O Tamer El Said ίδρυσε τη Zero Production το 2007 για την παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών. Είναι επίσης ιδρυτής του Cimatheque – Alternative Film Center στην Αίγυπτο, ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων που παρέχει εγκαταστάσεις, εκπαίδευση και προγραμματισμό για την ανεξάρτητη κινηματογραφική κοινότητα. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, In the Last Days of the City, έκανε πρεμιέρα στη Berlinale του 2016 όπου έλαβε το Βραβείο Κινηματογράφου Καλιγκάρι. Ο El Said έχει επίσης καθοδηγήσει εργαστήρια, που σχετίζονται με την πρακτική του ως σκηνοθέτη, σε πολλούς διεθνείς κινηματογραφικούς και καλλιτεχνικούς χώρους, όπως, μεταξύ άλλων, το Institute of Contemporary Art (ICA) στο Λονδίνο, το School of the Art Institute στο Σικάγο (SAIC) και το Silent Πράσινο στο Βερολίνο.Συνέντευξη του Ταμέρ ελ Σαϊντ, σκηνοθέτη της ταινίας In the Last Days of the City, στον Γιάννη Ραουζαίο.

Γ.Ρ. Ταμερ θα μιλήσουμε για τη συμμετοχή στο κινηματογραφικό φεστιβάλ εδώ, για τη συμμετοχή σας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Βερολίνου για τις συνεργασίες σας στη Γερμανία για την παρουσία σας στο Κάιρο επίσης για την ταινία Last Days of the City. Θα θέλατε να μου πείτε πώς νιώσατε και πώς νιώθετε όταν σας έκανα την πρόταση να συμμετέχετε στο φεστιβάλ της Σύρου και από τη συμμετοχή σας εδώ; Ο πατέρας μου ήταν επίσης από τη Σύρο και νιώθω πάντα μεγάλη επαφή με το νησί, όπως και με την κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα.

Τ. ελ Σ. Πρώτα θα ήθελα να πω ότι είναι μία από τις πιο όμορφες συνεργασίες που είχα στα προηγούμενα χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενος συμμετέχοντας εδώ, θεωρώ ότι υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία. Η συνεργασία νιώθω ότι εμπλουτίζει τόσο εμένα αλλά και τη γενικότερη ατμόσφαιρα αυτής της κινηματογραφικής κατάστασης μέσα στο όμορφο αυτό Κυκλαδίτικο νησί. Πραγματικά θαυμάζω το φεστιβάλ που κατάφερε να πραγματοποιηθεί και να αναλάβει τη δημιουργία αυτής της όμορφης ατμόσφαιρας παρά τα όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Είμαι επίσης εντυπωσιασμένος από τις ριζοσπαστικές επιλογές που κάνει το φεστιβάλ κατά την επιλογή του προγράμματος. Έχουν κάνει επιλογές πολύ ριζοσπαστικές και επαναστατικές τόσο όσον αφορά την καθεμία ταινία όσο και την κινηματογραφική γλώσσα που χρησιμοποιείται σε κάθε μία από αυτές. Είναι εντυπωσιακό επίσης το ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού. Υπάρχει πολύ κοινό σε καθεμία από τις προβολές, οι άνθρωποι μένουν μέχρι το τέλος, είναι προσανατολισμένοι στο να δουν τις προβολές και να διατηρήσουν μία πολύ καλή διάθεση και να κάτσουν στο τέλος. Πραγματικά το εκτιμώ αυτό.

Γ.Ρ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τώρα λοιπόν πώς ήταν η δική σας δουλειά εδώ, αυτό το εργαστήριο το οποίο οργανώνετε και συμμετέχετε.

 

