντονο ρεαλισμό, ο Ροθ ξαναγυρίζει στις συγκρούσεις και τις βίαιες μεταβολές της δεκαετίας του 1960. Το βιβλίο αυτό μιλάει για την αγάπη -και το μίσος- για την Αμερική. Για την επιθυμία ν’ ανήκεις -και την άρνηση να ανήκεις- στην Αμερική. Αντιπαραθέτει την επιθυμία για μια ειδυλλιακή αμερικανική ζωή -ζωή αξιοσέβαστη, με ηρεμία, τάξη, αισιοδοξία και δημιουργία- στη γηγενή αμερικανική παραφροσύνη.

Βρείτε το βιβλίο των εκδόσεων Πόλις στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης.

Η γιορτή του τράγου, του Μάριο Βάργκας Λιόσα, Εκδόσεις Καστανιώτη

Στη Γιορτή του Τράγου, το νέο του πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα, ο μεγάλος Περουβιανός συγγραφέας υφαίνει μια μεγάλη τοιχογραφία όπου η Ιστορία μπλέκεται με τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες, και όπου γνωστά ιστορικά πρόσωπα –όπως ο στρατηγός Τρουχίλιο που βασάνισε 3.000.000 ανθρώπους χωρίς να υποψιάζεται τη «μακιαβελική» πτώση του– διασταυρώνουν τα πεπρωμένα τους με τους μυθιστορηματικούς ήρωες του βιβλίου. 

Με έναν καταιγιστικό ρυθμό και την αξεπέραστη λογοτεχνική του ικανότητα, ο Βάργκας Λιόσα επιστρέφει στο «πολιτικό» μυθιστόρημα για να συγκινήσει, να προειδοποιήσει και να καταγγείλει όλες εκείνες τις μορφές εξουσίας που επιβιώνουν ανοίγοντας δρόμο μέσα από σωρούς πτωμάτων

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν, του Juan Gabriel Vasquez, Εκδόσεις Ίκαρος

Ο νεαρός καθηγητής της Νομικής, Αντόνιο Γιαμάρα, διαβάζει σ’ ένα περιοδικό την εξόντωση ενός ιπποπόταμου που είχε δραπετεύσει από τον ζωολογικό κήπο του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. Το άρθρο τον πηγαίνει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο πόλεμος της κολομβιανής κυβέρνησης με το καρτέλ κοκαΐνης του Εσκομπάρ μαινόταν στους δρόμους, τα δάση και τον ουρανό της Κολομβίας.

Εκείνη την εποχή, ο Γιαμάρα γνωρίζεται μ’ έναν μοναχικό μπιλιαρδόρο, «πρώην πιλότο» κατά δήλωσή του, η δολοφονία του οποίου ωθεί τον αφηγητή σ’ έναν αγώνα εξιχνίασής της, αλλά και σε μια διαδικασία αναπροσδιορισμού της ίδιας της ταυτότητάς του και των σχέσεών του με τους ανθρώπους του.

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Ίκαρος.

Το τέλος του καλοκαιριού, του Anders de la Motte, Εκδόσεις Κέδρος

Αυτό το καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με δυνατούς χαρακτήρες και ανατρεπτική πλοκή, ακολουθεί την ιστορία εξαφάνισης ενός μικρού αγοριού μια καλοκαιρινή νύχτα του 1983, σε ένα αγρόκτημα της σουηδικής επαρχίας. Χρόνια αργότερα, η αδελφή του θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν νεαρό, η ιστορία του οποίου  μοιάζει ανατριχιαστικά με εκείνη της οικογένειάς της. Με κίνδυνο να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία που με δυσκολία κατάφερε να βρει στη ζωή της, επιστρέφει στο πατρικό της. Πρέπει να βρει την απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα που όλοι οι άλλοι επέλεξαν να ξεχάσουν: Τι συνέβη τελικά εκείνη τη νύχτα;

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις εκδόσεις Κέδρος,

Αμοργός, του Νίκου Γκάτσου, Εκδόσεις Πατάκη

Το ποιητικό έργο “Αμοργός” του Νίκου Γκάτσου κυκλοφόρησε μέσα στην Κατοχή και αποτελεί ένα μοναδικό έργο που άργησε να εκτιμηθεί, αποθεώθηκε όμως αργότερα ως “ατόφιο χρυσάφι” σύμφωνα με τον Μάνο Χατζιδάκι που μελοποίησε και στίχους του, αλλά και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες.

