Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει για 6η συνεχή χρονιά, από 3 έως 13 Αυγούστου, με μια σειρά συναυλιών -από ρεμπέτικο και jazz μέχρι έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής-, πολυπολιτισμικά πρότζεκτ, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφήκαι μία διεθνή πρεμιέρα!
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο φετινό Φεστιβάλ είναι η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη σε μία σύμπραξη με τον Τούρκο συνθέτη Taner Akyol, ηδιεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα της jazz, Τάνια Γιαννούλη, το πολυπολιτισμικό προότζεκτ Outernational σε παγκόσμια πρεμιέρα, η πολυσχιδής καλλιτέχνιδα Σοφία Σαρρή και διεθνούς φήμης σολίστ σε ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα των Bach, Mozart, Piazzola, Νίκου Κυπουργού, κ.α.
Κοινός τόπος όλων των φετινών εκδηλώσεων, το ταξίδι πέρα από τους ορίζοντες. Το ταξίδι αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν για πάντα τον τόπο τους, αυτών που διέσχισαν τους ωκεανούς αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αυτών που ταξιδεύουν νοητά στον χώρο και στον χρόνο με όχημα τη μουσική.
Το Σάββατο 22 Ιουλίου 2022 το Rockwave Festival επιστρέφει με Social Distortion συνοδευόμενους από Amenram Allochiria, Κροταλία, και Half Gramme of Somma. Ακολουθούν οι ώρες εμφάνισης και οδηγίες πρόσβασης.
Timeline
16:30 DOORS OPEN
17:20 – 18:00 HALF GRAMME OF SOMA
18:20 – 19:00 ΚΡΟΤΑΛΙΑΣ
19:20 – 20:00 ALLOCHIRIA
20:30 – 21:45 AMENRA
22:30 – 00.00 SOCIAL DISTORTION
Πρόσβαση
Η είσοδος στο Terravibe θα γίνει από την Δυτική Πύλη (αυτή που βρίσκεται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού).
Διαδρομή από Αθήνα προς τη Δυτική Πύλη:
Διαδρομή από Λαμία προς τη Δυτική Πύλη:
Με λεωφορεία:
Για την άνετη μεταφορά σας Προς και Από το TerraVibe Park, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα λεωφορεία της Apollon Association και του ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ακολουθούν οι απαραίτητες πληροφορίες:
ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ APOLLONASSOCIATION Σημείο & Ώρες Αναχωρήσεων: Σταθμός Λαρίσης (έξω από τη στάση του ΜΕΤΡΟ) από τις 16.00.
Σημείο & Ώρες Επιστροφής: Στον χώρο στάθμευσης έξω από το ΤerraVibe, µετά το τέλος των εκδηλώσεων.
Tιμή εισιτηρίου με επιστροφή: 8€
Tηλέφωνο κρατήσεων: 6936632811
Λεωφορεία ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημεία Αναχώρησης:
Θησείο (έξω από τον ομώνυμο σταθμό του ΗΣΑΠ και πλησίον σταθμού μετρό “Μοναστηράκι”)
Πεδίον Άρεως (συμβολή της οδού Πατησίων με την λεωφόρο Αλεξάνδρας, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ “Βικτώρια”)
Ο Τζεφ Μιλλς, από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της αμερικανικής τέκνο, παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά σε αθηναϊκό κοινό το πρωτοπόρο Tomorrow Comes the Harvest, μια αυτοσχεδιαστική σύλληψη που δημιούργησε το 2018 με τον Tony Allen, θρύλο της άφροτζαζ και ντράμερ του Fela Kuti! Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι χωρίς τον Τζεφ Μιλλς, η ηλεκτρονική μουσική πιθανώς θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα. Από τα underground clubs του Detroit στα ’80s και μετέπειτα, στα πιο ψαγμένα club όλου του κόσμου, υπογράφοντας έως συνεργασίες με συμφωνικές ορχήστρες, εικαστικά και fashion projects, ο Μιλλς έχει χαράξει μια αξιοζήλευτη και εντελώς ιδιοσυγκρασιακή καλλιτεχνική πορεία.
