Προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι

Σταχυολογούμε τίτλους από τις προτάσεις βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για το καλοκαίρι και ανακαλύπτουμε μικρούς θησαυρούς. Πολλά από τα προτεινόμενα βιβλία είναι διαθέσιμα προς δανεισμό μέσα από τον κατάλογο της ΕΒΕ, είτε μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου.

Μπορείτε να βρείτε τον πλήρη κατάλογο της ΕΒΕ, αλλά και προτάσεις για παιδιά και εφήβους στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Τα βιβλία που ξεχωρίσαμε στο ZoomOut είναι τα παρακάτω:

Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων, της Monica Gutierrez, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Χαρακτηρίζεται “το πιο feelgood μυθιστόρημα που θα διαβάσετε φέτος“, αφού υπόσχεται πως θα μας αλλάξει τη ζωή μέσα από τη λογοτεχνία, κάτι που συνέβη και στους ήρωες του βιβλίου. Και πράγματι πρόκειται για μια ιστορία που θα ζεστάνει την καρδιά μας, κάτι που έχουμε όλοι μεγάλη ανάγκη.

Το βιβλίο ακολουθεί μια νεαρή αρχαιολόγο, την  Άγκνες Μαρτί, η οποία μετακομίζει από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο ψάχνοντας δουλειά. Λίγο αφότου φτάσει στην πόλη, μια ξαφνική νεροποντή την αναγκάζει να αναζητήσει καταφύγιο σε ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης ψάχνει υπάλληλο και η Άγκνες αποφασίζει να δεχτεί τη θέση. Ο καιρός περνάει και η Άγκνες αρχίζει να μαθαίνει τον στριφνό χαρακτήρα του αφεντικού της και τις εκκεντρικότητες των τακτικών πελατών. Νιώθει να παρασύρεται από τη μαγεία αυτού του αξιαγάπητου βιβλιοπωλείου. Ώσπου μια μέρα, ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται. Ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση, διαταράσσοντας την ηρεμία και τη γαλήνη της Άγκνες.

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τα ημερολόγια των άστρων, του Stanislaw Lem, Εκδόσεις Ποταμός

Με το προσωπείο του συμπαθούς, ατρόμητου (και επιρρεπούς σε ατυχήματα) αστροταξιδευτή, ο Στανίσλαβ Λεμ, ο πολυβραβευμένος Πολωνός συγγραφέας του Σολάρις, παρωδεί τα στερεότυπα της επιστημονικής φαντασίας και, παρεμπιπτόντως, κατεδαφίζει με κατακλυσμιαίο χιούμορ θρησκείες, ιδεολογίες και άλλες ανθρώπινες πλάνες.

Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ποιος δημιούργησε τον κόσμο, πώς να κυνηγήσετε κουρδίλους και οχταπλόκια, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ζωή στον πλανήτη Γη… 

Ο Ίον Τίχι ταξιδεύει στο Διάστημα: επιδιορθώνει την ανθρώπινη ιστορία, κάνει θεολογικού περιεχομένου συζητήσεις με ρομπότ και, σε κάποια δίνη του χωροχρόνου, συναντά τον μελλοντικό του εαυτό, με τον οποίο δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά.

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Ποταμός.

Η ιστορία των μελισσών, της Maja Lunde, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Στην Αγγλία των μέσων του 19ου αιώνα, ένας βιολόγος μελετά ένα νέο είδος κυψέλης. Περίπου 150 χρόνια αργότερα, στην Αμερική, ένας μελισσοκόμος αντιστέκεται σθεναρά στην εκμιομηχάνιση, ελπίζοντας πως και ο γιος του θα συνεχίσει στα βήματά του. Σε ένα δυστοπικό μέλλον, το έτος 2098, οι μέλισσες έχουν εξαφανιστεί και η Τάο πασπαλίζει τα δέντρα με γύρη.

Ένα μυθιστόρημα σε τρεις χρόνους, με τις μέλισσες ως μίτο της Αριάδνης να συνδέουν διαφορετικούς ανθρώπους μεταξύ τους, αλλά και να συνδέονται με την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς “Η ιστορία των μελισσών” αποτελεί το πρώτο μέρος μιας πολυαναμενόμενης τετραλογίας

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Αμερικανικό Ειδύλλιο, του Philip Roth, Εκδόσεις Πόλις

Το “Αμερικανικό ειδύλλιο” είναι η ιστορία της ανόδου και της πτώσης ενός καλότυχου Αμερικανού -ενός δυνατού άνδρα γεμάτου αυτοπεποίθηση, αριστοτέχνη της κοινωνικής ισορροπίας που τον συντρίβουν οι δυνάμεις της κοινωνικής αναταραχής της δεκαετίας του 1960.

