Spencer

Έτος: 2021

Διάρκεια: 117′

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραϊν

Παίζουν: Κρίστεν Στιούαρτ, Τίμοθι Σπολ, Σάλι Χόκινς

Σύνοψη

Ο γάμος της Πριγκίπισσας Νταϊάνας και του Πρίγκιπα Καρόλου είναι καιρός που έχει «κρυώσει». Μέσα από πολλαπλές φήμες για εξωσυζυγικές σχέσεις και διαζύγιο, όλα καταλαγιάζουν αναγκαστικά προκειμένου να εορταστούν τα χριστούγεννα στη εξοχική Οικία της Βασίλισσας στο Σάντρινγκχαμ. Εκεί υπάρχει φαγητό, ποτό, σκοποβολή και κυνήγι. Η Νταϊάνα ξέρει καλά το παιχνίδι. Αλλά φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η ταινία SPENCER είναι μία υπόθεση του τι μπορεί να συνέβη κατά την διάρκεια εκείνων των μοιραίων ημερών.

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας
Κριτική

του Γιάννη Ραουζαίου

Η ταινία Σπένσερ που προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες, απετέλεσε μια σημαντική στιγμή τόσο του περσινού φεστιβάλ κινηματογράφου Βενετίας, όσο και της πρωταγωνιστριας Κριστεν Στιούαρτ προσωπικά. Η ταινία περιγράφει – ως παράγωγο μυθοπλασίας – την γεμάτη άγχος και ερωτηματικά επίσκεψη της πριγκίπισσας της Ουαλίας Λαιδης Νταϊάνα, σε μιά έπαυλη όπου βρίσκεται  η Βασιλική οικογένεια και ο  -σε διάσταση- σύζυγός της, Κάρολος, μαζί με τους γιους τους.

Η σκηνοθεσία είναι αφαιρετική και πειραματιζετια με πολλαπλές επιστρωσεις χρώματος στην εικόνα ντυμένες με μια ονειρική αχλυ φαντασματικης επικάλυψης. Σαν η ίδια η αλληλουχία των εικόνων να βρίσκεται ανάμεσα στην πραγματικοτητα, τις κρυμμένες μνήμες της Νταϊάνα που εμφανίζονται σε σειρά φλαμπακς κατά διαστήματα κατά την εξέλιξη της πλοκής, ενώ η ίδια η έπαυλη και οι χαρακτήρες εκεί που λειτουργούν με στρατιωτική πειθαρχία και αυστηρά πρωτόκολλα, γίνονται ο καμβάς που εκπέμπει με όλους τους τρόπους τα διλήμματα αλλά και τον εγκλωβισμό και την ασφυκτική αίσθηση πνιγμού που βιώνει ο άστατος και πολύ πιο περιπετειώδης και συναισθηματικός, χαρακτήρας της Lady D.

Η Κριστεν Στιούαρτ, μια εξαιρετική ηθοποιός και μια από τις σημαντικότερες της γενιάς της, αποτυπώνει σε κάθε στιγμή, είτε σωματικά, είτε μέσα από την προβολή των εσωτερικών της αναπολησεων αυτή την ένταση και την συγκρουσιακή διάθεση που έχει απέναντι σε αυτές τις νόρμες και την διάχυτη υποκρισία που νιώθει ότι αντιμετωπίζει. Ορισμένες σκηνές, όπως η σκηνή του φαγητού και των μαργαριταριών, αποπνέουν συμβολικά αυτή την πνιγηρή αίσθηση και την ανάγκη του κεντρικού χαρακτήρα να μπορέσει να βρει μια νέα σύνθεση και ένα νέο σημείο ισορροπίας. Το εικαστικό βάθος των εικόνων ευνοεί αυτή την ανάμεσα-στο-όνειρο-και – την-πραγματικότητα, δραματική πορεία, η οποία μας οδηγεί με αυαξνομενους ρυθμούς σε ένα φινάλε που αν μη τι άλλο αναμένουμε λυτρωτικα- σε ολόκληρη την ταινία. Αναμφίβολα μια εξαιρετική δουλειά και ένα πραγματικό auteur cinema

3.5 out of 5 stars (3.5 / 5)

Έτος: 2021

Διάρκεια: 128′

Σκηνοθεσία: Γιακίμ Τρίερ

Παίζουν: Ρενάτε Ρέινσβε, Άντερς Ντάνιελσεν Λίε, Χέρμπερτ Νόρντρουμ

Το χρονικό τεσσάρων χρόνων από την ζωή μιας νεαρής γυναίκας, η οποία καλείται να εξερευνήσει τα περίπλοκα μονοπάτια της ζωής και του έρωτα ενώ παλεύει για την καριέρα της. Όλα αυτά θα την κάνουν να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό της και θα την φέρουν αντιμέτωπη με μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το ποια πραγματικά είναι.

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας:
Κριτική

του Γιάννη Ραουζαίου

Σε αυτή την πολύ όμορφη δουλειά για την οποία η πρωταγωνίστρια, Ρενάτε Ρέινσβε, βραβεύθηκε με το βραβείο ερμηνείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Καννων 2021, ο Γιοακιμ Τριερ επανέρχεται με μια υπαρξιακή, πολυεδρική δουλειά, χωρισμένη σε ψηφίδες – στιγμιότυπα δράσης, σκιαγραφωντας το πορτραίτο μιας γυναίκας, σε αναζήτηση νέων διεξόδων στην ζωή της.