Στο Ηρώδειο θα εμφανιστεί συνοδευόμενος από τον κιμπορντίστα και μακρόχρονο συνεργάτη του Jean-Phi Dary, συνομιλώντας εκ νέου με το εγχείρημα Tomorrow comes the harvest, αυτή τη φορά με νέους «συνεργούς» στον αυτοσχεδιασμό τη μπασίστρια Divinity Roxx και τη φλαουτίστα Rasheeda Ali.
To Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και η Μαρία Φαραντούρη προσκαλούν το κοινό σε μια κατανυκτική μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη μνήμη και την πολύτιμη παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη. Η «ιέρεια» του Θεοδωράκη συμπράττει με τον εξαίρετο βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, υπό τη μπαγκέτα του σπουδαίου διευθυντή ορχήστρας Μίλτου Λογιάδη. Έχοντας ερμηνεύσει τα σημαντικότερα έργα του, σε κάθε γωνιά του κόσμου, η Φαραντούρη έχει συνδέσει άρρηκτα την καλλιτεχνική της πορεία με τον Μίκη Θεοδωράκη γνωρίζοντας στο διεθνές κοινό τα, μελοποιημένα από τον ίδιο, ποιητικά έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων λογοτεχνών (Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Καμπανέλλη, κ.ά.).
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας – φόρου τιμής στον εθνικό μας μουσικοσυνθέτη, παρουσιάζονται αποσπάσματα από το εμβληματικό Canto General, σε ποίηση του Πάμπλο Νερούδα, που στα χείλη της Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή, των πρώτων ερμηνευτών του, αγαπήθηκε από το διεθνές κοινό στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Το κοινό του Ηρωδείου θα το ανακαλύψει εκ νέου στην αυθεντική ενορχήστρωσή του για 15μελές μουσικό σύνολο και δύο χορωδίες (Χορωδία της ΕΡΤ και Χορωδία Δήμου Αθηναίων). Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, πάντα υπό τη μπαγκέτα του Μίλτου Λογιάδη, θα ερμηνεύσουν έργα-σταθμούς που σημάδευσαν ανεξίτηλα πάνω από μισό αιώνα ελληνικής ιστορίας, σε ενορχήστρωση του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ.
Μια βραδιά γεμάτη ρηξικέλευθες ηχητικές περφόρμανς περιμένει το φεστιβαλικό κοινό την Παρασκευή 10 Ιουνίου στον Χώρο Η της Πειραιώς 260. Μετά την περσινή, συναρπαστική συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής CTM Festival και το Ινστιτούτο Γκαίτε, η επιτυχημένη αυτή συνέργεια συνεχίζεται, δίνοντας και πάλι βήμα διαλόγου στις νέες τάσεις της πειραματικής και ηλεκτρονικής μουσικής.
Για ακόμα μία χρονιά, το πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260, που έχει καθιερωθεί ως χώρος συνάντησης του κοινού με πρωτοποριακές παραστάσεις από όλο τον κόσμο, προσκαλεί δυναμικούς καλλιτέχνες, καταξιωμένους και ανερχόμενους, με headliner της βραδιάς τη Nene H, «από τις πιο ανήσυχες νέες μορφές της πειραματικής κλαμπ σκηνής του Βερολίνου» (Crack Magazine). Η Beste Aydin, πιο γνωστή ως Nene H, θα ενώσει της δυνάμεις της με τη διεθνώς αναγνωρισμένη γεωργιανή χωρωδία Ensemble Basiani και μαζί θα απαντήσουν στο ερώτημα: Πώς μπορεί κανείς να συνδυάσει την αβανγκάρντ τέκνο με το πολυφωνικό τραγούδι;
Πρόγραμμα
Αφροδίτη Ψαρρά (με την Tingyi Jiang), Ventriloquist Ontology | 21:00-21:25
Το Athens Music Week επιστρέφει πιο ζωντανό από ποτέ, 22-24 Ιουνίου,στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ,25 συνολικά πάνελ συζητήσεων, παρουσιάσεις και ομιλίες, 10 up-to-date workshops, 23 showcase συναυλίες, dj sets, networking events, speed meetings και άλλα open-air happenings! Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ένα φεστιβαλικόlive στην Κεντρική Σκηνή της Τεχνόπολης και θα ακολουθήσει closing party στο Bios μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!