Με έντονο ρεαλισμό, ο Ροθ ξαναγυρίζει στις συγκρούσεις και τις βίαιες μεταβολές της δεκαετίας του 1960. Το βιβλίο αυτό μιλάει για την αγάπη -και το μίσος- για την Αμερική. Για την επιθυμία ν’ ανήκεις -και την άρνηση να ανήκεις- στην Αμερική. Αντιπαραθέτει την επιθυμία για μια ειδυλλιακή αμερικανική ζωή -ζωή αξιοσέβαστη, με ηρεμία, τάξη, αισιοδοξία και δημιουργία- στη γηγενή αμερικανική παραφροσύνη.

Βρείτε το βιβλίο των εκδόσεων Πόλις στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης.

Η γιορτή του τράγου, του Μάριο Βάργκας Λιόσα, Εκδόσεις Καστανιώτη

Στη Γιορτή του Τράγου, το νέο του πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα, ο μεγάλος Περουβιανός συγγραφέας υφαίνει μια μεγάλη τοιχογραφία όπου η Ιστορία μπλέκεται με τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες, και όπου γνωστά ιστορικά πρόσωπα –όπως ο στρατηγός Τρουχίλιο που βασάνισε 3.000.000 ανθρώπους χωρίς να υποψιάζεται τη «μακιαβελική» πτώση του– διασταυρώνουν τα πεπρωμένα τους με τους μυθιστορηματικούς ήρωες του βιβλίου. 

Με έναν καταιγιστικό ρυθμό και την αξεπέραστη λογοτεχνική του ικανότητα, ο Βάργκας Λιόσα επιστρέφει στο «πολιτικό» μυθιστόρημα για να συγκινήσει, να προειδοποιήσει και να καταγγείλει όλες εκείνες τις μορφές εξουσίας που επιβιώνουν ανοίγοντας δρόμο μέσα από σωρούς πτωμάτων

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν, του Juan Gabriel Vasquez, Εκδόσεις Ίκαρος

Ο νεαρός καθηγητής της Νομικής, Αντόνιο Γιαμάρα, διαβάζει σ’ ένα περιοδικό την εξόντωση ενός ιπποπόταμου που είχε δραπετεύσει από τον ζωολογικό κήπο του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. Το άρθρο τον πηγαίνει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο πόλεμος της κολομβιανής κυβέρνησης με το καρτέλ κοκαΐνης του Εσκομπάρ μαινόταν στους δρόμους, τα δάση και τον ουρανό της Κολομβίας.

Εκείνη την εποχή, ο Γιαμάρα γνωρίζεται μ’ έναν μοναχικό μπιλιαρδόρο, «πρώην πιλότο» κατά δήλωσή του, η δολοφονία του οποίου ωθεί τον αφηγητή σ’ έναν αγώνα εξιχνίασής της, αλλά και σε μια διαδικασία αναπροσδιορισμού της ίδιας της ταυτότητάς του και των σχέσεών του με τους ανθρώπους του.

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Ίκαρος.

Το τέλος του καλοκαιριού, του Anders de la Motte, Εκδόσεις Κέδρος

Αυτό το καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με δυνατούς χαρακτήρες και ανατρεπτική πλοκή, ακολουθεί την ιστορία εξαφάνισης ενός μικρού αγοριού μια καλοκαιρινή νύχτα του 1983, σε ένα αγρόκτημα της σουηδικής επαρχίας. Χρόνια αργότερα, η αδελφή του θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν νεαρό, η ιστορία του οποίου  μοιάζει ανατριχιαστικά με εκείνη της οικογένειάς της. Με κίνδυνο να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία που με δυσκολία κατάφερε να βρει στη ζωή της, επιστρέφει στο πατρικό της. Πρέπει να βρει την απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα που όλοι οι άλλοι επέλεξαν να ξεχάσουν: Τι συνέβη τελικά εκείνη τη νύχτα;

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις εκδόσεις Κέδρος,

Αμοργός, του Νίκου Γκάτσου, Εκδόσεις Πατάκη

Το ποιητικό έργο “Αμοργός” του Νίκου Γκάτσου κυκλοφόρησε μέσα στην Κατοχή και αποτελεί ένα μοναδικό έργο που άργησε να εκτιμηθεί, αποθεώθηκε όμως αργότερα ως “ατόφιο χρυσάφι” σύμφωνα με τον Μάνο Χατζιδάκι που μελοποίησε και στίχους του, αλλά και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες.

Έργο βαθιά ελληνικό, συνομιλεί με την ελληνική γραμματεία από την εποχή του Ηράκλειτου και αποκλρυστάλλώνει το ύφος και την ιδιαιτερότητα της ελληνικής πρωτοπορίας. Ως τέτοιο, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στα ελληνικά γράμματα και αποτέλει τόσο ένα γλαφυρό ανάγνωσμα από μόνο του όσο και ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. 

Βρείτε εδώ το βιβλίο στις Εκδόσεις Πατάκη.