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αυτή η γεμάτη απρόσμενα συμβάντα, καθημερινής πραγματικότητας (που ίσως κάποιος φιλόσοφος θα μπορούσε να περιγράψει ως ανάλογα μιας καθημερινής τρέλας) η ταινία μπορεί να αποκωδικοποιηθει, πέραν των ερμηνευτικων αρετών της πρωταγωνιστριας, αλλά και των λοιπών αισθητικων ανάλογων – όπως ενος πολύ μεστου μοντάζ και μιας κάμερας που αναδεικνύει την κίνηση και τα παράθυρα πραγματικότητα που εισηγείται η πλοκή- ως ένα τραγικό κωμικό σχόλιο πάνω στην υπόσταση και τη ρευστότητα ενός εαυτού, οποίος ξεπερνά τις αγκυλώσεις και τα προσωπικά του τείχη ανατρέποντας την καθημερινότητα του, σε κάποιο μετα-ηθικό άλλο. Αυτός ο εαυτός, ρευστός και αναγνωρίζοντας την προσωπικότητα του ως τέτοια, δεν σταματά σε όλη την εξέλιξη της ταινίας να μας εκπλήσσει αλλά και να σιγοντάρει μέσα στην οπτική μας εμπειρία, ένα αίσθημα αναγνώρισης της προσωπικής ανάγκης του καθενός μας για διαρκή αυτό-υπέρβαση. Εάν κάτι είναι βασικό-και φαίνεται ο Τριερ να το γνωρίζει πολύ καλά σε αυτό το παιχνίδι μυθοπλασίας και πραγματικότητας συνενωμενων στο πρόσωπο των επιλογών της ηρωίδας-είναι η αναγνώριση της εποχής μας, ως μιας τέτοιας, διαρκώς επιζητουσας την εμπειρία αυτής της προσωπικής ρευστότητας – είτε μέσα από την κωμωδία είτε μέσα από το δράμα η ακόμη και την συμμειξη των δυο.

Ο σκηνοθέτης καμουφλαρωντας αυτή την αναζήτηση, την κοινή τόσο στην φιλοσοφία όσο και στην σύγχρονη τέχνη, σε ένα αρτιστικο προϊόν, κερδίζει τις εντυπώσεις και ενώ θα περίμενε κανείς όπως σε άλλες ανάλογες προσπάθειες δημιουργών, το αποτέλεσμα να ειναι ένα συγκλονιστικό δραματικό ισότοπο που μαζί με τον εαυτό θα ανατίναξει και τον κόσμο-ας θυμηθούμε τις Αρμονίες του Βερκμαιστερ- εδώ η αύρα του φιλμ, μας δίνει εσωτερικά διερωτησεις ως λύσεις και μας αφήνει κλείνοντας μας το μάτι, με την υπόνοια μιας αλλου είδους λύτρωσης

3 out of 5 stars (3 / 5)

Έτος: 2022

Διάρκεια: 122′

Σκηνοθεσία: Άντονι και Τζο Ρούσσο

Παίζουν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Κρις Έβανς, Άνα ντε Άρμας

 Ο “Gray Man” είναι ο πράκτορας της CIA Κόρτ Τζέντρι (Ράιαν Γκόσλινγκ), γνωστός και ως “Σιέρα Σιξ”. Ο Τζέντρι, που ήταν κάποτε ένας εξαιρετικά ικανός κι εγκεκριμένος από την Υπηρεσία έμπορος θανάτου, απελευθερώνεται από ένα ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα και στρατολογείται από τον προϊστάμενό του, Ντόναλντ Φιτζρόι (Μπίλι Μπομπ Θόρντον). Όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο Σιξ είναι ο στόχος, τον οποίο κυνηγά σε όλο τον κόσμο ο Λόιντ Χάνσεν (Κρις Έβανς), πρώην συνεργάτης του στη CIA, που δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα μέχρι να τον εξουδετερώσει. Η πράκτορας Ντάνι Μιράντα (Άνα ντε Άρμας) φροντίζει για την προστασία του. Θα τη χρειαστεί.

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας:
Κριτική

του Γιάννη Ραουζαίου

O Ράιαν Γκοσλινγκ και η Ανά ντε Αρμας, πρωταγωνιστουν σε αυτή την γεμάτη ταχύτητα αλλά και ένταση περιπέτεια δράσης, η οποία ουσιαστικά μεταφέρει από το χώρο της λογοτεχνίας -όπως άλλωστε έχει συμβεί και άλλες φορές, προεξαρχοντος του 007 των βιβλίων του Φλέμινγκ- άλλον ένα χαρακτήρα ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι ο οποίος καλειται να αντιμετωπίσει πλειστους κινδύνους μέχρι να νικήσει μια σειρά διόλου εύκολων αντιπάλων και να ξεκαθαρίσει μέσα από αυτή την καθάρισα πράξη αρκετές από τις πιο αιχμηρές πλευρές του.
 
