Κορασίδα: μια μαγευτική παραλία καλά κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά

Οι παραλίες της Ευβοιας είναι πολλές και καθεμία κρύβει σπάνιους θησαυρούς. Όμως η Κορασίδα, καλά κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά κρατάει ακόμη κάτι από μια εποχή που η εμεπρία των διακοπών είχε μια καλοδεχούμενη και πολύτιμη απλότητα.

Μια παραλία κατάλευκη, με ψιλό χαλικάκι και αφράτα κύματα για παιχνίδια στην ακροθαλασσιά και ανακουφιστικό ξάπλωμα στην άμμο (έχει και άμμο, άσπρη και αφράτη). Μια παραλία χωρίς ξαπλώστρες, χωρίς μουσική από κάποιο beach bar όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν και να ενωθούν με τους ρυθμούς της φύσης, την τροχιά του ήλιου, απερίσπαστοι.

Πιαχνίδισμα των κυμάτων στην παραλία Κορασίδα
Θάλασσα, ταβερνάκια και φιλόξενοι οικοδεσπότες

Στην περιοχή Αχλαδερή της Εύβοιας, λίγο πιο κάτω από την Οκτωνιά, νότια της Κύμης, η Κορασίδα μοιάζει να είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Δεν υπάρχει οικισμός, παρά μόνο καταλύματα και ταβέρνες, και ένα παντοπωλείο. Και φυσικά η δεσπόζουσα, πλατιά παραλία. Οι ρυθμοί στην Κορασίδα είναι αργοί, οι επισκέπτες περνούν τον χρόνο τους ανάμεσα στην παραλία, τα εστιατόρια και τα καταλύματα. 

Όπως είναι αναμενόμενο, οι ταβέρνες σερβίρουν εκλεκτά εδέσματα και κυρίως θαλασσινά και ψάρια, αν και τα μαγειρευτά ή τα κρεατικά είναι εξίσου καλές επιλογές. Το μενού εξαρτάται σε έναν βαθμό από την ψαριά που θα φέρουν τα καϊκια, και φράσεις όπως “δεν έχουμε κατεψυγμένα καλαμαράκια, αλλά μας έχουν φέρει φρέσκο καλαμάρι σήμερα που το ψήνουμε στα κάρβουνα αν θέλετε” φέρνουν νοσταλγικά στο νου εικόνες και εμπειρίες από άλλες εποχές, πιο απλές, πιο αθώες. 

Φρέσκο καλαμάρι και χωριάτικη σαλάτα στο ξενοδοχείο Δελφίνι

Μια τελευταία πινελιά, που κάνει τη διαμονή στην Κορασίδα ακόμη πιο μαγευτική, είναι η ευγένεια και η καλοσύνη των ανθρώπων της. Υποδέχονται τους επισκέπτες τους με ευγένεια και ανοιχτή καρδιά, σαν να έχουν να κάνουν με δικούς τους ανθρώπους. Κάτι που δημιουργεί ένα κλίμα γαλήνης που αγγίζει και τους επισκέπτες και κάνει την Κορασίδα έναν προορισμό στον οποίο θέλεις να επανέρχεσαι για να παίρνεις θετική ενέργεια, να γειώνεσαι με τον τόπο αλλά και τους ανθρώπους, να θυμάσαι πόσο απλά και αστραφτερά όμορφη μπορεί να είναι η ζωή, όχι μόνο τον Αύγουστο αλλά και όλους τους μήνες του χρόνου.  

Και κάτι τελευταίο, μαγικό: η παραλία είναι βορειοανατολική. 

Η ανατολή του ήλιου μέσα από τη θάλασσα και τα μεθυστικά χρώματα που αναδύονται ράθυμα το ένα πίσω από το άλλο συγκρίνονται μόνο με την ανατολή της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου που εμφανίζεται κόκκινη μέσα από το νερό και ανεβαίνει στο στερέωμα αργά φτιάχνοντας ένα φωτεινό μονοπάτι μέσα στη θάλασσα. 