Τ. ελ Σ.  Όσον αφορά το εργαστήριο λοιπόν, μάλιστα, από την αρχή όταν με κάλεσε σε αυτή την προσπάθεια ο Τζέικομπ κατάλαβα ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και κατά τη διάρκειά του ήταν μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες που είχα στη ζωή μου, μία τόσο όμορφη εμπειρία. Σχεδόν σε κάθε επίπεδο της, ο Τζέικομπ και τα υπόλοιπα άτομα του φεστιβάλ έκαναν πραγματικά ό,τι περνούσε από το χέρι τους ώστε να πετύχει αυτό το εργαστήριο, να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Αρχικά σκεφτόμασταν για εργαστήρια τα οποία θα κρατούσαν τρεις-τέσσερις ημέρες, αλλά τελικά κατέληξε να είναι ένα διαρκές online φεστιβάλ διαρκείας ενός μήνα. Το εργαστήριο λειτουργούσε κανονικά με το πλάνο του φεστιβάλ, με το συνολικό πλάνο του φεστιβάλ, με τόσους συμμετέχοντες, τόσους σημαντικούς συμμετέχοντες και με πολύ με πολύ ωραία αποτελέσματα. Έγινε εξαιρετική δουλειά, παράγονται διαφορετικά project τα οποία θα παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή. Για εμένα αυτό ήταν επίσης μία εκπαιδευτική διαδικασία. Επιτύχαμε με τη βοήθεια του φεστιβάλ να φτιάξουμε μία πλατφόρμα που όλοι μοιραστήκαμε και είχαμε εμπειρία και αυτό ήταν πολύ σημαντικό.

Γ.Ρ. Θα θέλετε να μου πείτε μερικά πράγματα, ίσως κάποια πράγματα περισσότερα για το φιλμ το οποίο είχατε στην Μπερλινάλε του 2016; Πώς ήταν η εμπειρία σας εκεί και τι σας έκανε να φτιάξετε θα ήθελα να μάθω επίσης αυτό το φιλμ και να έχετε αυτή τη συμμετοχή. Έχετε κάνει πολλές δουλειές στο παρελθόν οι οποίες κινούνται σε έναν πειραματικό εναλλακτικό τρόπο. Επίσης έχετε μετακινηθεί δουλεύοντας και πειραματιζόμενος ανάμεσα στο Βερολίνο και στο Κάιρο και πάλι πίσω. Θα ήθελα να μου δώσετε μερικές λεπτομέρειες για αυτές τις δραστηριότητες, τη συνεργασία με τη σινεμά tech,μερικά πράγματα για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Τ ελ Σ Το φιλμ μιλάει για τη σχέση μου και την επαφή μου με το Κάιρο, την πόλη στην οποία μεγάλωσα και την πόλη η οποία με έκανε τελικά να είμαι σε όλα τα επίπεδα αυτός που είμαι. Νιώθω ότι τίποτα δεν επηρέασε τόσο σημαντικά τη ζωή μου όσο το γεγονός ότι είμαι ένας άνθρωπος από το Κάιρο, ένας άνθρωπος που μεγάλωσε και έζησε στο Κάιρο. Το φιλμ λοιπόν μελέτησε το πώς είναι να ζεις σε αυτή την πόλη και όλα αυτά τα επίπεδα που υπάρχουν σε αυτήν την πόλη, την ιδιαίτερη σχέση που έχει κάποιος που έζησε και μεγάλωσε και τα πιο δημιουργικά του στοιχεία τα πήρε από εκει, από αυτήν την πόλη. Για εμένα αυτό ήταν και το στοίχημα, πώς να μπορέσουμε να μιλήσουμε για την ιστορία και την σχέση κάποιου με μία πόλη,  να περιγράψουμε όλα αυτά τα επίπεδα μιας πόλης μέσα σε 2 μόνο ώρες καθώς αυτά τα επίπεδα είναι τόσο πολλαπλά.

Γ.Ρ. Σας καταλαβαίνω. Ήμουν  σε αυτή την Μπερλινάλε  και είχα την ευκαιρία να δω τη δουλειά σας. Ο Βάλτερ Ρούτμαν για παράδειγμα κατάφερε να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα της καταγραφής των πολλαπλών επιπέδων μιας πόλης χρησιμοποιώντας την κλασική μουσική! 