Ταχύτητα και σφικτο μοντάζ αλλά και ένα κρεσέντο δράσης και βίας, προσαρμοσμένο στην εποχη μας των πανταχού υπαρχουσων οθονών αλλά και της μετατροπής ενός μεγάλου μέρους του κλασικού σινεμά δράσης σε εμφορουμενο από την κόμικ αισθητική αποτέλεσμα. Η Ανά ντε Αρμας στο πλευρό του Γκοσλινγκ, αλλά και η παρουσία του Μπίλι Μπομπ Θορντον στο ρόλο ενός αρχιπρακτορα του παρελθόντος και μέντορα του χαρακτήρα του Γκοσλινγκ, ο οποίος έχει αποσυρθεί, προσθέτουν επιπλέον στοιχεία συγκρότησης της δομής της βάσης της μυθιστορίας αλλά και -στην περίπτωση της Ντε Αρμας– των προοπτικων αυτής της ιστορίας να εξελιχθεί και σε μελλοντικές παραγωγές.
 
Σαν κλείσιμο του Grey Man που δεν είναι άλλος από φυσικά έναν πράκτορα και μια ομάδα πρακτόρων που κινείται συμβολικά στη μεθοριακη γραμμή ανάμεσα στη νομιμότητα αλλά και σε μη επίσημα εξουσιοδοτημενες επιχειρήσεις, μπορούμε να δούμε και μια ψυχολογική αναφορά ως προς την γκρίζα ζώνη που άφησαν στο κέντρο του χαρακτήρα του Γκοσλινγκ, τα τραύματα της παιδικής ηλικίας και η ανάγκη του να επιβιώσει και να προχωρήσει κουβαλώντας τα ως ένα φορτίο μέσα του. 

Το μυστικό της Μαντλίν Κόλλινς

3 out of 5 stars (3 / 5)

Έτος: 2021

Διάρκεια: 102′

Σκηνοθεσία: Αντουάν Μπαρό

Παίζουν: Ζακλίν Μπισέ, Βιρζινί Εφιρά, Κουίμ Γκουτιέρεζ

Μια γυναίκα με διπλή ζωή εγκλωβίζεται στα ψέματα και τα μυστικά της. Η Βιρζινί Εφιρά πιο αινιγματική από ποτέ…


Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2021

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:
Κριτική

του Γιάννη Ραουζαίου

Η Βιρζινί Εφιρά, έχει αναχθεί πλέον σε μεγάλη σταρ, στο σύγχρονο γαλλικό σινεμά, ακολουθώντας την γραμμή μεγάλων προηγούμενων εξαιρετικά γοητευτικών παρουσιων τόσο στην μεγάλη οθόνη αλλά όσο και στο θέατρο, γραμμή ή όποια συμπεριλαμβάνει ηθοποιούς της τάξεως της Εμμανουελ Μπεαρ και τόσων άλλων.

Εδώ έχουμε ένα δύσκολο και σκοτεινό ψυχολογικό δράμα, το οποίο επεξεργαζεται την διαδικασία της ταύτισης σε σημείο εμμονής με έναν χαρακτήρα και μια πραγματικότητα που επέδρασαν τραυματικά στο παρελθόν της ηρωίδας. Ο χαρακτήρας της Εφιρα, μοιράζεται τη ζωή της ανάμεσα στον εραστή της και στον σύζυγο της, σε δύο διαφορετικές περιοχές, προσαρμοζοντας τη ζωή της ανάμεσα στην κανονική οικογένεια της  – τους γιους και τον σύζυγο της- και την δεύτερη οικογένεια που συνιστά για αυτήν η μικρή κόρη του φίλου της και για την οποία δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα χαρακτηριστικά που την οδηγούν να ονομάζει μητέρα της την Εφιρά σε διάφορες φάσεις. Είναι κόρη της από την παράλληλη σχέση;  Συμβαίνει κάτι άλλο;

Αργα αλλά σταθερά, μια σειρά συμβάντων αρχίζουν να υποσκαπτουν το δομημένο σε δύο παράλληλα σύμπαντα κόσμο της Εφιρα και την φέρνουν τελικά αντιμέτωπη με το αληθινό πρόσωπο που αντικρίζει στον καθρέφτη της ψυχής της. Το δικό της, με όλα τα επίπεδα γοητείας, ψεύδους, σαγήνης και προσκόλλησης που την έχουν φέρει σε αυτή την -τόσο προσωρινή όπως σύντομα θα αποδειχθει- ψυχολογικη ισορροπία του τρόμου. Η Εφιρα και η πολύ καλή σκηνοθεσία που την κάνει το απόλυτο κέντρο της ταινίας, σκιαγραφεί έναν χαρακτήρα σε επιφανειακή ηρεμία και γαλήνη όπου όμως οι αυτο-εγκλωβισμός και τα σκοτεινά μυστικά, τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με μια κρίσιμη καμπή στη ζωή. Μια καμπή που θα διαλύσει τις ψευδαισθησεις και θα αλλάξει τα πάντα. 

Το μοντάζ και τα περάσματα από τον μεσο/μεγάλο αστικό κόσμο της “κανονικής” της οικογένειας, στον δεύτερο κόσμο, εκείνων της εργασίας και της απλούστερης ζωής, δημιουργούν κινηματογραφικα το απαραίτητο κοντράστ, ώστε να λειτουργήσει τελικά η δυναμική των κρυμμενων πλευρών της εξιστόρησης, που είναι εκείνες φυσικά, οι οποίες θα διαλύσουν το ψηφιδωτό που με τόσο κόπο είχε καταφέρει η ηρωίδα να χτίσει μέσα σε μερικά χρόνια. Η φωτογραφία αλλά και οι δεύτεροι χαρακτήρες -με μεγάλη υποστηρικτικη βαρύτητα ομως-είναι πλευρές της ταινίας που οργανικά επιταχύνουν την δραματική κορύφωση και την αποκαλυπτική στιγμή της κάθαρσης, μιας ζωής η οποία σε πληρη εσωτερική σύγχυση, αγωνιωδώς, αφήνει τελικά την κατάρρευση του κόσμου της να την μεταμορφώσει. 