 

Εαν λοιπόν κανονίζετε ήδη ένα ταξιδάκι στην Κορασίδα, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μέρες με πανσέληνο. Η εμπειρία που θα απολαύσετε θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα. 

Πώς θα φτάσω στην Κορασίδα

Από την Χαλκίδα παίρνουμε τον δρόμο προς Ερέτρια και Αλιβέρι. Στρίβουμε προς Λέπουρα και μετά προς Νεοχώρι. Από το Νεοχώρι στρίβουμε δεξιά προς Περιβόλια και μετά προς Συκιές και Αχλαδερή. Από εκεί και μετά ο δρόμος γίνεται αρχικά πολύ ανηφορικός, ως το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, και στη συνέχεια πολύ κατηφορικός με στροφές και “φουρκέτες”, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δείτε παρακάτω τον χάρτη:

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την ποιότητα του φαγητού μας και τη σημασία του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο μας. Διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που βγαίνουν συχνά στο φως της δημοσιότητας υποδεικνύουν πως πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για τη μαζική παραγωγή τροφίμων, τις συνθήκες που επικρατούν, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και τελικά, έχουμε ελάχιστη γνώση του αν αυτό που θα φάμε σήμερα είναι όχι μόνο υγιεινό αλλά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο.

Η αλυσίδα της μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων είναι αχανής αλλά και πολύ εύαισθητη. Το μάθαμε με τον covid. Το εμπεδώσαμε με το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει την ανηφόρα, πολλές χώρες, ειδικά του “τρίτου κόσμου”, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς η έλειψη τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και την ίδια ώρα το 30% της παραγόμενης τροφής παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια.

Μία λύση που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά ως πρόταγμα είναι η βιώσιμη γεωργία, η τοπική αγροτική παραγωγή δηλαδή, που γίνεται σε μικρή κλίμακα, με τοπικά προϊόντα, όπου και οι γεωργικές καλλιέργειες ακολουθούν το κλίμα της κάθε περιοχής αλλά και η κτηνοτροφία συνδυάζεται με την γεωργία και λειτουργεί παράλληλα και συνεργατικά. Με λίγα λόγια, το παλιό, καλό αγρόκτημα. Χωρίς μεταλλαγμένους σπόρους, χωρίς ζωοτροφές από την άλλη άκρη του κόσμου, χωρίς μεγάλης κλίμακας χρήση γης και εκτροφή ζώων. 

Μία συνολική λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα σίγουρα απαιτεί πολιτικές αποφάσεις και αλλαγή της πορείας της αγροδιατροφικής παραγωγής. Όμως υπάρχουν πράγματα που μπορεί ο καθένας να κάνει ώστε να ελέγχει καλύτερα την ποιότητα της διατροφής του και παράλληλα να βάζει το λιθαράκι του για την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιες είναι αυτές;

Αγοράζουμε τοπικά προϊόντα

Προτιμούμε τα προϊόντα που έχουν παραχθεί κοντά στον τόπο διαμονής μας, ή τουλάχιστον στην ίδια χώρα. Αναζητούμε παραγωγούς και ειδικά εκείνους που ακολουθούν πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αγροτικά προϊόντα που δεν είναι η εποχή τους. 

Επιλέγουμε όσπρια

Τα όσπρια, πέρα από τα διατροφικά οφέλη τους, παράγονται τοπικά και μας επιτρέπουν να μειώσουμε την τροφή που προέρχεται από εισαγωγές. Επίσης η καλλιέργειά τους μειώνει την καταπόνηση του εδάφους και έχουν μικρές απαιτήσεις σε λιπάσματα. 

Λιγότερες συσκευασίες, λιγότερα τυποποιημένα προϊόντα

Αναζητούμε όσο το δυνατόν την “πρώτη ύλη” και καταναλώνουμε λιγότερα τυποποιημένα προϊόντα. Τα τυποποιημένα προϊόντα περιέχουν συνήθως συντηριτικά και οι πρώτες ύλες τους δεν είναι ελέγξιμες από εμάς. Είναι λοιπόν σοφότερο να προτιμούμε πιο “απλά” τρόφιμα, που μπορούμε να ελέγξουμε πιο εύκολα την ποιότητα και την προέλευσή τους. 