Τρια βιβλία που μας ταξιδεύουν στις επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής μας
Ο ουρανός της Ελλάδας – Καλοκαίρι, του Διονύση Σιμόπουλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
Σε αυτή τη σειρά βιβλίων ο Διονύσης Σιμόπουλος μας ξεναγεί στον ουρανό κάθε εποχής. Υπάρχει αντίστοιχο βιβλίο για τον χειμώνα και την άνοιξη, ενώ υπό έκδοση είναι και το βιβλίο για το φθινόπωρο! Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τους αστερισμούς, κάνουμε βουτιά στην ιστορία τους, μαθαίνουμε πώς πήραν τα ονόματά τους και πολλά άλλα. Τι καλύτερο από αυτό το βιβλίο για ένα ταξίδι στην απεραντοσύνη που μας προσφέρει ο έναστρος καλοκαιρινός ουρανός;
 
 
Αόρατη Επίδραση, του Jonah Berger, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
 
Τι από όσα επιλέγουμε να κάνουμε στη ζωή μας αποτελεί προσωπική επιλογή και τι φέρει τη σφραγίδα της επιρροής από τους άλλους; Ο Jonah Berger, κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, διερευνά τη σημασία της επίδρασης που έχουν οι άλλοι άνθρωποι πάνω στις αποφάσεις μας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. 
 
 
Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους, του Μανώλη Ανδριωτάκη, Εκδόσεις Ψυχογιός
 
Τελικά, οι μηχανές είναι φίλοι μας, ή οχι; Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να μας μυήσει στη δυναμική των τεχνολογικών εξελίξεων και να μας δώσει μια σφαιρική εικόνα των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Μια εισαγωγή σε μια συζήτηση που ενδιαφέρει πολύ και δημιουργεί τόσο φόβους όσο και ελπίδες.
 
The subtle art of not giving a f*ck, του Mark Manson, εκδόσεις Έσοπτρον
Αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα, τώρα είναι μια καλή στιγμή. Με απλή και σταράτη γραφή, ο Mark Manson εξηγεί πώς μπορούμε να τη βγάλουμε καθαρή σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να αυτομαστιγωνόμαστε για το καθετί, αλλά και χωρίς να γίνουμε κυνικοί και ανάλγητοι.
Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ - Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους, Εκδόσεις Διόπτρα
Τι καλύτερο για το καλοκαίρι από ένα ακτίβιτι μπουκ για ενεργά γεωγραφόπουλα! Το βιβλίο που προέκυψε από την πολύ πετυχημένη ομάδα στο facebook έχει και σήκουελ, το ακτίβιτι μπουκ 2, αλλά και αντίστοιχη έκδοση για παιδιά.
Βαβέλ, Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες, του Gaston Dorren, εκδόσεις Μεταίχμιο

Στο βιβλίο “Βαβέλ, Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες”, ο Gaston Dorren μας ταξιδεύει στις 20 γλώσσες του πλανήτη με τους περισσότερους ομιλητές. Με γλωσσολογικές αλλά και πολιτισμικές αναφορές, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας προσφέρει ένα άνετο ταξίδι στις δαιδαλώδεις στοές γλωσσών όπως τα βιετναμέζικα και τα ιαπωνικά, αλλά να μας δώσει και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για πιο γνωστές και “βατές” γλώσσες όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

“Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά”, συγγραφέας: Κωστής Παπαϊωάννου, Εκδόσεις Πόλις 2021

Ποιες ήταν οι απαρχές; Πώς απλώθηκε η σκοτεινή έκρηξη στη γερασμένη Ευρώπη; Ποια υπόσχεση ανατροπής πυροδότησε την απελπισμένη οργή; Τι ρόλο έπαιξε η θεωρία των δύο άκρων; Πώς σάρωσε τα πάντα ο αντισημιτισμός, η «συνωμοσία του αίματος»; Μπορούμε να αποδεχτούμε τον ελληνικό αντισημιτισμό, τη μυστική συνενοχή στο έγκλημα; Πώς μιλάμε για το Ολοκαύτωμα; Πού βρίσκεται η «κοινοτοπία του κακού»; Πού έκρυβε τις «γερμανικές στολές στη ναφθαλίνη» η μεταπολεμική Ακροδεξιά; Ζει η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»; Γιατί έχει τόσο βάθος ο ελληνικός εθνικισμός; Ποια είναι η θεσμική συνενοχή στην ακροδεξιά βία; Ποια είναι σήμερα τα προσωπεία της Ακροδεξιάς; Πώς πνίγεται η δημοκρατία στον ηθικό πανικό και τα fake news; Γιατί κερδίζει έδαφος η Αlt-Right; Πώς οικοδομείται μια ανελεύθερη δημοκρατία; Ποιο μήνυμα στέλνει εντέλει ο «αθώος αντιφασισμός» του Μεσοπολέμου;

Να μιλήσουμε για την Ακροδεξιά σαν να διηγούμαστε μια άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά. Να αναζητήσουμε απαντήσεις, να πάμε μπρος και πίσω στον χρόνο και στον χώρο, να κοιτάξουμε τα μάτια των ανθρώπων, να αντικρίσουμε τις ζοφερές όψεις της βίας. Να δούμε το σήμερα υπό το φως που δίνει η γνώση τού χθες, κι αντίστροφα. Γιατί «συνέβη, επομένως μπορεί να ξανασυμβεί».