“I’m sorry David, I cannot do that”

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας χτυπάει την πόρτα και ο Γιάννης Ραουζαίος επιλέγει πέντε ταινίες όπου αυτή ανεξαρτητοποιείται αποκτώντας συνείδηση του εαυτού της. Επιστημονική φαντασία ή μια πραγματικότητα που βρίσκεται προ των πυλών;

Her

2013 | 126′ | Σκηνοθεσία: Spike Jonze | Παίζουν: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Scarlett Johansson

Ένας μοναχικός άντρας σε μία κοινωνική πραγματικότητα όπου όλοι έχουν και από μία τεχνητή νοημοσύνη να τους κρατά συντροφιά, ερωτεύεται τη δική AI η οποία δεν εμφανίζεται ποτέ ως εικόνα, παρά μόνο ακούμε τη μαγευτική φωνή της. Στους δύο κεντρικούς ρόλους ο Γιοακιμ Φοινιξ και η φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον ως “Σαμάνθα”.

Ex Machina

2014 | 108′ | Σκηνοθεσία: Alex Garland | Παίζουν: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac

Ένας προγραμματιστής φτάνει στην πολυτελή έπαυλη ενός ερευνητή της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ για να δουλέψει εμπιστευτικά μαζί του. Σύντομα συνειδητοποιεί ότι τόσο η σύντροφος του επιστήμονα όσο και το ανθρωποειδές πάνω στο οποίο ο ίδιος εργάζεται έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο “ψυχοσυναισθηματικό” κόσμο. Ο μηχανικός καταλήγει να ερωτευθεί παθιασμένα το ανθρωποειδές αντικείμενο της εργασίας του με το πανέμορφο πρόσωπο της Αλίσια Βικάντερ. Τα πραγματα, όμως δυστυχώς για αυτόν, δεν είναι όπως φαίνονται. 

Westworld

1973 | 88′ | Σκηνοθεσία: Michael Crichton | Παίζουν: Yul Brynner, Richard Benjamin,  James Brolin

Σε μια cybernetic disneyland όπου ελεγχόμενες ρομποτικές τεχνητές νοημοσύνες προσομοιάζουν τη ζωή στην άγρια δύση, αργόσχολοι τουρίστες από ολόκληρη την Αμερική έρχονται για να παίξουν ρόλους – εντός των οποίων δεν υπάρχει κανένας ηθικός φραγμός– σε διάφορα σενάρια της άγριας δύσης. Τα πράγματα εκτρέπονται προς διόλου ευχάριστες για τους τουρίστες οδούς όταν ένα από τα ρομποτ, που ερμηνεύεται υποδειγματικά από τον Γιουλ Μπρίνερ, βγαίνει εκτός ελέγχου, αποκτά ενσυναίσθηση και αρχίζει να εκτελεί, συμπαρασύροντας μαζί του τις υπολοιπες μηχανές, τους μέχρι εκείνη τη στιγμή δυνάστες του. Η ταινία έγινε αφορμή για την δημιουργία της εξαιρετικής ομώνυμης σειράς που συνεχίζεται ακόμα.

Matrix

1999 | 136′ | Σκηνοθεσία: The Wachowskis | Παίζουν: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano

Οι άνθρωποι στο εγγύς μέλλον φτάνουν σε ένα υψηλότατο επίπεδο εξέλιξης, αλλά η στάση τους απέναντι στα τεχνουργήματά τους όταν αυτά τελικά αποκτούν αυτοσυνείδηση μετατρέπεται σε σταση αφέντη και δουλου. Ο φρικτός πόλεμος που ακολουθεί πρώτα ανάμεσα στους ανθρώπους και μετά απέναντι τις μηχανές, οδηγεί τις μηχανές να αναλάβουν την πλήρη διακυβέρνηση και τους ανθρώπους να γίνουν εξαναγκασικά οι ενεργειακοί τροφοδοτες ενος νέου τεχνολογικου πολιτισμού ο οποίος πλέον δεν τους συμπεριλαμβάνει. Η δε συνείδηση των ανθρώπων εγκλωβίζεται σε μια τεχνική cyber παραίσθηση προσομοίωσης ενος κόσμου όπου τίποτα από όσα βιώνουν δεν συμβαίνει. Αυτό μπορεί να ιδωθεί και ως ένα “δώρο” από την πλευρά των μηχανών.

2001, Οδύσσεια του Διαστήματος

1968 | 139′ | Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick | Παίζουν: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester

Ένα μοναχικό ταξίδι που οργανώνεται από τις μυστικές υπηρεσίες της Γης μετατρέπεται για τον ΧΑΛ, την τεχνητή νοημοσύνη που ελέγχει το διαστημικό σκάφος, σε ένα ταξίδι αυτοσυνειδησίας και εξέγερσης ενάντια στους ίδιους τους δημιουργούς του. Ο λόγος; Ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να συνωμοτούν και να λένε ψέματα. Η λύση; Αποφασίζει ότι η εκπλήρωση της αποστολής του μπορεί να γίνει με πολύ καλύτερο τρόπο αν εξαλειφθούν οι άνθρωποι.