Λιγότερο κρέας, περισσότερα λαχανικά

Η συστηματική κτηνοτροφία απαιτεί πολύ μεγάλες εκτάσεις και τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων ζωοτροφών. Μία μικρή μείωση της ποσότητας κρέατος που καταναλλώνουμε και η αντικατάστασή του με όσπρια ή λαχανικά δεν θα κάνει μόνο καλό στην υγεία μας, αλλά και στον πλανήτη. 

Λιγότερο φαγητό στον σκουπιδοντενεκέ

Κάτι τελευταίο και σχετικά εύκολο, είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τις ποσότητες τροφίμων που αγοράζουμε ώστε να μην πετάμε φαγητό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό της προηγούμενης μέρας σε μια νέα συνταγή ή να αποθηκεύσουμε προϊόντα στην κατάψυξη προκειμένου να μειώσουμε τη σπατάλη. 

Εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια τον Αύγουστο του 2022.

Σπύρος Παπαλουκάς | Ερευνητής του Αινίγματος της Ζωγραφικής. Γνωστά και Άγνωστα Έργα
 • Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα
 • Εως 16/10/2022

Βασικός στόχος της έκθεσης του Ιδρύματος Θεοχαράκη είναι η ανάδειξη της καλλιτεχνικής πορείας του Παπαλουκά, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχή και μεθοδική αναζήτηση της προσωπικής του ζωγραφικής έκφρασης, όπως αναδεικνύεται από τα πολλαπλά σχέδια και τις σπουδές της προετοιμασίας ως την επιτέλεση του τελικού πίνακα. Είναι μια πρόκληση για τον θεατή, να έχει την αίσθηση πως βρίσκεται στο εργαστήριο του ζωγράφου και παρακολουθεί τις διαδοχικές φάσεις της δημιουργίας ενός πίνακα, ενώ συγχρόνως διαπιστώνει τις μεταλλάξεις του τεχνοτροπικού του ύφους, από τα αχνά τοπία της Αίγινας στις αυστηρά δομημένες συνθέσεις του Όρους, στους έντονους χρωματικά και σχηματικά πίνακες της Σαλαμίνας ως τις αφαιρετικές απόψεις της Πάρου και τα λιτά εκθαμβωτικά στιγμογραφικά έργα της τελευταίας περιόδου. Παράλληλα, στις μακέτες των μνημειακών του θρησκευτικών και κοσμικών εικονογραφήσεων, αναδεικνύεται η πρωτοτυπία του προσωπικού του ύφους, με σεβασμό πάντα στην παράδοση και στη λειτουργικότητα των χώρων.

Τέλος, επιχειρείται με τις ενότητες των πινάκων και των σχεδίων της έκθεσης (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά), την παράθεση αποσπασμάτων και σχολίων του ίδιου του Παπαλουκά, να προβληθεί το ευρωπαϊκό προφίλ του καλλιτέχνη και να τονιστεί η προσφορά του στην εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Σπύρος Παπαλουκάς - Πηγή: https://thf.gr/el/events/spyrospapaloukas/

Ο Σπύρος Παπαλουκάς (1892- 1957) συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικών δημιουργών των αρχών του 20ού αιώνα, που συνέβαλαν στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ζωγραφικής. Συνεχίζει και διευρύνει το έργο των πρωτοπόρων, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γεωργίου Μπουζιάνη, ενώ με τους Νικόλαο Λύτρα, Μιχάλη Οικονόμου, Νικόλαο Οθωναίο προτείνουν καινοτόμους τρόπους απόδοσης της φύσης.