Ο φασισμός δεν είναι υπόθεση του παρελθόντος. Mια νέα έκφανση του ακροδεξιού φαινομένου ξετυλίγεται γύρω μας. Την έχουν ονομάσει μεταφασισμό. Αντλεί ιδέες και εργαλεία από το οπλοστάσιο του δεξιού εξτρεμισμού του Μεσοπολέμου, τη δημαγωγία, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό. Αξιοποιεί ψηφιακά μέσα, διασπείρει fake news, δικτυώνεται. Σπέρνει το μίσος, πυροδοτεί συγκρούσεις, νομοθετεί τον νέο αυταρχισμό. Οι δημοκρατίες δοκιμάζονται.

Ο φασισμός στοχεύει πάντα στην καρδιά και το μυαλό όλων, αλλά περισσότερο των νέων. Τους διδάσκει να υποτάσσουν τους αδύναμους και να υποτάσσονται στους ισχυρούς, να αποτελούν τα υλικά μιας πυραμίδας φόβου και ανελευθερίας. Γίνεται ολοένα και πιο πιεστική η ανάγκη να μελετάμε, να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε το ακροδεξιό φαινόμενο. Αυτό τον σκοπό θέλει να υπηρετήσει το παρόν βιβλίο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κωστής Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Διδάσκει στην Ελληνογαλλική Σχολή Eugène Delacroix. Διευθύνει την πρωτοβουλία «ΣΗΜΕΙΟ για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς». Ήταν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας την περίοδο 1996-2003. Από το 2006 ώς το 2015 εκλεγόταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2015-2016). Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και μετείχε στον συντονισμό του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Έχει εργαστεί ως ερευνητής για θέματα εκπαίδευσης, διά βίου μάθησης και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία, σχολικά εγχειρίδια και εκπαιδευτικά εργαλεία για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Κυκλοφορούν επίσης το βιβλίο του Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής: Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας (Μεταίχμιο, 2013) και η μπροσούρα με κείμενά του και κόμικς γνωστών δημιουργών Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, 2014).

 
 
 Παρουσίαση – Κριτική από τη Νεφέλη Χατζηδιάκου

 

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, γένι και υπαίθριες δραστηριότητες

Ο Adrien Candiard γεννήθηκε το 1982. Είναι Δομινικανός μοναχός, απόφοιτος της École normale supérièure και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Ζει στο Κάιρο και είναι μέλος του Δομινικανού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών του Καΐρου.

 

Το βιβλίο «Κατανοώντας το Ισλάμ ή μάλλον γιατί δεν το καταλαβαίνουμε καθόλου» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Κατερίνας Λαμπρινού και με την επιστημονική θεώρηση του Γιάννη Μπαλαμπανίδη.

«Κατανοώντας το Ισλάμ ή μάλλον γιατί δεν το καταλαβαίνουμε καθόλου»

Το βιβλίο του Αντριέν Καντιάρ με τον παιγνιώδη τίτλο «Κατανοώντας το Ισλάμ ή μάλλον γιατί δεν το καταλαβαίνουμε καθόλου» επιχειρεί να δώσει σύντομες και μεστές απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που θέτει το δυτικό υποκείμενο για το Ισλάμ: αν πρέπει να το φοβόμαστε, αν απειλεί τον δυτικό τρόπο ζωής και την ειρήνη στον κόσμο. Ένας δομινικανός μοναχός έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και εκπλήσει με την απλότητα και την αμεσότητα μιας γραφής που ωστόσο δεν διστάζει να κάνει βαθιές και καίριες τομές και συγκρίσεις.

Αναμφίβολα η αμεσότητα και η καθαρότητα του λόγου είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που παρατηρεί κανείς στο βιβλίο του Καντιάρ. Ωστόσο η συγγραφική του δεινότητα δεν περιορίζεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχει χυθεί πολύ μελάνι, ιδιαιτέρως στην Γαλλία, για να περιγραφεί, να αναλυθεί και να εξηγηθεί το Ισλάμ και συχνά μια απλή εξήγηση δεν ικανοποιεί ως προς το βάθος της ανάλυσης που απαιτείται για να προσεγγισθεί ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα. Στην περίπτωση του Καντιαρ, ο συγγραφέας γνωρίζει πως το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεται δεν μπορεί να εξαντληθεί σε ένα μικρό βιβλίο που προέκυψε από μία διάλεξη και εκ προοιμίου εξηγεί στον αναγνώστη πως θα καταπιαστεί με ένα βασικό θέμα: να εξηγήσει ακριβώς γιατί το ζήτημα του Ισλάμ είναι περίπλοκο. Περιορίζοντας έτσι το θέμα του καταφέρνει τελικά να μας κάνει να καταλάβουμε πολύ περισσότερα για το Ισλάμ από όσα φανταζόμασταν πριν αρχίσουμε την ανάγνωση. 