Τ ελ Σ Φυσικά! Έχετε δίκιο! Επίσης στην περίπτωση της δικής μου δουλειάς ήταν μία μακρά πορεία αναζήτησης και αναγνώρισης αυτής της προσωπικής επαφής. Μια εσωτερική κατάδυση μέσα στη σημασία αυτής της προσωπικής επαφής. Πολλά πράγματα είχαν συμβεί στη διάρκεια της ολοκλήρωσης αυτής της ταινίας. Αυτή η ταινία χρειάστηκε μία ολόκληρη – πλήρη δεκαετία για να ολοκληρωθεί και πραγματικά δεν περίμενα ένα τέτοιο feedback! Δεν περίμενα ακριβώς τις διαστάσεις που μπορούσαν να υπάρχουν μετά σε ένα τέτοιο feedback. Για εμένα αυτό το feedback ήταν πολύ σημαντικό και  τόνωσε τις απαντήσεις μέσα στη δημιουργική μου προσπάθεια. Τόνωσε τη δημιουργική μου προσπάθεια και ένιωσα πραγματικά τυχερός που κατάφερε μετά από την μπερλινάλε το φιλμ μου να βρεθεί σε τόσα διαφορετικά φεστιβάλ και να υπάρξει τέτοια ανταπόκριση από το κοινό. Ότι μπόρεσε και διανεμηθεί σε τόσες πολλές χώρες, ήταν πάρα πολύ σημαντικό και συνέβαλε να νιώσω ότι αναγνωριζόταν τελικά αυτή η προσπάθεια μου ενω επέτρεψε επίσης να νιώσω πιο σίγουρος και να μπορέσω μετά να σχηματίσω στο νου μου αλλά σχέδια και να ανταποκριθώ σε νέες κινηματογραφικές προκλήσεις. 

Γ.Ρ. Νιώθετε ότι σας βοήθησε τελικά να μελετήσετε μία καινούργια, κινηματογραφική, δική σας γλώσσα και πειραματιστείτε μέσα σε νέες προκλήσεις που τίθενται; 

Τ ελ Σ Πράγματι νιώθω ότι αυτό είναι εκείνο το οποίο με προκαλεί να συνεχίσω να λειτουργώ και να δουλεύω μέσα στο σινεμά: ο συνδυασμός της εικόνας και του ήχου και του οράματος αυτού του συνδυασμού κάθε φορά μέσα σε διαφορετικά σχέδια- αυτό μας φέρνει σε μία ιδιαίτερη σχέση και μας θέτει σε μία ιδιαίτερη σχέση  με τον κόσμο που βρίσκεται γύρω μας. Χωρίς την πρόκληση που θέτει το ίδιο το ζήτημα της γλώσσας, χωρίς την πρόκληση που θέτει η κινηματογραφική γλώσσα, ένα τέτοιο φιλμ  δεν θα είχε λόγο να υπάρχει. Είναι το ίδιο πράγμα με το αίσθημα που έχουμε όταν βλέπουμε ένα βίντεο από κάποιον ο οποίος  πηδάει στον αέρα και μετά βουτάει, βυθίζεται, βαθιά μέσα στη θάλασσα- και μάλιστα όταν κάνει και πολλές στροφές κατά τη διάρκεια αυτού του άλματος, πραγματικά κάνει την καρδιά μας να είναι έτοιμη να σπάσει από την αγωνία! Αυτό μας κάνει εμάς, αυτή η εικόνα, να νιώθουμε ένταση και αυτή η εικόνα μας κάνει να νιώθουμε  τέτοια ένταση επειδή εκείνη τη στιγμή είμαστε η συλλογική ανθρωπότητα! Μπροστά στην εμπειρία που αντιμετωπίζει κάποιος από μας και μας τη μεταφέρει μέσα από την πράξη του αυτή η εικόνα μας κάνει να μοιραζόμαστε μιας τέτοιας έντασης συλλογική εμπειρία. Έτσι ακριβώς νιώθω σε σχέση με το σινεμά! Νιώθω ότι κατά κάποιο τρόπο εμείς βρίσκουμε την ταυτότητά μας μέσα από μία τέτοια δραστηριότητα ή από τέτοιες εικόνες και νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο ο κάθε κινηματογραφικός δημιουργός κάνει κάτι ανάλογο όπως οι άνθρωποι βλέπουν μία τέτοια εικόνα. Νιώθουν όσοι έχουν αυτήν την εμπειρία ότι συλλογικά τα όριά τους ως ανθρωπότητα ξεπερνιούνται από την ένταση αυτής της εικόνας και  έτσι και εμείς ως κινηματογραφικοι δημιουργοί νιώθουμε ότι ξεπερνούμε τους περιορισμούς που μπορεί το μέσο και κάθε μέσο να θέτει όταν προχωρούμε τον πειραματισμό μας τόσο μακριά. Ανοίγεται έτσι ένας καινούργιος ορίζοντας και διανοίγονται τόσες δυνατότητες για καινούργια ρεύματα κινηματογραφικα, καλλιτεχνικά και αισθητικά.