Έργο βαθιά ελληνικό, συνομιλεί με την ελληνική γραμματεία από την εποχή του Ηράκλειτου και αποκλρυστάλλώνει το ύφος και την ιδιαιτερότητα της ελληνικής πρωτοπορίας. Ως τέτοιο, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στα ελληνικά γράμματα και αποτέλει τόσο ένα γλαφυρό ανάγνωσμα από μόνο του όσο και ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. 

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Πατάκη.

Τρια βιβλία που μας ταξιδεύουν στις επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής μας
Ο ουρανός της Ελλάδας – Καλοκαίρι, του Διονύση Σιμόπουλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
Σε αυτή τη σειρά βιβλίων ο Διονύσης Σιμόπουλος μας ξεναγεί στον ουρανό κάθε εποχής. Υπάρχει αντίστοιχο βιβλίο για τον χειμώνα και την άνοιξη, ενώ υπό έκδοση είναι και το βιβλίο για το φθινόπωρο! Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τους αστερισμούς, κάνουμε βουτιά στην ιστορία τους, μαθαίνουμε πώς πήραν τα ονόματά τους και πολλά άλλα. Τι καλύτερο από αυτό το βιβλίο για ένα ταξίδι στην απεραντοσύνη που μας προσφέρει ο έναστρος καλοκαιρινός ουρανός;
 
 
Αόρατη Επίδραση, του Jonah Berger, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
 
Τι από όσα επιλέγουμε να κάνουμε στη ζωή μας αποτελεί προσωπική επιλογή και τι φέρει τη σφραγίδα της επιρροής από τους άλλους; Ο Jonah Berger, κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, διερευνά τη σημασία της επίδρασης που έχουν οι άλλοι άνθρωποι πάνω στις αποφάσεις μας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. 
 
 
Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους, του Μανώλη Ανδριωτάκη, Εκδόσεις Ψυχογιός
 
Τελικά, οι μηχανές είναι φίλοι μας, ή οχι; Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να μας μυήσει στη δυναμική των τεχνολογικών εξελίξεων και να μας δώσει μια σφαιρική εικόνα των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Μια εισαγωγή σε μια συζήτηση που ενδιαφέρει πολύ και δημιουργεί τόσο φόβους όσο και ελπίδες.
 
6o Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει για 6η συνεχή χρονιά, από 3 έως 13 Αυγούστου, με μια σειρά συναυλιών  -από ρεμπέτικο και jazz μέχρι έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής-, πολυπολιτισμικά πρότζεκτ, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μία διεθνή πρεμιέρα!

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο φετινό Φεστιβάλ είναι η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη σε μία σύμπραξη με τον Τούρκο συνθέτη Taner Akyol, η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα της jazz, Τάνια Γιαννούλη, το πολυπολιτισμικό προότζεκτ Outernational σε παγκόσμια πρεμιέρα, η πολυσχιδής καλλιτέχνιδα Σοφία Σαρρή και διεθνούς φήμης σολίστ σε ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα των Bach, Mozart, Piazzola, Νίκου Κυπουργού, κ.α. 

Κοινός τόπος όλων των φετινών εκδηλώσεων, το ταξίδι πέρα από τους ορίζοντες. Το ταξίδι αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν για πάντα τον τόπο τους, αυτών που διέσχισαν τους ωκεανούς αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αυτών που ταξιδεύουν νοητά στον χώρο και στον χρόνο με όχημα τη μουσική.