Το έργο του Παπαλουκά χαρακτηρίζεται από έναν διαρκή προβληματισμό και την αμφίδρομη σχέση κατανόησης του μοντέρνου, μέσα από τα δεδομένα της δικής μας παράδοσης και αντίστοιχα τη χρήση στοιχείων της παράδοσης κατά την ερμηνεία της μοντέρνας τέχνης.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στον ιστότοπο του Ιδρρύματος Θεοχαράκη: https://thf.gr/el/events/spyrospapaloukas/

Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Μικρά Ασία 1921 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
 • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα
 • Εως 15 Οκτωβρίου 2022

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) παρουσιάζει την έκθεση «Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Μικρά Ασία 1921» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, όπου διαδραματίστηκε το όλο πολιτικό δράμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Το εικαστικό έργο της Θάλειας Φλωρά-Καραβία, που εμπιστεύθηκε η οικογένεια Φλωρά στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παρουσιάζεται σε αυτή την πρώτη έκθεση του επετειακού προγράμματος του ΕΙΜ για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Τα έργα της πρωτοπόρου ζωγράφου η οποία, για δεύτερη φορά μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-1913, μετέβη το καλοκαίρι του 1921 ως ανταποκρίτρια στο θέατρο του πολέμου, ζωντανεύουν το κρίσιμο έτος 1921 συνοδευόμενα από επιλεγμένα ιστορικά κειμήλια του ΕΙΜ .

Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Πηγή: https://www.nhmuseum.gr/ektheseis/periodikes/item/17456-thaleia-flora-karavia-mikra-asia-1921

Μέρος των εκτεθειμένων έργων δημοσιεύεται σε in folio φάκελο, σχεδιασμένο από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καπόν. Διατίθεται από το πωλητήριο του ΕΙΜ και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα: Λευκώματα: Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Μικρά Ασία 1921 (nhmuseum-shop.gr)

Θαλασσογραφίες στην Πινακοθήκη Κυκλάδων της Σύρου
 • Πινακοθήκη Σύρου
 • Εως τις 10/09/2022

Τόπος που αποτελεί την κατοικία μας, καθορίζει την ιστορία και τις παραδόσεις μας, προσδιορίζει τις απαρχές της προέλευσης και την ιδεολογία της ταυτότητάς μας, προσφέρει στην επιβίωση και την ανάτασή μας, η θάλασσα και ο κόσμος της πρόσφεραν και προσφέρουν έμπνευση και παραστάσεις στη νεοελληνική τέχνη.

Στην Πινακοθήκη Κυκλάδων ταξιδεύουν 51 θαλασσογραφίες από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, ιδιαίτερες και αντιπροσωπευτικές εκδοχές της πλούσιας απόδοσης του θαλασσινού τοπίου από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή. Μέσω αυτών, αναδεικνύονται ποικίλες πτυχές της θεματικής, όπως η θάλασσα και το μεγαλείο της φύσης, το παράκτιο τοπίο και η ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα, η θάλασσα σε σχέση με ιστορικά γεγονότα και πολεμικές σκηνές, η ζωή της ελληνικής ναυτοσύνης και των ψαράδων, η εμπορική δράση και η ταξιδιωτική απόδραση, η ζωτική ευχαρίστηση της θαλασσινής εμπειρίας για το σώμα και το πνεύμα.

Δέκα από τις θαλασσογραφίες της έκθεσης παρουσιάζονται και σε αυτήν την ψηφιακή περιήγηση, φέρνοντας τα έργα αυτά πιο κοντά στον θεατή. Μπαίνοντας σε κάθε εικόνα από τις παρακάτω και πατώντας τους αριθμούς των επιλεγμένων σημείων, αποκαλύπτονται παρατηρήσεις, λεπτομέρειες και μυστικά του έργου και της γραφής κάθε καλλιτέχνη.

"Η Δική μου Ύδρα" του Φραγκίσκου Δουκάκη στο Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ύδρας
 • Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ύδρας
 • Εως 31 Αυγούστου 2022

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) διοργανώνει και θα φιλοξενήσει τον προσεχή Αύγουστο μεγάλη έκθεση με έργα του εξαίρετου Έλληνα εικαστικού Φραγκίσκου Δουκάκη.