Καταρχάς καταπιάνεται με τον τρόπο με τον οποίο αναλύουμε στη Δύση την “κρίση του Ισλάμ” και εντοπίζει το εξής παράδοξο: άλλοι ουσιοποιούν το Ισλάμ θεωρώντας το αυτό καθαυτό τη “ρίζα του κακού” ενώ άλλοι το εξαλείφουν τελείως και αναζητούν αποκλειστικά σε άλλους παράγοντες (κοινωνικούς, ιστορικούς, πολιτισμικούς κλπ) την αιτία της βίας που ασκείται στο όνομα του Ισλάμ.

Ο συγγραφέας ισχυρίζεται πως στην πρώτη περίπτωση η ουσιοποίηση του Ισλάμ αγνοεί την πολιτισμική ποικιλομορφία των ανά τον κόσμο μουσουλμάνων και αποσιωπά το γεγονός πως η “τζιχάντ” ή ο ιερός πόλεμος έχει χρησιμοποιηθεί είτε ως προσωπικό κέλευσμα για τον κολασμό των απίστων, είτε ως συλλογική υποχρέωση που θα πρέπει να εκπληρωθεί από τη νόμιμη πολιτική αρχή είτε ως εσυτερικό κάλεσμα για πόλεμο ενάντια στα κατώτερα πάθη μας και για ασκητισμό. Εξηγεί πως το Κοράνι είναι ένα αρχαίο κείμενο εξαιρετικά δυσνόητο και αντιφατικό, γραμμένο σε μια γλώσσα που ήδη κατά τον Μεσαίωνα δεν ήταν απολύτως κατανοητή. Το Ισλαμ, εξηγεί ο συγγραφέας, έχει κατά καιρούς υιοθετήσει διαφορετικές ερμηνείες του Κορανίου και οι ερμηνείες αυτές δεν είναι ούτε υποχρεωτικά βίαιες ούτε υποχρεωτικά μη βίαιες. Επίσης το Κοράνι συνοδεύεται από πλήθος απολογητικών κειμένων, τις Χαντίθ, και το σώμα της Ισλαμικής νομολογίας, τη Σαρία. Όλα αυτά συνυπήρξαν κατά καιρούς με διάφορα άλλα δικαιϊκά συστήματα. Ως εκ τούτου, ισχυρίζεται ο συγγραφέας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα Ισλάμ αλλά για πολλά διαφορετικά Ισλάμ που καθορίζονται από την επιλογή στην ερμηνεία του ιερού λόγου, την ιστορική συγκυρια και το κατά καιρούς κοινωνικό και πολιτισμικό συμφραζόμενο. 

Στο σημείο αυτό όμως ο Καντιαρ μας προειδοποιεί πως δεν θα ήταν σωστό να φτάσουμε την ανάλυσή μας στο άλλο άκρο και εξαιτίας της πολυπλοκότητας του Ισλαμ να το εξαλείψουμε μια και καλή από την εξίσωση και να θεωρήσουμε πως δεν παίζει κανένα ρόλο στο δράμα που παρακολουθούμε. Το Ισλάμ δεν είναι ούτε η μοναδική αιτία αλλά ούτε και ένα ανούσιο σύμπτωμα κάποιου άλλου πράγματος. Αναζητώντας λοιπόν “τη ρίζα του κακού” αυτή τη φορά μέσα στο Ισλάμ εξηγεί την σημασία που έχει για τους μουσουλμάνους η θρησκευτική κοινότητα και πώς παρά τον κατακερματισμό τους αποβλέπουν σε ένα κοινό φαντασιακό της επιστροφής στην πρωταρχική κοινότητα, ένα φαντασιακό που αντανακλά το Χαλιφάτο του Ισλαμικού κράτους. Σύμφωνα με αυτήν την συλλογιστική, η “κρίση του Ισλάμ” είναι πρωτίστως εσωτερική και έχει να κάνει με τον ορισμό της ορθοδοξίας. Το χαλιφάτο βρήκε πρόσφορο έδαφος και εξάγει στον δυτικό κόσμο ένα μέρος της εσωτερικής διαμάχης του Ισλάμ ανάμεσα σε δύο ρεύματα που αντιλαμβάνονται με τελείως διαφορετικό τρόπο το “ανήκειν” στο Ισλαμ και το βίωμα της συγκεκριμένης θρησκείας. 