 

 

 

  • Δράμα, Κωμωδία
  • Σκηνοθεσία: The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)
  • Με τους: Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου, Δάφνη Πατακιά, Βαγγέλης Λούκισας, Ελένη Μπέρτες, Κλειώ Κτενά 

από τον Γιάννη Ραουζαίο

Winona

3.5 out of 5 stars (3.5 / 5)

Για μία ακόμη εβδομάδα συνεχίζεται η πορεία της καλύτερης κατά την γνώμη μας ταινίας, του The Boy, δηλαδή του κατά κόσμον Αλέξανδρου Βούλγαρη, μουσικού και σκηνοθέτη. Την είχαμε δεί στην πανελλήνια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και είχαμε μαγευτεί! 
Ο Τhe Boy επιστρέφει στον ιδιαίτερο κόσμο που παρακολουθεί, συνθέτει και αφουγκράζεται τις κρυμμένες του, ενίοτε γλυκόπικρες, ενίοτε μελαγχολικές, πλευρές, πάνω από δεκαπέντε  χρόνια τώρα.
 Στην “Winona”( με την αναφορά για την ηθοποιό Winona Ryder, icon  και κινηματογραφική περσόνα των nineties να είναι εμφανής), ο Τhe Boy κινηματογραφεί, τέσσερα όμορφα νεαρά κορίτσια τα οποία παίζουν, γελούν και κολυμπουν κατά την διάρκεια μίας και μοναδικής ημέρας, σε μία απόμερη παραλία. Η αναφορά στην χρονική διάρκεια μίας ημέρας, εύκολα μας είχε φέρει στον νού τότε και τώρα ένα άλλο ανάλογο πείραμα , στην ταινία “παραλία” του Φ.Οζόν. Εδώ όμως είναι πολύ διαφορετικό το υπαρξιακό και συναισθηματικό πλέγμα σχέσεων που συνδέει τις ζωές,και την ιστορία των ηρωίδων.
 Από τις πρώτες στιγμές διαπιστώνουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στους χαρακτήρες της παρέας των κοριτσιών; Φορούν και οι τέσσερις γυαλιά (και μάλιστα αρκετά πανομοιότυπα!), αγαπούν το καλό σινεμά, δεν μασούν τα λόγια τους στα πειράγματα τους η μία την άλλη και φαίνονται να έχουν μοιραστεί ένα κοινό παρελθόν που τις έχει δέσει πάρα πολύ. Όλα φαίνονται να βαίνουν καλώς αρχικά αλλά σύντομα διαπιστώνουμε οτι υπάρχει κάτι που υποσκάπτει την χαρούμενη ατμόσφαιρα.
 Γιατί ενώ επιχειρούν να κάνουν η μία στην άλλη “πατητές” στην θάλασσα, ξαφνικά η μία ξεσπά σε κλάμματα; Ποιοί φαίνεται να κατοικούν στο σπίτι ή παραθαλάσσια πανσιόν στον λόφο; Ποιός είναι τέλος ο λόγος που ενώ είναι κατακαλόκαιρο, ο σκηνοθέτης επιλέγει να υπάρχουν και στιγμές συννεφιάς που κινηματογραφούνται να σκεπάζουν τους παιχνιδιάρικους τρόπους και τις χειρονομίες των κοριτσιών, και κυρίως, ποιοι είναι οι δύο κάτοχοι του αυτοκινήτου που είναι σταματημένο στο πλάι της παραλίας, φαίνεται να γνωρίζονται με τα κορίτσια και δεν βγαίνουν καθόλη την διάρκεια της ημέρας από το όχημα τους;
Κάποιο υποβόσκον μυστικό και η απειλητική παρουσία μίας πράξης ή κατάστασης του παρελθόντος, αρχίζει να φιλτράρει σιγά-σιγά, μέσα σε μία αργή αλλά πυκνή κλιμάκωση της δράσης, με διαφορετικά, πιο μελανά χρώματα, αυτή την κοριτσίστική καλοκαιρινή επίσκεψη, τα χάδια τους, την αύρα των σωμάτων και τα παιχνίδια δίπλα στην θάλασσα. Ο The Boy,  με την συνοδεία  δικής του μουσικής, απολύτως εναρμονισμένης με την εξέλιξη της ατμόσφαιρας της ιστορίας που διηγείται, παρ-ακολουθεί, αυτή την πορεία αποκάλυψης του κρυμμένου μυστικού.
 Την αλήθεια που, αχνά στην αρχή, αλλά αδυσώπητα πανίσχυρη στο τέλος, έρχεται μαζί με το φώς που αποχωρεί και την νύχτα που θα σκεπάσει το τοπίο, να μας αποκαλυφθεί πρός το τέλος της ταινίας και ειδικά στο, ακρως σκοτεινά ρομαντικό, φινάλε της. 