Τετ. 22 & Πεμ. 23 Ιουνίου: Περιλαμβάνει είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου και τις Showcase συναυλίες στην Τεχνόπολη το Bios και το Temple.
Παρ. 24 Ιουνίου: Περιλαμβάνει είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου και τις Showcase συναυλίες στην Τεχνόπολη το Bios και το Temple, στο Live show στην Κεντρική Σκηνή της Σκηνή της Τεχνόπολης και στο closing party στο Bios.
Οι Bauhaus από μόνοι τους είναι ένας θρύλος! Η μπάντα του ιστορικού Club Batcave που ουσιαστικά αυτή όρισε μια ολόκληρη εποχή και μια από τις μεταλλάξεις του Post Punk- Dark wave ήχου στις αρχές της δεκαετίας του 80. Η εμφάνιση τους για άλλη μια φορά στη χώρα μας μετά την πολύ καλή συναυλία του 2018, στα πλαίσια της έναρξης του φετινού Release Festival στην Πλατεία Νερού στις 8 Ιουνίου, είναι ένα μουσικό γεγονός.
Οι Bauhaus ήταν εκείνοι που πήραν τον σκοτεινό postpunk ήχο των Cure και των Joy Divison ή των Magazine και προσθέτοντας του έναν τόνο μυστικισμου και λογοτεχνικού Ρομαντισμού, επέδρασαν όσο κανείς άλλος στην ονειρική μετάλλαξη του Gothic. Το ελληνικό κοινό μάλιστα είχε την ευκαιρία να τους απολαύσει και την αρχή της καριέρας τους σε μία πολύ δυνατή συναυλία στις αρχές του 80 που όσοι βρεθήκαμε πολύ νεαροί εκεί θα την θυμόμαστε με μεγάλη ένταση.
Ο Peter Murphy συνδυάζοντας την υποβλητική παρουσία ενός “Vampire” πριγκιπα του Underground κατευθείαν μέσα από τη μελαγχολική και υπνωτικη γοητεία που θα μπορούσαμε να βρούμε στις περιγραφές του Μπρααμ Στοκερ, είναι ένας μοναδικός Performer και ο πιο κοντινός στο να διεκδικήσει τον τίτλο ενός Gothic Βowie επί της σκηνής. Lp όπως το In that flat field ή το Μask καθως και κομμάτια – αντανακλωντας μια διεστραμμένη avantguard κρυφό Dark rock and Roll γοητεία- όπως το εκτροχιασμενο στις ελλειπτικες παραμορφωμενες κιθαριστικες εκρήξεις του, Nerves, στοιχειώνουν τις νύχτες μας μεσα και μετά τη δεκαετία του 80, ενώ το Passion of Lovers ηταν το απόλυτο soundtrack των ερώτων μας.
Οι Bauhaus μετά από τις αναβολές των λαιβ των τελευταίων δύο χρόνων βρίσκονται ξανά σε μεγαλες φόρμες και μας καλούν να μοιραστούμε εσωτερικά και πνευματικά την σκηνή του σκοτεινού ρομαντικού τους κόσμου. Πλάι τους και δίπλα σε όμορφες νέες ελληνικές μπάντες όπως οι Strawberry Pills (το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να τους δει και σε “δικό” τους λαιβ στο Ντεθ Ντισκο πριν λίγο καιρό) θα βρίσκεται μια άλλη μπάντα με τελείως διαφορετικό ύφος που συνδυάζοντας τον μουσικό τοίχο του ήχου από φαζαρισμενες κιθάρες, τα ονειρικά φωνητικά των αδελφών Reid, το Rock and Roll και την ψυχεδέλεια άλλαξαν με Lp όπως το Psychocandy το 1984 και single σαν το You Trip me Up, τον ορίζοντα της Βρετανικής Ποπ (με την ευρεία έννοια!)! Οι Jesus and Mary Chain που – προσωπικα έχω δει πάνω από μια 15αρια φορές εδώ και στο εξωτερικό – είναι από τα must του Release και οι απόλυτοι πρόδρομο του Shoegaze. Για τους Avant Rock Deus, από το Βέλγιο, τα λόγια απλώς περιττεύουν καθώς είναι ο αισθητικός ορισμός του μοναχικού εσωστρεφους avant δρόμου με pop χαρακτηριστικά και ένα από τα σημαντικότερα group των nineties.