Στη συνέχεια ο συγγραφέας καταπιάνεται με την διένεξη σουνιτών και σιιτών, πώς οι σιίτες κατάφεραν από πολύ μικρή ομάδα να ηγηθούν ολόκληρων κρατών, όπως του Ιραν, και πώς η άνοδος των σιιτών έφερε την “απάντηση” των σουνιτών με την οργάνωση Τζιχαντ υποκινούμενης από τη Σαουδική Αραβία εναντίον των σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, ο συγγραφέας μας αναλύει τη σημασία διαφόρων αιρέσεων στο εσωτερικό των σουνιτών και ειδικά των σαλαφιστών από τους οποίους τελικά θα ξεπηδήσει το ISIS και το Ισλαμικό Κράτος. 

Ειδικά η αναφορά στον σαλαφισμό, που είναι αρκετά εκτενής, ρίχνει φως στα ιστορικά και κοινωνικά αίτια ανόδου μιας κατά τ’άλλα περιθωριακής αίρεσης η οποία στις μέρες μας αναμετράται με το παραδοσιακό Ισλάμ με ολέθριες συνέπειες μεταξύ άλλων και για τη Δύση. Ο σαλαφισμός, εξηγεί ο συγγραφέας, γεννήθηκε ως κίνημα μεταρρύθμισης ενάντια στο παραδοσιακό Ισλάμ που γνώρισε την ήττα από την αναμέτρησή του με τη Δύση. Το παραδοσιάκο Ισλάμ κατηγορήθηκε πως ήταν η ρίζα της παρακμής του αραβικού κόσμου και απέναντί του ορθόθηκαν δύο πολύ διαφορετικά κινήματα: τα εκσυγχρονιστικά και εκκοσμικευτικά (όπως οι νεότουρκοι) και ο σαλαφισμός που κοιτούσε προς την κατεύθυνση της παράδοσης και της επιστροφής στα πρώτα χρόνια του χαλιφάτου. Ο σαλαφισμός βλέπει το απώτατο παρελθόν ως πηγή ανανέωσης και αναφέρεται σε ένα “αυθεντικό” Ισλάμ, πρόκειται για ένα νεωτερικό ωστόσο κίνημα που αντιμάχεται το παραδοσιακό Ισλάμ και αντλεί έμπνευση από μια εποχή για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά δημιουργώντας ένα φαντασιακό που ποτέ δεν έχει δοκιμαστεί ως κοινωνική πραγματικότητα. 

Ο Καντιάρ καταφέρνει σε ελάχιστες σελίδες να μας δώσει μια πολύ σαφή εικόνα της “κρίσης του σύγχρονου Ισλάμ” και των όσων διακυβεύονται εντός ενός πεδίου εξαιρετικά δαιδαλώδους και πολύπλοκου. Με ζωντανό και εύληπτο λόγο, αναλύει τα βασικά ρεύματα του σύγχονου Ισλάμ και αποπειράται να δώσει απαντήσεις σε εύλογα και καίρια ερωτήματα. Είναι σίγουρα ένα ανάγνωσμα που φωτίζει σημαντικές πτυχές ενός ζητήματος που δυστυχώς θα συνεχίσουμε να συζητάμε στις μέρες και στα χρόνια που έρχονται. 

 

 • Συγγραφέας:  Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης 
 • Εκδόσεις: Τόπος
 • Σελ.: 320
 • Σχήμα: 17 x 24
 • ISBN: 978-960-499-274-4

O Μαυροκόκκινος Δεκέμβρης

Μια μελέτη για τον Δεκέμβρη του 2008 και τα γεγονότα που επακολούθησαν μέσα από το πρίσμα της ένταξής τους στο ευρύτερο πλαίσιο των αντιεξουσιαστικών κινημάτων. Πρόκειται για μια διεξοδική έρευνα που δεν επικεντρώνεται γύρω από τα γεγονότα του Δεκέμβρη και το ίδιο το κίνημα αλλά ασχολείται κυρίως με την πρόσληψη του κινήματος αυτού από την πλευρά εκείνων που του αντιτάχθηκαν: των κεντρώων δυνάμεων αλλά και της άκρας δεξιάς. Με αυτήν την έννοια, η εξέγερση αποτελεί το γεγονός με βάση το οποίο ο συγγραφέας αναζητά να περιγράψει κατά κύριο λόγο την αντ-εξέγερση που αναπτύχθηκε και τις στρατηγικές “επούλωσης” του τραύματος που υπήρξε ο Δεκέμβρης. 

Λίγα λόγια από την παρουσίαση του βιβλίου:

Εξέγερση, αντι-εξέγερση, αντικαπιταλιστική στρατηγική: με αυτά τα ζητήματα καταπιάνεται ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος στην εμπεριστατωμένη μελέτη του για τον Δεκέμβρη του 2008.

Ο ελληνικός Δεκέμβρης του 2008 δεν είχε αιτήματα, ιεραρχία ή εκπροσώπους. Ξεκίνησε με τις οργισμένες διαδηλώσεις για το φόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και έφτασε σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Ανησύχησε ξένους ηγέτες, ενέπνευσε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό, απασχόλησε σημαντικούς διανοούμενους. Έδειξε τα όρια μιας ορισμένης εκδοχής του μαρξισμού, αλλά και αυτά των μεταμοντέρνων πολιτικών θεωριών.