Vladimir Waltham

Περισσότερες πληροφορίες: www.chiosmusicfestival.gr

Μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη περίμενε σήμερα το μεσημέρι τους κριτικούς κινηματογράφου που παρακολουθούσαν τη δημοσιογραφική προβολή ενός θρίλερ στον κινηματογράφο Ιντεάλ, όταν κατέρρευσε η οροφή του διπλανού κτηρίου με αποτέλεσμα να υπάρχει και μερική κατάρρευση της οροφής της αίθουσας προβολών του ίδιου του Ιντεάλ.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα βγήκαν με ασφάλεια εκτός του κτηρίου, ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση της πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο του ατυχήματος. 

Ελπίζουμε οι ζημιές να είναι μικρές και η αγαπημένη σε όλους αίθουσα της Αθήνας να επιστρέψει σύντομα κοντά μας. 

The subtle art of not giving a f*ck, του Mark Manson, εκδόσεις Έσοπτρον
Αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα, τώρα είναι μια καλή στιγμή. Με απλή και σταράτη γραφή, ο Mark Manson εξηγεί πώς μπορούμε να τη βγάλουμε καθαρή σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να αυτομαστιγωνόμαστε για το καθετί, αλλά και χωρίς να γίνουμε κυνικοί και ανάλγητοι.
Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ - Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους, Εκδόσεις Διόπτρα
Τι καλύτερο για το καλοκαίρι από ένα ακτίβιτι μπουκ για ενεργά γεωγραφόπουλα! Το βιβλίο που προέκυψε από την πολύ πετυχημένη ομάδα στο facebook έχει και σήκουελ, το ακτίβιτι μπουκ 2, αλλά και αντίστοιχη έκδοση για παιδιά.
Βαβέλ, Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες, του Gaston Dorren, εκδόσεις Μεταίχμιο

Στο βιβλίο “Βαβέλ, Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες”, ο Gaston Dorren μας ταξιδεύει στις 20 γλώσσες του πλανήτη με τους περισσότερους ομιλητές. Με γλωσσολογικές αλλά και πολιτισμικές αναφορές, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας προσφέρει ένα άνετο ταξίδι στις δαιδαλώδεις στοές γλωσσών όπως τα βιετναμέζικα και τα ιαπωνικά, αλλά να μας δώσει και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για πιο γνωστές και “βατές” γλώσσες όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) επιστρέφει 28 – 31 Ιουλίου για να γιορτάσει 10 χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές performances, εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας, εκπαιδευτικά εργαστήρια και ένα καινοτόμο επετειακό οπτικοακουστικό project!

Όπως κάθε χρόνο, το SIFF αξιοποιεί με ευφάνταστο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία του νησιού που έρχονται πάντα σε «διάλογο» με την ιστορία του τόπου. Από τον αρχοντικό θερινό Κινηματογράφο Παλλάς και το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, μέχρι το μοναδικής αισθητικής ΝαυπηγείοΤαρσανάς και το δημοφιλές ντράιβ-ιν σινεμά στην Ντελαγκράτσια, το Φεστιβάλ, φέτος, -πιο γιορτινό από ποτέ- θα δώσει το “παρών” και σε νέες τοποθεσίες-έκπληξη του νησιού, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα 10 χρόνια συνεργασίας με την τοπική κοινωνία αλλά και πειραματισμού με διαφορετικά εργαλεία και συνθήκες θέασης αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Αυτή τη χρονιά, το SIFF επιλέγει ως κεντρικό θέμα τον Τόπο, θέλοντας να επικεντρωθεί στην ανάδειξη της τοπικότητας της Σύρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξελικτικής, δημιουργικής πορείας του SIFF και στην προώθηση της αντίληψης ότι τα νησιά, αλλά και άλλες περιφερειακές περιοχές, έχουν τη δυναμική να λειτουργήσουν ως τόποι προηγμένης σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβολής.

SIFF-2019

Αυτή τη χρονιά, το SIFF επιλέγει ως κεντρικό θέμα τον «Τόπο», θέλοντας να επικεντρωθεί στην ανάδειξη της τοπικότητας της Σύρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξελικτικής, δημιουργικής πορείας του SIFF και στην προώθηση της αντίληψης ότι τα νησιά, αλλά και άλλες περιφερειακές περιοχές, έχουν τη δυναμική να λειτουργήσουν ως τόποι προηγμένης σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβολής.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του φεστιβάλ.