Το μυστικό της Μαντλίν Κόλλινς

3 out of 5 stars (3 / 5)

Έτος: 2021

Διάρκεια: 102′

Σκηνοθεσία: Αντουάν Μπαρό

Παίζουν: Ζακλίν Μπισέ, Βιρζινί Εφιρά, Κουίμ Γκουτιέρεζ

Μια γυναίκα με διπλή ζωή εγκλωβίζεται στα ψέματα και τα μυστικά της. Η Βιρζινί Εφιρά πιο αινιγματική από ποτέ…


Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2021

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:
Κριτική

του Γιάννη Ραουζαίου

Η Βιρζινί Εφιρά, έχει αναχθεί πλέον σε μεγάλη σταρ, στο σύγχρονο γαλλικό σινεμά, ακολουθώντας την γραμμή μεγάλων προηγούμενων εξαιρετικά γοητευτικών παρουσιων τόσο στην μεγάλη οθόνη αλλά όσο και στο θέατρο, γραμμή ή όποια συμπεριλαμβάνει ηθοποιούς της τάξεως της Εμμανουελ Μπεαρ και τόσων άλλων.

Εδώ έχουμε ένα δύσκολο και σκοτεινό ψυχολογικό δράμα, το οποίο επεξεργαζεται την διαδικασία της ταύτισης σε σημείο εμμονής με έναν χαρακτήρα και μια πραγματικότητα που επέδρασαν τραυματικά στο παρελθόν της ηρωίδας. Ο χαρακτήρας της Εφιρα, μοιράζεται τη ζωή της ανάμεσα στον εραστή της και στον σύζυγο της, σε δύο διαφορετικές περιοχές, προσαρμοζοντας τη ζωή της ανάμεσα στην κανονική οικογένεια της  – τους γιους και τον σύζυγο της- και την δεύτερη οικογένεια που συνιστά για αυτήν η μικρή κόρη του φίλου της και για την οποία δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα χαρακτηριστικά που την οδηγούν να ονομάζει μητέρα της την Εφιρά σε διάφορες φάσεις. Είναι κόρη της από την παράλληλη σχέση;  Συμβαίνει κάτι άλλο;

Αργα αλλά σταθερά, μια σειρά συμβάντων αρχίζουν να υποσκαπτουν το δομημένο σε δύο παράλληλα σύμπαντα κόσμο της Εφιρα και την φέρνουν τελικά αντιμέτωπη με το αληθινό πρόσωπο που αντικρίζει στον καθρέφτη της ψυχής της. Το δικό της, με όλα τα επίπεδα γοητείας, ψεύδους, σαγήνης και προσκόλλησης που την έχουν φέρει σε αυτή την -τόσο προσωρινή όπως σύντομα θα αποδειχθει- ψυχολογικη ισορροπία του τρόμου. Η Εφιρα και η πολύ καλή σκηνοθεσία που την κάνει το απόλυτο κέντρο της ταινίας, σκιαγραφεί έναν χαρακτήρα σε επιφανειακή ηρεμία και γαλήνη όπου όμως οι αυτο-εγκλωβισμός και τα σκοτεινά μυστικά, τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με μια κρίσιμη καμπή στη ζωή. Μια καμπή που θα διαλύσει τις ψευδαισθησεις και θα αλλάξει τα πάντα. 

Το μοντάζ και τα περάσματα από τον μεσο/μεγάλο αστικό κόσμο της “κανονικής” της οικογένειας, στον δεύτερο κόσμο, εκείνων της εργασίας και της απλούστερης ζωής, δημιουργούν κινηματογραφικα το απαραίτητο κοντράστ, ώστε να λειτουργήσει τελικά η δυναμική των κρυμμενων πλευρών της εξιστόρησης, που είναι εκείνες φυσικά, οι οποίες θα διαλύσουν το ψηφιδωτό που με τόσο κόπο είχε καταφέρει η ηρωίδα να χτίσει μέσα σε μερικά χρόνια. Η φωτογραφία αλλά και οι δεύτεροι χαρακτήρες -με μεγάλη υποστηρικτικη βαρύτητα ομως-είναι πλευρές της ταινίας που οργανικά επιταχύνουν την δραματική κορύφωση και την αποκαλυπτική στιγμή της κάθαρσης, μιας ζωής η οποία σε πληρη εσωτερική σύγχυση, αγωνιωδώς, αφήνει τελικά την κατάρρευση του κόσμου της να την μεταμορφώσει.