Μια από τις πιο πλούσιες συναυλιακά σαιζόν, έχει ξεκινήσει ήδη μετά από 2 χρόνια -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- γενικής συναυλιακής, ανομβρίας! Ανάμεσα σε αυτές είναι και η μεγάλη συναυλία των Dropkick Murphys στο Ολυμπιακό Στάδιο την Δευτέρα 13 Ιουνίου. Οι Dropkick Μurphys είναι ένα από τα σημαντικότερα σύνολα στο χώρο του νέο speed-celtic-punk και μια μπάντα με φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα. Φαίνεται η γεμάτη ταχύτητα, στιγμές αισιοδοξίας αλλά και θλίψης σε διαρκή εναλλαγή που χαρακτηρίζει το είδος, έχουν βρει την αναγκαία εκείνη επαφή με τον ψυχισμό του ελληνικού κοινού, το οποίο σε όλες τις εμφανίσεις τους και πλαισιώσε και αγαπά ιδιαίτερα αυτή την εκρηκτική παρέα.
Η μπάντα ξεκίνησε την φρενήρη, γεμάτη χιούμορ και ενέργεια πορεία της, όχι κάπου στην Ιρλανδία η στην Σκωτία, αλλά στην Μασαχουσέτη το 1996. Εκεί βρέθηκαν πολύ σύντομα οι εμφανίσεις τους σε clubs και τοπικά φεστιβάλ να γίνονται η αφορμή για packed εκδηλώσεις και ενα πολύ θερμό κοινό που δίπλα στο ποτό και την μουσική, ανακαλύπτει τις πιο ιδιαίτερες πτυχές αυτού του ιδιώματος, που κάποτε κάποιοι σαν τους Pogues μας είχαν προϊδεάσει γαι το μέγεθος του κοινού που στο μέλλον θα κατακτουσε.
Οι Dropkick συγκεντρωθηκαν και λίγο κατά τύχη, όταν ο Κεν Κασει, ο φροντμαν του σχήματος αλλά και ένας χαρισματικός ερμηνευτής και περφορμερ, κατάφερε να τους φέρει κοντά. Το όνομα τους το πήραν από έναν τοπικό παλαιστή που έδινε στο μεθυσμένο κοινό των προηγούμενων γενιών ουσίες που έβρισκε από κτηνίατρους όπως αναισθητικά για άλογα, για να τους ηρεμήσει όταν “ξέφυγαν” από την κατάχρηση αλκοόλ και έπεφταν στον εθισμό. Η μπάντα στην αρχή της και πριν γίνει το φαινόμενο που σήμερα γνωρίζουμε, είχε μια πολύ D.I.Y λογική και τυπωνε η ίδια τα σινγκλ της σε δικό της label.
