Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την ποιότητα του φαγητού μας και τη σημασία του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο μας. Διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που βγαίνουν συχνά στο φως της δημοσιότητας υποδεικνύουν πως πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για τη μαζική παραγωγή τροφίμων, τις συνθήκες που επικρατούν, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και τελικά, έχουμε ελάχιστη γνώση του αν αυτό που θα φάμε σήμερα είναι όχι μόνο υγιεινό αλλά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο.

Η αλυσίδα της μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων είναι αχανής αλλά και πολύ εύαισθητη. Το μάθαμε με τον covid. Το εμπεδώσαμε με το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει την ανηφόρα, πολλές χώρες, ειδικά του “τρίτου κόσμου”, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς η έλειψη τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και την ίδια ώρα το 30% της παραγόμενης τροφής παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια.

Μία λύση που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά ως πρόταγμα είναι η βιώσιμη γεωργία, η τοπική αγροτική παραγωγή δηλαδή, που γίνεται σε μικρή κλίμακα, με τοπικά προϊόντα, όπου και οι γεωργικές καλλιέργειες ακολουθούν το κλίμα της κάθε περιοχής αλλά και η κτηνοτροφία συνδυάζεται με την γεωργία και λειτουργεί παράλληλα και συνεργατικά. Με λίγα λόγια, το παλιό, καλό αγρόκτημα. Χωρίς μεταλλαγμένους σπόρους, χωρίς ζωοτροφές από την άλλη άκρη του κόσμου, χωρίς μεγάλης κλίμακας χρήση γης και εκτροφή ζώων. 

Μία συνολική λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα σίγουρα απαιτεί πολιτικές αποφάσεις και αλλαγή της πορείας της αγροδιατροφικής παραγωγής. Όμως υπάρχουν πράγματα που μπορεί ο καθένας να κάνει ώστε να ελέγχει καλύτερα την ποιότητα της διατροφής του και παράλληλα να βάζει το λιθαράκι του για την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιες είναι αυτές;

Αγοράζουμε τοπικά προϊόντα

Προτιμούμε τα προϊόντα που έχουν παραχθεί κοντά στον τόπο διαμονής μας, ή τουλάχιστον στην ίδια χώρα. Αναζητούμε παραγωγούς και ειδικά εκείνους που ακολουθούν πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αγροτικά προϊόντα που δεν είναι η εποχή τους. 

Επιλέγουμε όσπρια

Τα όσπρια, πέρα από τα διατροφικά οφέλη τους, παράγονται τοπικά και μας επιτρέπουν να μειώσουμε την τροφή που προέρχεται από εισαγωγές. Επίσης η καλλιέργειά τους μειώνει την καταπόνηση του εδάφους και έχουν μικρές απαιτήσεις σε λιπάσματα. 

Λιγότερες συσκευασίες, λιγότερα τυποποιημένα προϊόντα

Αναζητούμε όσο το δυνατόν την “πρώτη ύλη” και καταναλώνουμε λιγότερα τυποποιημένα προϊόντα. Τα τυποποιημένα προϊόντα περιέχουν συνήθως συντηριτικά και οι πρώτες ύλες τους δεν είναι ελέγξιμες από εμάς. Είναι λοιπόν σοφότερο να προτιμούμε πιο “απλά” τρόφιμα, που μπορούμε να ελέγξουμε πιο εύκολα την ποιότητα και την προέλευσή τους. 

Λιγότερο κρέας, περισσότερα λαχανικά

Η συστηματική κτηνοτροφία απαιτεί πολύ μεγάλες εκτάσεις και τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων ζωοτροφών. Μία μικρή μείωση της ποσότητας κρέατος που καταναλλώνουμε και η αντικατάστασή του με όσπρια ή λαχανικά δεν θα κάνει μόνο καλό στην υγεία μας, αλλά και στον πλανήτη. 

Λιγότερο φαγητό στον σκουπιδοντενεκέ

Κάτι τελευταίο και σχετικά εύκολο, είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τις ποσότητες τροφίμων που αγοράζουμε ώστε να μην πετάμε φαγητό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό της προηγούμενης μέρας σε μια νέα συνταγή ή να αποθηκεύσουμε προϊόντα στην κατάψυξη προκειμένου να μειώσουμε τη σπατάλη.