Όπως θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει ο επισκέπτης-θεατής της έκθεσης, το εύρος του ζωγραφικού έργου του Δουκάκη ξεδιπλώνεται θεαματικά και ανάγλυφα στη νέα του αυτή δουλειά, με τον τίτλο «Η δική μου Ύδρα» .

Ξεκινώντας από την αποτύπωση των σχεδίων και των χρωμάτων του μέχρι και το οριστικό φινίρισμα, την τελική παρουσίαση των ζωγραφικών δημιουργιών του, ο Φραγκίσκος Δουκάκης, αγαπημένος, εκτός των άλλων, μαθητής του Υδραίου ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, υπογράφει και πάλι την προσπάθεια μιας συνεχούς και μεθοδικής αναζήτησης της προσωπικής του έκφρασης μέσω του μαγικού του χρωστήρα που αυτή τη φορά αποτυπώνει «Ύδρες» ξεχωριστές ..

Φραγκίσκος Δουκάκης. Πηγή: Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ύδρας

Την υπέροχη και ιστορική Ύδρα που όμως αυτή τη φορά μεταφέρεται στον καμβά με μια άλλη, εντελώς προσωπική ματιά, τη ματιά του Φραγκίσκου Δουκάκη που διαθλάται και επαναστοχεύει το τοπίο του νησιού και τις γύρω θάλασσες μέσα από έναν εσωτερικό του , θαρρείς, διάλογο με την ίδια τη φύση του πανέμορφου νησιωτικού τοπίου.

Video Games και ψυχική υγεία: Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας ανατρέπουν τα δεδομένα

Τα video games έχουν συχνά ενοχοποιηθεί για προβλήματα στη συμπεριφορά χρηστών, επιθετικότητα, παρορμήσεις. Όμως μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Royal Society έρχεται να αμφισβητήσει αυτές τις αιτιάσεις. Σύμφωνα με την έρευνα υπάρχουν ελάχιστες ή καθόλου αποδείξεις πως τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν την ψυχική υγεία.

Στην έρευνα, που περιελάμβανε 38935 gamers και 7 διαφορετικά παιχνίδια, μετρήθηκαν οι επιπτώσεις της πολύωρης χρήσης βιντεοπαιχνιδιών και οι επιπτώσεις των παιχνιδιών στα κίνητρα των παικτών. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως το πολύωρο gaming δεν επιβαρύνει την ψυχική υγεία. 

Χαρούμενα φυτά και μετά τις διακοπές!

Όλο το χρόνο φροντίζουμε τα φυτά μας, τα ποτίζουμε τακτικά, τα κλαδεύουμε όταν χρειάζεται, φτιάχνουμε στο σπίτι, στη βεράντα ή στον κήπο μας μια πραγματική όαση. Όλα είναι υγιή και ανθισμένα χάρη στους κόπους και τις φροντίδες μας, και να που τώρα ήρθε η ώρα για τις διακοπές και δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα αφήσουμε τα φυτά μας πίσω. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αγχωνόμαστε λίγο για την κατάσταση στην οποία θα βρούμε τα φυτά μας όταν επιστρέψουμε. Όμως μερικά απλά βήματα θα μας επιτρέψουν να φύγουμε με ήσυχη τη συνείδησή μας και να βρούμε τα φυτά μας καλά και χαρούμενα όταν γυρίσουμε!

#1 Αφθονο πότισμα!

Το νερό είναι ο καλύτερος φίλος των φυτών μας. Όσο θα λείπουμε, δεν θέλουμε να το στερηθούν. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ποτίσουμε πολύ καλά τα φυτά μας τις μέρες πριν φύγουμε για διακοπές.