Παρα το γεγονός ότι εξαιτίας κάποιων οργιαστικων στιγμών που είχαν εκπεσει οπαδοί τους, οι Dropkick – και ενώ ήδη ήταν από τα κεντρικά ονόματα σε πολλές από τις συγκεκριμένες γιορτές – δεν επιτρεπόταν να συμμετάσχουν στις συναυλίες της ημέρας του Αγίου Πατρίκιου στη Βοστωνη -πολη επίκεντρο της ιρλανδοαμερικανικης κουλτούρας- σύντομα και όταν ηρθησαν οι περιορισμοί, βρέθηκαν όχι απλώς να συμμετάσχουν αλλά και να ηγούνται. Στη σκηνή μάλιστα ανέβαιναν εν μέσω τρελού χορού και τραγουδιού, πολλά μέλη των οικογενειών τους καταργώντας στην πράξη και με πάρα πολύ Punk τρόπο τους διαχωρισμούς κοινού-μουσικών. Από το συγκρότημα δε έχουν περάσει και συμμετάσχει σχεδον 2 δεκάδες μουσικοί, πράγμα που έδωσε το σχήμα το χαρακτήρα όχι απλώς ενός punk group αλλά μιας ιδιοτυπα περίτεχνης κολεκτιβας του Κέλτικου ήχου!
Σύντομα η υπόγεια φήμη που ανέπτυξαν ήταν τέτοια που η οικογένεια του εκλιπόντος κολοσσου της φολκ – και μάλιστα της έντονα πολιιτκοποιημενης φολκ του παρελθόντος και πηγή έμπνευσης για τον Μπομπ Ντυλαν- Γούντι Γκαθρι, τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν τους στίχους του ανολοκλήρωτο τελευταίου ποιητικού του ύμνου, I am shipping up to Boston!
Οι Murphys πότε δεν έκρυψαν την αγάπη τους για την προσωπική αναζήτηση, την ελευθερία και τον απόλυτο σεβασμό τους στην ανάγκη για σύνδεση με τις ρίζες και την ανάδυση κοινοτήτων μοιράσματος των κοινών εμπειριών, απέναντι στη λαίλαπα της πλήρους εξατομικευσης.
Μεσα λοιπόν σε μια εκτροχιασμενη περιοδία και όπου τα διακύβευματα είναι μεγάλα, γύρω μας αλλά και οι εντάσεις πολλές, οι Murphys βρίσκονται ξανά εδώ την Δευτέρα στις 13 Ιουνίου για να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία του κεφιού και της κοινότητας αλλά και ταυτόχρονα τους δεσμούς που αυτή δημιουργεί μαι θα δημιουργήσει ανάμεσα μας.
Ο Φέλιξ Γκουαταρί είχε πει κάποτε κάτι πολύ εύστοχο και στους Murphys ταιριάζει απολύτως. Το αίσθημα της ευτυχίας είναι πραγματικό, εάν είναι συλλογικό.
Πλάι στους Murphys οι καταξιωμένοι και τον κόσμο αλλά και σε συμμετοχή σε ενεργές δράσεις υποστήριξης τόσο της ελευθερίας όσο και της κοινότητας που αναδύεται από τη σύνδεση παραδοσιακού ήχου της Ηπείρου και σκληρού heavy stoner ήχου, οι εκπληκτικοί Villages of Ioanina City. Μια μπάντα που μαζί με άλλα σχήματα όπως οι Θραξ Πανξ αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους σε δρώμενα κοινωνικής αμφισβήτησης και προβληματισμό, πέραν των απλών ροκ συναυλιών, είναι μια μπάντα φαινόμενο που έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη σχολή πλέον γύρω της στην χώρα μας και η συναυλίες τους είναι ηχητικά και όχι μόνον γεγονότα.
Οι Rumjacks συνεχίζουν επίσης – και αυτοί αγαπημένοι του ελληνικού κοινού-το αθλητικό πνεύμα της σχολής των Μurphys ενώ οι εξαιρετικοί κολλεκτιβα των Fundracar, είναι ένα από τα επιδραστικοτερα underground και όχι μόνον ελληνικά σχήματα σήμερα, υπεύθυνοι πολλών παράλληλων εκδηλώσεων σαν διοργανωτές γύρω από το πνεύμα συνδυασμού alternative music και reggae /Ska /punk attitude, ενώ οι πειραματισμό τους με το crossover ανάμεσα στο seventies space rock και την ψυχεδέλεια με τον reggae dub ήχο αλλά και τους γεμάτους χιούμορ και σαρκασμό στίχους του Μάριου Νταβέλη, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη συναρπαστική βραδιά.