Προάγγελος της κρίσης και των μεγάλων κινητοποιήσεων ως και το 2015, ο Δεκέμβρης ήταν οι επιθέσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα, οι εργαζόμενοι χωρίς πολιτική και συνδικαλιστική εκπροσώπηση και οι άνεργοι που έκαψαν τράπεζες· η «δεύτερη γενιά» μεταναστών και οι Τσιγγάνοι, αλλά και τα παιδιά των βορείων προαστίων. Ταυτόχρονα, ήταν μια μαυρο-κόκκινη εξέγερση, που προειδοποίησε έγκαιρα για τα όρια της συμβίωσης καπιταλισμού και δημοκρατίας. Τι έμεινε από την προειδοποίηση εκείνη;

Ο Δεκέμβρης δεν έγινε εθνική γιορτή. Δημιουργικός και καταστροφικός μαζί, συσπείρωσε απέναντί του το «μετριοπαθές» Κέντρο και τα (δεξιά) άκρα. Φιλελεύθεροι πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι απαίτησαν «να τελειώνουμε με τη Μεταπολίτευση». Κόμματα και μέσα ενημέρωσης απενοχοποίησαν την κρατική βία και έκαναν την Ακροδεξιά κυβερνητική δύναμη. Έμποροι βρήκαν «προστασία» στους νεοναζί. Καθώς η κρίση συνεχίζεται, δεν πρόκειται για παλιά ιστορία.

Προδημοσίευση του βιβλίου του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου είναι διαθέσιμη στο INFOWAR και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

 

 

 

 

Νέες Κυκλοφορίες Βιβλίων


Οι τίτλοι που ξεχωρίσαμε

ντανιλο κισ

Η εγκυκλοπαίδια των νεκρών

Διηγήματα

Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη

Λεξικό λογοκρισίας στην Ελλάδα

συλλογικο εργο

Λεξικό λογοκρισίας στην Ελλάδα

Καχεκτική δημοκρατία, δικτατορία, μεταπολίτευση

Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη

georges bataille

Η εσωτερική εμπειρία

Εκδότης: Πλέθρον

 Bernhard Thomas 

Αφανισμός

Εκδότης: Εξάντας

STANLEY JASON

Πώς λειτουργεί ο φασισμός 

Εκδότης: Μεταίχμιο

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η γλώσσα έχει κέφια

Εκδότης: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

 

 

 • 26/11/18
 • 19:00
 • Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός

Η αυτοβιογραφία του Κώστα Γαβρά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Κώστα Γαβρά “Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας” θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Θα μιλήσουν οι:

Βασίλης Βασιλικός, Συγγραφέας

Γιάννης Ζουμπουλάκης, Δημοσιογράφος – Κριτικός Κινηματογράφου, Εφημερίδα “Το Βήμα”

και ο συγγραφέας του έργου, Κώστας Γαβράς

 

Τα παρασκήνια του διεθνούς κινηματογράφου, τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων 60 χρόνων, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς-μύθοι και ηγέτες που έμειναν στην ιστορία με τη ματιά του διασημότερου Έλληνα σκηνοθέτη. Μια ζωή σαν κινηματογραφική ταινία.

 Η διήγηση ξεκινά το 1955 όταν φεύγει για το Παρίσι, με ελάχιστα γαλλικά και χρήματα, επειδή στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής ένταξης του πατέρα του, δεν μπορεί να σπουδάσει. Διέξοδος για τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παρισινή Ταινιοθήκη. Εκεί θα ανακαλύψει τη μαγεία του κινηματογράφου και θα αποφασίσει να ξεκινήσει σχετικές σπουδές. Ολοκληρώνοντάς τις αρχίζει να δουλεύει ως βοηθός σε διάφορες γαλλικές παραγωγές και γνωρίζεται με μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου όπως τον Ρενέ Κλαιρ, τον Ζαν Γκαμπέν, τον Μπελμοντό, τον Ντελόν, την Κατρίν Ντενέβ, την Τζέιν Φόντα. Από τις πιο σημαντικές συναντήσεις είναι αυτή με τη Σιμόν Σινιορέ και τον Υβ Μοντάν με τους οποίους θα παραμείνει πολύ στενός φίλος μέχρι τον θάνατό τους. Με τη βοήθειά τους θα γυρίσει την πρώτη δική του ταινία, το Διαμέρισμα Δολοφόνων.