Μπορούμε μάλιστα να κάνουμε μικρές τρύπες στο χώμα τους για να σιγουρευτούμε πως το νερό θα φτάσει κοντά στις ρίζες τους και θα τα βοηθήσει να μείνουν ενυδατωμένα. Ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, μπορούμε να αφήσουμε νερό στα πιατάκια τους. Δεν θα εξατμιστεί γρήγορα και θα τα τροφοδοτεί με την απαραίτητη υγρασία.

#2 Κάτω από την προστασία της σκιάς

Τα φυτά αγαπούν το φως του ήλιου, όμως αν πρόκειται να μείνουν απότιστα για ένα διάστημα είναι καλύτερα να βρίσκονται σε κάποιο σκιερό μέρος για να μη χάσουν γρηγορα την υγρασία τους. Αν λοιπόν τα φυτά σας είναι σε γλάστρες, προσπαθήστε να τις βάλετε σε κάποιο σημείο που το πιάνει η σκιά μέσα στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. 

Καλά ποτισμένα και στη σκιά, τα φυτά θα αντέξουν πιο εύκολα μερικές μέρες απουσίας σας. Φροντίστε ωστόσο να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα στο σημείο που θα τα βάλετε.

#3 Αυτόματο πότισμα

Εαν σκοπεύετε να λείψετε για πολύ καιρό και θέλετε να έχετε τη σιγουριά πως τα φυτά σας θα είναι καλά, σίγουρα το αυτόματο πότισμα θα σας λύσει τα χέρια. Φροντίζει να μη μείνουν τα φυτά σας χωρίς νερό ενώ εσείς λείπετε, μπορείτε μάλιστα να το ρυθμίσετε ώστε να ποτίζει δύο φορές την ημέρα αν έχετε πολύ απαιτητικά φυτά ή αν προβλέπεται καύσωνας.

Υπάρχουν σχετικά οικονομικές λύσεις αυτόματου ποτίσματος, σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μία επένδυση, εξυπηρετεί λοιπόν μόνο αν έχετε πολλά φυτά και σκοπεύετε να λείψετε για πολλές μέρες ή εβδομάδες. 

Ένα άλλο θετικό του αυτόματου ποτίσματος είναι πως μπορείτε να ελέγχετε τη ροή του νερού σε κάθε φυτό ξεχωριστά, ρυθμίζοντας τα μπεκ. Εαν λοιπόν έχετε φυτά με διαφορετικές απαιτήσεις, αυτή η λύση είναι για εσάς.

#4 Μια νταντά για τα φυτά μου!

Ένας φίλος ή μια φίλη που μπορεί να έχει τα κλειδιά του σπιτιού σας και μπορεί να έρχεται κάθε 3-4 μέρες είναι σίγουρα η πιο καλή λύση για τα φυτά σας. Δείξτε τους τα φυτά και πείτε τους τι χρειάζονται. Επίσης φροντίστε να ξέρουν πού βρίσκονται τα απαραίτητα εργαλεία ή προμήθειες αν πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω. Και φέρτε τους ένα αναμνηστικό από τις διακοπές σας! Στην τελική, σας αγαπάνε και φροντίζουν για εσάς αλλά και για τα φυτά σας 🙂 

#5 Λύσεις αυτο-ποτίσματος

Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τα φυτά σας σε καλή κατάσταση όσο λείπετε διακοπές, είναι να αναζητήσετε κάποιο σύστημα αυτοποτίσματος. Ειδικά για τα πιο απαιτητικά σε νερό φυτά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι σωτήριο. 

Μία εύκολη λύση είναι να βάλετε τη γλάστρα με το πολύ απαιτητικό φυτό μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Έτσι θα τραβάει υγρασία για μέρες και δεν θα καταπονηθεί από την έλειψη ποτίσματος. 

Στην αγορά υπάρχουν επίσης και μπάλες ποτίσματος που έχουν μικρές τρυπούλες από τις οποίες πέφτει σιγά-σιγά το νερό. Αντίστοιχα, υπάρχουν και γλάστρες αυτο-ποτίσματος, κάτι που μπορείτε να έχετε υπόψιν για το μέλλον και τα καινούρια φυτά που θα πάρετε ή θα μεταφυτεύσετε. 

Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Δασκάλους Pilates από το Studio Bodytone

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Studio Bodytone στηρίζεται στην εμπειρία 30 και πλέον ετών διδασκαλίας σε διάφορα είδη κίνησης (μπαλέτο, σύγχρονος χορός, Pilates, θεραπευτική κίνηση).

 • Είναι σχεδιασμένο σε συνεργασία με ορθοπεδικούς και φυσιοθεραπευτές.
 • Εμπλουτίζεται διαρκώς λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες, ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της ανατομίας και της κίνησης (Fascia, Tensegrity).
 • Από το 2007 οι πιστοποιημένοι δάσκαλοι του Studio Bodytone εργάζονται ή διευθύνουν διακεκριμένα studio Pilates με μεγάλη επιτυχία.
 • Πέρα από το πλήρες αναλυτικό ασκησιολόγιο της μεθόδου που είναι καταγραμμένο στο εγχειρίδιο με φωτογραφίες, περιγραφή και οδηγίες για κάθε άσκηση αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά σεμιναρίων: ιστορικά στοιχεία της μεθόδου, ορθοσωμία, προθέρμανση-αποθεραπεία, ειδικές κατηγορίες ασκουμένων (έγκυες, χορευτές-αθλητές, τρίτη ηλικία), απτικές και λεκτικές οδηγίες.
Τι περιλαμβάνει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Studio Bodytone

Βασικό Πρόγραμμα: 530ώρες | *Διευρυμένο πρόγραμμα: 530 + 20 ώρες

Θεωρία στο ματ και όλα τα όργανα σε τρία επίπεδα: βασικό – μέσο – προχωρημένο:

 • Ιστορικά στοιχεία – Εισαγωγή στη μέθοδο
 • Αρχές εμβιομηχανικής της κίνησης – Ενσυνείδητη κίνηση – Νεύρο-μυοπεριτονία
 • Ανάλυση Στάσης, Άξονες, Σωματότυποι
 • Σχεδιασμός μαθήματος, Μεθοδολογία διδασκαλίας
 • *Pre-pilates Στοιχεία ορθοσωμικής
 • *Χρήση μικρών αξεσουάρ (ιμάντες, roller, δαχτυλίδι) Bosu, Foot Corrector, Rotators

Προσωπική Πρακτική 2 ώρες/εβδομάδα

Παρακολούθηση μαθημάτων έμπειρου εκπαιδευτή

Συνδιδασκαλίες – Διδασκαλίες – Εργασίες

 

Ομάδα εκπαιδευτών:

Διδασκαλία μαθημάτων σε όλα τα επίπεδα:
Ελευθερία Ρίζου, Ιωάννα Κούνα
Σχεδιασμός αθλητικού μαθήματος:
Μαίρη Ταλιαμπέ
Pilates flow χορογραφημένο μάθημα με συνοδεία μουσικής:
Ιωάννα Κούνα

Στο διευρυμένο πρόγραμμα περιλαμβάνονται σεμινάρια:

Εμβιομηχανική της Κίνησης

Εισηγητής: Δημήτρης Γκλώτσος
Αναπληρωτής Καθηγητής τμ. Μηχανικών Βιοϊατρικής ΠΑΔ

 

Ο ρόλος του pilates ως θεραπευτική κίνηση

Εισηγήτρια: Βασιλική Μπούρμπουλα
Bsc Phys, Msc Acup, MSCP, MAACP, MBMAS
Φυσιοθεραπεία / Βελονισμό

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: ellierizou@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες για το Studio Bodytone:

Το bodytone άρχισε να λειτουργεί το 2007 ως Studio Pilates και τεχνικών σωματογνωσίας. Από την αρχή πλαισιώθηκε με πιστοποιημένους εκπαιδευτές στη μέθοδο με μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία της κίνησης και ιδιαίτερα του χορού.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για το bodytone στον ιστότοπο του studio:

www.bodytone.gr