Αρχικά παίζοντας μπλουζ ροκ και τζαζ fusion, οι Jethro Tull έκαναν την εμφάνισή τους στη βρετανική σκηνή το 1967. Στη συνέχεια η μπάντα ενσωμάτωσε στοιχεία αγγλικής folk, hard rock και κλασικής μουσικής, δημιουργώντας έναν χαρακτηριστικό progressive ροκ ήχο. Ο Ian Anderson, που ηγείται του συγκροτήματος, παίζει κυρίως φλάουτο και ακουστική κιθάρα, και είναι επίσης ο βασικός τραγουδιστής. Τον Anderson έχουν πλαισιώσει κατά καιρούς σημαντικοί μουσικοί, όπως  ο κιθαρίστας Martin Barre (το μακροβιότερο μέλος εκτός από τον Anderson), οι keyboardists John Evan, Dee Palmer, Peter-John Vettese και Andrew Giddings, οι ντράμερ Clive Bunker, οι Barrie “Barriemore” Barlow και Doane Perry και οι μπασίστες Glenn Cornick, Jeffrey Hammond, John Glascock, Dave Pegg και Jonathan Noyce.

Σύντομο ιστορικό

Πρώτο άλμπουμ της μπάντας, το This Was που κυκλοφόρησε το 1967 και ακολουθήθκε ένα χρόνο αργότερα από το Stand Up το οποίο “ανέβασε” και τις πωλήσεις αλλά και τη δημοφιλία του συγκροτήματος. Στα επόμενα άλμπουμ το μουσικό τους ύφος θα στραφεί περισσότερο προς τον progressive rock ήχο –Aqualung (1971), Thick as a Brick (1972) και A Passion Play (1973)- αλλά και την folk μουσική – Songs from the Wood (1977), Heavy Horses (1978) και Stormwatch (1979). Η δεκαετία του 1980 θα είναι δεκαετία πειραματισμών με τον ηλεκτρονικό ήχο: A (1980), The Broadsword and the Beast (1982) και Under Wraps (1984). Ακολουθεί το J-Tull Dot Com (1999) και ένα Χριστουγεννιάτικο άλμπουμ το 2003, ενώ το 2022 γίνεται η ολική επαναφορά με την κυκλοφορία του The Zealot Gene, το πρώτο τους άλμπουμ εδώ και 19 χρόνια, αλλά και το πρώτο άλμπουμ με νέο υλικό εδώ και 23 ολόκληρα χρόνια! 

The Zealot Gene

Το νέο άλμπουμ των Jethro Tull ξεκίνησε να παίρνει μορφή το 2017 και κάνει ευθείες αναφορές στη Βίβλο και τις παραβολές της, κάτι που ξεκαθαρίζει ο frontman του συγκροτήματος, Ian Anderson: “Ενώ έχω μια πραγματική αγάπη για την μεγαλοπρέπεια και την αφήγηση παραβολών της Αγίας Γραφής, εξακολουθώ να νιώθω την ανάγκη να αμφισβητώ και να αντλήσω μερικές φορές ανίερους παραλληλισμούς από το κείμενο. Το καλό, το κακό και το εντελώς άσχημο ξεπηδούν από παντού, αλλά συνοδεύονται από στοιχεία αγάπης, σεβασμού και τρυφερότητας“.

 O Ian Anderson σχολιάζει το παραπάνω κομμάτι ως εξής: “Το κομμάτι αυτό έχει πολλές αναφορές στον ριζοσπαστικοποιημένο, φορτισμένο πολιτικά κόσμο του λαϊκισμού στην εξουσία. Οι στίχοι συνοψίζουν, κατά την άποψή μου, τη διχαστική φύση των κοινωνικών σχέσεων και τις ακραίες θέσεις που θρέφουν το μίσος και την προκατάληψη, σήμερα ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην Ιστορία. Ίσως καταλαβαίνεται σε ποιον αναφέρομαι εδώ, όμως στην πραγματικότητα στις μέρες μας υπάρχουν τουλάχιστον πέντε προβεβλημένες φιγούρες με δικτατορικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν επίσης να ταιριάζουν“.  

Tracklisting:

1. Mrs. Tibbets (5:54)
2. Jacob’s Tales (2:13)
3. Mine Is The Mountain (5:40)
4. The Zealot Gene (3:54)
5. Shoshana Sleeping (3:41)
6. Sad City Sisters (3:40)
7. Barren Beth, Wild Desert John (3:37)
8. The Betrayal Of Joshua Kynde (4:06)
9. Where Did Saturday Go? (3:53)
10. Three Loves, Three (3:30)
11. In Brief Visitation (3:00)
12. The Fisherman Of Ephesus (3:41)