Η μεγάλη επιτυχία θα έρθει με το βιβλίο ενός άγνωστου του τότε συγγραφέα, το Ζ του Βασίλη Βασιλικού, που του δίνει ο αδελφός του. Μια μέρα μετά την ανάγνωσή του κηρύσσεται δικτατορία στην Ελλάδα. Οι δυσκολίες για τη μεταφορά του Ζ στον κινηματογράφο πολλές· με την έξοδο όμως της ταινίας στις αίθουσες οι προτάσεις, γαλλικές και αμερικανικές, ακολουθούν η μία την άλλη. Η Ομολογία, η Κατάσταση Πολιορκίας, Ο Αγνοούμενος εκτοξεύουν τη φήμη του στα ύψη, τον φέρνουν στα Όσκαρ αλλά και σε σύγκρουση με εκπροσώπους διαφορετικών ιδεολογιών, κάνουν σταρ, όπως ο Ντάστιν Χόφμαν ή ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ να ζητούν συνεργασία μαζί του και τον οδηγούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συχνά μαζί με ηγέτες όπως ο Αλιέντε ή ο Αραφάτ και συγγραφείς όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές.

Από τη μετεμφυλιακή Ελλάδα στο Παρίσι των διανοουμένων, από τις βίλες των αστέρων του Χόλυγουντ στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, από τις Κάννες των μεγάλων σκηνοθετών στα ορυχεία της Χιλής, από ταινία σε ταινία κι από ταξίδι σε ταξίδι ο διασημότερος Έλληνας σκηνοθέτης αναφέρεται στα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων 60 χρόνων, όπως τα έζησε από πολύ κοντά, και διηγείται μια ζωή εκπληκτική, πλήρη και σε προσωπικό επίπεδο, και εξαιρετικά δημιουργική, προετοιμάζοντας τη νέα του ταινία.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GUTENBERG 

 

 

 

Image result for philip pullman the good man jesus

 

 • Συγγραφέας: Philip Pullman
 • Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
 • Τίτλος πρωτοτύπου: The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ
 • Εκδοτικός Οίκος: Α.Α. Λιβάνης
 • Έκδοση: 2010
 • Σελίδες: 221
 
Παρουσίαση – Κριτική από τη Νεφέλη Χατζηδιάκου

Ο καλός και ο κακός

Θα μπορούσε η ιστορία του Ιησού να ειπωθεί διαφορετικά; Θα μπορούσε ο Ιησούς και ο Χριστός να είναι δυο διαφορετικά πρόσωπα; Θα μπορούσε ο Χριστός και ο Ιούδας να είναι το ίδιο πρόσωπο;

Η ιστορία που υφαίνει ο Philip Pullman πάνω στην χιλιοειπωμένη και κυρίως χιλιο-ερμηνευμένη ιστορία του Χριστού είναι πάνω από όλα αυτό που λέει η λέξη: μια ιστορία. Πέρα από αυτό όμως είναι και μια εξερεύνηση των δυνατοτήτων αυτής της ιστορίας που όλοι ξέρουμε, μια προσπάθεια να αναλυθεί και να τοποθετηθεί. Μέσα από το έυρημα πως η Μαρία γέννησε δίδυμα εκείνο το βράδυ στη φάτνη, ο συγγραφέας θα προσπαθήσει να αποδώσει την δράση αλλά και τους σκοπούς του Ιησού σε δύο πρόσωπα: τον καλό Ιησού και τον ασθενικό αδελφό του, Χριστό. Όμως ούτε καν αυτοί οι δύο φτάνουν για να εξιστορήσει την γέννηση της θρησκείας αλλά και της εκκλησίας. Θα χρειαστεί δύο ακόμη πρόσωπα: τον Ιούδα, που δεν κατονομάζεται ωστόσο πουθενά, αλλά και τον “ξένο” που παραπαίει ανάμεσα στην αγγελική και την διαβολική του φύση. Οι τέσσερις αυτοί χαρακτήρες συστρατεύονται για να εξυφάνουν την ιστορία του Ιησού όπως την ξέρουμε και να προβάλουν την “αλήθεια” πάνω στην “ιστορια”.

Το έργο δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, προβάλει ωστόσο σοβαρά ερωτήματα και αποτελεί τροφή για σκέψη και στοχασμό. Ο Ιησούς αγνοεί πλήρως την εξέλιξη της ιστορίας και όσα διαδραματίζονται πίσω από το κύρηγμά του και πάνω σε αυτό. Ο Χριστός δηλώνει και ίσως να πιστεύει πως αγαπά τον αδελφό του αλλά βάζει πάνω από αυτόν την ανάγκη του να κινεί τα νήματα, να αντιλαμβάνεται την ιστορία, να καθορίζει τα νοήματα. Ο “ξένος” εμφανώς χειραγωγεί έχοντας δικούς του σκοπούς που ποτέ δεν φανερωνονται. Ο αδελφός γίνεται Ιούδας. Η ανάσταση είναι μια φάρσα. Η ιστορία όμως επιβάλεται πάνω στην αλήθεια και παίρνει την θέση της. Μήπως τελικά ο χριστιανισμός προέκυψε από την ανάγκη να διηγηθεί κάποιος μια καλή ιστορία;