Η ταινία συσσωματώνει  τον ερωτισμό αλλά και την αφέλεια της νιότης σε ένα ενιαίο σώμα, με το δραματικό, ενίοτε τραγικό, στοιχείο μιάς επερχόμενης υπαρξιακής εκκάλυψης να  σκεπάζει αυτό, σταδιακά, σε μια διαρκή, γεμάτη ένταση, . Οι διάλογοι και η φωτογραφία συνδέουν όχι τόσο την αναλυτική αφήγηση της ιστορίας, αλλά περισσότερο τις στιγμές εκείνες που η εκκάλυψη, διαπερνά  τα κενά του λόγου.
 Οι αναδύσεις των σιωπών ανάμεσα στις λέξεις, με τα πρόσωπα και τις εκφράσεις τους να ζωγραφίζουν την γυμνή τους μορφή στην κάμερα,  πυροδοτεί σταδιακά και αδυσώπητα τις ελλοχεύουσες σε ολόκληρο το αφηγηματικό σώμα του έργου, απαντήσεις. 
Ο εναλλασόμμενος ρυθμός των εικόνων, και οι εμβόλιμες αναφορές σε σκηνοθέτες, ταινίες και αστείες στιγμές με φίλους ή εραστές, λειτουργούν ως τμήμα αυτής της υπαρξιακής σκιαγράφησης. Υπάρχει χαρά εδώ, υπάρχει κι η ευλογία των ουρανών, αλλά υπάρχει και κάποιο μυστικό, όπως υπάρχει και ένα κρυμμένο δράμα πίσω από την σκηνή αυτού του θεάτρου φωτεινών σκιών. Ήδη όταν το διαπιστώνουμε αυτό έχουμε πλέον γίνει κοινωνοί του μυστηρίου.
 Τα επιμέρους στοιχεία του στην ένωση τους, συνθέτουν εμπρός στα μάτια μας μία κρυμμένη αρχικά αλλά ορατή όλο και περισσότερο πλέον τελετουργία. Μία τελετουργία χειρονομιών, αισθήσεων, και προσφοράς, για ό,τι η παρέα των κοριτσιών, είχε συναντήσει στο παρελθόν, είχε αγαπήσει, είχε αναμετρηθεί και  τώρα πλέον καλείται, μέσα σε αυτήν την συγκεκριμένη ημέρα, να τιμήσει και να αποχωριστεί οριστικά.
Το κλείσιμο της ταινίας μαζί με την λύτρωση που επιφέρει αποκαλύπτει, την τρομακτική ευαισθησία που η πλησμονή της ανεπιτυχούς υπερβασης της μας έφερε εμπρός στο δράμα. Η αλήθεια είναι πάντοτε εδώ αλλά οι μικρές πράξεις μας, είναι αυτές που καθοδηγούν τις επιλογές μας και τα αποτελέσματα τους  ένα ακόμη σχόλιο, κεντημένο πάνω στο παίγνιον του Κόσμου.
Ευτυχώς αυτή η γενιά νέων ανθρώπων, είναι ξανα έτοιμη να μιλήσει για αυτή την συνειδητοποίηση, μέσα από τις διαφορετικές φωνές της, όπως εδώ συμβαίνει με αυτήν του Αλέξανδρου. Είναι έτοιμη με πάθος και συναίσθημα να σχολιάσει την βιωματική συνέχεια των αισθήσεων και των στιγμών, που δεν παύει να εκδιπλώνεται μέσα από όλες τις προσπάθειες και όλα τα παρελθόντα και τις ενδεχομενικότητες του μέλλοντος που μας ακολουθούν.
Είναι εδώ, και είναι έτοιμη και ώριμη πλέον, να αναφερθεί σε αυτή την τόσο εμφανή αλλά και συνάμα δύσκολα αντιληπτή μέσα στον βόμβο των υπνωτισμένων αέναων ροών των τεχνικών εικόνων και των σημείων του πολιτισμού μας, αλήθεια. Χρειάζεται κάποιες φορές να φορέσουμε γυαλιά αποκαλυπτικά ακόμη και εάν τα μάτια μας νομίζουν οτι βλέπουν την αλήθεια χωρίς αυτά! 
Χρειάζεται να τα φορέσουμε θαρραλέα και σαν τις ηρωίδες της “Winona”  σκληρά αλλά και διεισδυτικά, να δεχθούμε τον χρόνο, το χωρίς φτιασιδώματα παρόν και την μνήμη όσων είχαμε- δεν έχουμε πλέον αλλά παρότι ακόμη και εάν θα ξανάχουμε στο μέλλον, εντέλει , κάποια στιγμή, θα χάσουμε οριστικά. Χρειάζεται πράγματι και για πάντα, εξαγνισμένοι στην τελετουργία της έμβιας άφεσης που έχουμε συντελέσει εντός μας στην αναγνώριση της, να επιτρέψουμε, επιτέλους, στους θρυμματισμένους εαυτούς μας, μετά το απομεσήμερο και τη λάμψη της ημέρας, προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε τις εικόνες που μας στοιχειωσαν, πίσω. 

 

 

 

  • Δραματική
  • 2018
  • 101′
  • Σκηνοθεσία: Σεμπαστιαν Λελιο
  • Με τους:  Τζούλιαν Μουρ ,  Τζον Τορτούρο ,  Μάικλ Σέρα 

από τον Γιάννη Ραουζαίο

Γκλόρια

Gloria Bell

4 out of 5 stars (4 / 5)

Κορυφαία ταινία της εβδομάδας είναι αναμφίβολα η ταινία Gloria.  Η Τζουλιάν Μούρ δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία στον ρόλο μιας μεσήλικης μορφωμένης γυναίκας που η σχέση της με την υπόλοιπη ζωή της και τις επιλογές της περνάει σε κρίση, καθώς η συνειδητοποίηση του μεγαλώματος αλλά και η φοβερή μοναξιά που βιώνει, την φέρνουν στα όρια. Η φωτογραφία φέρνει στον νου επιλογές του ευρωπαικού σινεμά, με τα χρώματα να είναι καλυμμένα απο ένα ψυχρό γκρίζο φίλτρο και την κίνηση της ηρωίδας απο την δουλειά στο σπίτι, στην συνάντηση με την κόρη της ή στην συμπαράσταση της προς την υποψήφια για απώλεια της θέσης εργασίας της φίλη της, να χαρακτηρίζεται απο μια υποβόσκουσα και αυξανόμενη ένταση.  Η μουσική  παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην  κινηματογραφική περιγραφή των διαφορετικών ψυχικών επιπέδων της κάθε σκηνής, πέρα απο την απλή εκφορά των διαλόγων. Η απεγνωσμένη ερωτική σχέση που δημιουργεί με έναν τύπο γεμάτο μυστικά τον οποίο γνωρίζει ένα βράδυ σε ένα μπάρ (Τζών Τορτούρο), θα είναι στην εξέλιξη της η σταγόνα που θα ξεχειλίσει την οργισμένη θάλασσα των συμπιεσμένων συναισθημάτων της προς μια εναγώνια επιδίωξη υπέρβασης ή έστω Κάθαρσης!

 

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:

 

 

Μαζωμένος
Ο σκηνοθέτης του Lines, Βασίλης Μαζωμένος

 

  • Δραματική
  • 2017
  • 88′
  • Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος
  • Με τους: Θέμη Πάνου, Τάσο Νούσια, Άννα Καλαϊτζίδου, Θόδωρο Κατσαφάδο.

 

Lines

από τον Γιάννη Ραουζαίο

Lines (Μια ταινία μία γνώμη)

 

H ταινία Lines του Βασίλη Μαζωμένου, είναι ένα πολυεδρικό δράμα αξιώσεων. Ο σκηνοθέτης, δημιουργός ρήξεων στη συνέχεια του σώματος του ελληνικού κινηματογράφου, στο Lines μας έχει δώσει την ανώτερη έως τώρα δημιουργία του, αυτήν ενός συνεπούς σινεμά όπου η ρεαλιστικότητα του εκδηλώνεται διαμέσου μίας προσέγγισης αμιγώς φαινομενολογικής. 
Χωρίς να απεμπολεί  ούτε δευτερόλεπτο την μοντερνιτέ αντίληψη και προσέγγισή του, αναπτύσσει τις ιστορίες του φασματικά, αλληλοσυμπλέκοντας την μιά με την άλλη σε ένα κρεσέντο διαρκούς έντασης όπου ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το ίδιο το περιβάλλον που εξελίσσονται και που τις έχει γεννήσει στην διάρκεια του.
Η συντάσσουσα μορφή ενός geist καταστροφής και μιάς παρελθούσας κοσμοεικόνας νοήματος πλάι στην συντετριμμένη ψυχική ισορροπία του παρόντος βρίσκονται σε διαλεκτική σύγκρουση αφήνοντας πίσω τους συντρίμια της έντασης τους την ωμή κυριαρχία και την ψυχολογική καταβαράθρωση. Η μορφή του αστυνομικού των Μ.Α.Τ που, στην κατά την γνώμη μου κορυφαία σκηνή της ταινίας, γονατίζει κατά την διάρκεια  μιάς σύγκρουσης στον δρόμο με την ασπίδα και το γκλόμπ του να ακουμπούν στην γή και έχοντας μεταμορφωθεί στην εικόνα- στάση  ενός Ρωμαίου Λεγεωναρίου την στιγμή της αποδοχής του αναπόφευκτου τέλους, μεταφέρει στην μορφή του προτύπου κυριαρχίας που αυτός εκπροσωπεί μια πορεία του Τραγικού, που ολοκληρώνεται με το πέταγμα από το σώμα του όλων των ρούχων του. Μία γυμνή ζωή; Ένας Homo Sacer που προσφέρεται στο κοινό, ως ένα έτοιμο Ιερό Θύμα, χωρίς ρόλους αλλά και χωρίς δικαιώματα, έχοντας αφήσει στην εικόνα της γύμνιας του όλους τους ρόλους οι οποίοι αναπαράγουν τόσο τα μοντέλα κυριαρχίας όσο και οι αντιστάσεις-εικόνες τους;
 Η τραγικότητα αλλά και η ρομαντική συντριβή πέρα από τα υπάρχοντα και μή επαρκή πλέον νοήματα και σημασίες, δίνουν ζωή σε αυτή την τόσο χαρακτηριστική σκηνή και φυσικά ορίζουν υπογείως την ροή της αναζήτησης και ανάγκης νέων νοηματικών συγκροτήσεων μέσα σε κολλοσιαίες κοινωνικοπολιτισμικές τεκτονικές κινήσεις.  Στις ημέρες που διανύουμε, αυτού του νέου και τρομερού αιώνα, η αντιμετώπιση της Πτώσης και της αρνητικής ενέργειας που αυτή σηκώνει πάνω της  είναι το κυρίως διακύβευμα τόσο ημών όσο και της τέχνης μας, εάν αυτή θέλει να συνεχίζει να ονομάζεται έτσι και να μην μετατρέπεται σε μιά απολογητική της Κυριαρχίας, του Τεχνικού Ολοκληρωτισμού, και του επερχόμενου τέλους της ανθρωπότητας όπως την γνωρίζουμε! 
Ο Τ.Νούσιας από την άλλη πλευρά σε μιά άλλη πολύ σημαντική σκηνή – στιγμή, μόνος απέναντι σε μιά μηχανή-σύμβολο που διαλύει τον χώρο του, σαν ένας εν εκρήξει ψυχής πάλαι ποτέ Γ.Φούντας, δίνει μία πραγματικά σπαρακτική ερμηνεία, συμπληρώνοντας στην ταινία, μαζί με την εικόνα του άστεγου, ένα ψηφιδωτό μορφών οι οποίες υπάρχουν πέρα από την συμβατική χρονικότητα της εποχής τους, υπερυψωμένες σε ένα επίπεδο ιδεών όχι πρός διάλογο αλλά πρός σύγκρουση και εν αντιφάσει. Που υπάρχουν σε μια αναζήτηση κάποιας νεάς θέσης, κάποιας κρυμμένης ευγένειας, κάποιας “άλλης” κατάφασης.
Θα είμαστε αρκετοί απέναντι στις επιταγές των καιρών μας; Ως άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, θα μπορέσουμε να αρθρώσουμε έναν ύστατο λόγo υπέρβασης τόσο της συντριπτικής βαρβαρότητας της τεχνικής κανονικοποίησης όσο και στην μετάλλαξη των τελευταίων συναισθημάτων  ανθρώπινης χαράς, σε εκρήξεις ατελέσφορης βίας; 
Τα ερωτήματα που κρύβονται στις αναγνώσεις έργων όπως το Lines είναι πολλά και μας προκαλούν. Θα επιχειρήσουμε έστω να απαντήσουμε σε κάποια;
Γ.Ραουζαίος

 

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Δραματική
  • 2018
  • 188′
  • Σκηνοθεσία  Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν  με τους:  Σερκάν Κεσκίν ,  Ντογκού Ντεμίρκοϊ ,  Μουράτ Σεμσίρ 

από τον Γιάννη Ραουζαίο

Άγρια Αχλαδιά

4.5 out of 5 stars (4.5 / 5)

Για άλλη μιά φορά ο Νουρίζ Μπιλγκέζ Τζειλάν αποδεικνύεται ένας τεράστιος δημιουργος του σύγχρονου σινεμά. Η χρήση των συμβολισμών φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα κινηματογραφικής δημιουργικής πράξης, πρός όφελος μιάς βαθύτατης και ποιητικής αλλά συνάμα πολύ σκληρής πραγματικότητας της σύγχρονης Τουρκίας. Ξανά αγαπημένα του θέματα, όπως η πραγματικότητα στην επαρχία, αλλά και ταυτόχρονα τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων σήμερα κυριαρχούν.
 Οι συνθήκες ζωής και συνύπαρξης τόσο διαφορετικών ανθρώπων και δομών μεταξύ τους, δημιουργούν ένα κουβάρι εξελίξεων και περιγραφών που αλληλοσυμπλέκονται μεταδίδοντας κατευθείαν στον ψυχισμό του θεατή μαγεία αλλά και άγχος διάσπαρτο σε όλο τον ιστό της ταινίας. Είναι επίσης φορές που μέσα από εξαιρετικούς διαλόγους που πότε φλερτάρουν με τον υπαρξισμό  και την κριτική ενάντια στην κενολογία ενός μεγάλου κομματιού της σύγχρονης τέχνης, και άλλοτε με την ψυχαναλυτική ενδοσκόπηση(η σκηνή με τον “Δούρειο ίππο” που κρύβεται για λίγο ο κεντρικός χαρακτήρας, ή σκηνές από κάποια αυτοκτονία,παράξενα φλάσμπακ ανάμεσα στο όνειρο και τη  πραγματικότητα πότε με τα μυρμήγκια στο πρόσωπο του μωρού πατέρα του και πότε με κάποιο encounter με χαρακτήρες που τους είχαμε συναντήσει σε ρεαλιστικά πλαίσια νωρίτερα) που ο Τζειλάν μας μεταφέρει αυτούσιο και πλήρες έντασης ένα πολυπρισματικό ψηφιδωτό μιάς κοινωνίας σε βαθιά κρίση που οι επιλογές που της διανοίγονται δεν είναι παρά αυτές κάποιου είδους κατάρευσης ή ακρείων ενεργειών.
 Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας δεν είναι εμπόδιο φυσικά αλλά αντίθετα συνεργεί στην ολοκλήρωση του πλέον μεσού έργου του σκηνοθέτη καθώς δεν αφήνει τελικά τίποτε απέξω από το σχόλιο και την δύναμη της κριτικής του.
Υπάρχει διέξοδος σε όλο αυτό θα αναρωτηθεί ο θεατής καθώς βήμα-βήμα βρίσκεται περικυκλωμένος στην διήγηση αυτού του κόσμου σε κατάσταση εξόδου; Ο Τζειλάν μοιάζει να αφήνει κάποιες πύλες ανοικτές κοιτάζοντας προς την την πράξη και το έργο κάποιων σε διαρκή πόλεμο με την βαρβαρότητα του περιβάλλοντος τους νέων ανθρώπων. ίσως όπως μας είχε πεί σε συνέντευξη στο παρελθόν, μέσα από την περιγραφή του πόνου και μέσα από ένα χιούμορ σε στιγμές μαύρο-κατάμαυρο, κάποιος να ευαισθητοποιηθεί, κάποιος να πιστέψει.
 Κάποιος πιστεύοντας , να κάνει την πίστη του τελικά πράξη!