Γ.Ρ. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας κάνω την επόμενη ερώτηση: Μέσα από αυτό που είπατε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90 και κάποιων από τις προηγούμενες δεκαετίες, υπήρχε όλη αυτή η συζήτηση ανάμεσα σε ένα σινεμά καθαρής εικόνας και σε μία αφήγηση πιο συμβατική που εστίαζε στο σενάριο. Παρατηρώ όμως ότι στο πέρασμα του χρόνου και μέσα από τα ρεύματα που προέκυψαν από αυτή την ένταση κατέληξε να υφίσταται τα τελευταία χρόνια ένα σινεμά που συνδυάζει, αντί να βρίσκεται σε αντίθεση, εσωτερικά αυτές τις δύο παραμέτρους – ένα σινεμά όπου και υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες εικονοκλαστικες περιπτώσεις εικόνων και ταυτόχρονα  μία πάρα πολύ ριζοσπαστική αφήγηση. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου σχολιάσετε αυτές τις τάσεις. Αυτή την σύγχρονη πραγματικότητα του σινεμά και ταυτόχρονα τα νέα ρεύματα πλέον που προκύπτουν από αυτή την πραγματικότητα.

Τ ελ Σ  Νιώθω ότι ένα φιλμ δεν είναι τόσο μία πραγματικότητα γύρω από το τι νιώθουμε απλώς βλέποντας τις εικόνες πάνω στη σκηνή. Πιστεύω ότι ένα καλό φιλμ έχει να κάνει με τη διάνοιξη μέσα από αυτές τις εικόνες και την αφήγηση της φαντασίας μας προς ότι κρύβεται πίσω από αυτές τις εικόνες και ελλοχεύει μέσα στις πολλαπλές διαστάσεις της πραγματικότητας. Νιώθω επίσης ότι βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα και αυτή είναι μία πάρα πολύ σημαντική τετοια και για τη γενιά μας και για τις γενιές που ακολουθούν. Μεγάλες μάζες ανθρώπων διαρκώς δημιουργούν αλληλεπιδρούν και παράγουν εικόνες. Ολόκληρη η γλώσσα και ο συσχετισμός μας ως πολιτισμός αλλάζει από αυτή την πραγματικότητα. Βλέπετε ήταν διαφορετικό όταν στο παρελθόν κάναμε ταινίες για το κοινό ή δημιουργούσαμε αφηγήσεις για το κοινό τη στιγμή που τώρα όταν κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα το ίδιο το κοινό ταυτόχρονα είναι και παραγωγός εικόνων και διαδραστικός δημιουργός μέσα από αυτές τις εικόνες! Ο καθένας πια κάνει βίντεο. Ο καθένας επίσης ποστάρει βίντεο και αναρτά βίντεο. Λοιπόν πλέον η διαφορά από το να έχεις απλώς  ένα κοινό στο να έχεις ένα  κοινό όπου δημιουργούνται τέτοια βίντεο και υπάρχει η ανάρτηση τέτοιων βίντεο είναι πολύ μεγάλη. Νομίζω ότι ένας από τους κύριους  ρόλους – κλειδιά του σινεμά είναι να μελετά αυτές τις όμορφες  αφηγήσεις, τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι μορφές επικοινωνούν. Είναι πολύ σημαντικό για τους δημιουργούς να δημιουργούν και να παράγουν εναλλακτικές μορφές αφήγησης όπως και να τις μοιράζονται με το κοινό. Υπάρχει ήδη αυτή τη στιγμή μία κανονικοποιημένη αφήγηση, έτσι όπως εκφράζεται από τη δημιουργία του κοινού. Υπάρχει επίσης και η αναζήτηση των εναλλακτικών αφηγήσεων μέσα από εμάς ως δημιουργούς. Νομίζω ότι αυτά τα δύο συνυπάρχουν στην πράξη και πρέπει να συνεχίσουν να συνυπάρχουν και να δημιουργούν, αντικατοπτρίζοντας και προκαλώντας τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Είναι βέβαιο από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να αφηγούμαστε τις ιστορίες. Τα φιλμ λειτουργούν όταν πετυχαίνουμε να έχουμε τους τρόπους διήγησης των ιστοριών αλλιώς  δεν λειτουργούν- αλλιώς τα φιλμ αναπαράγουν μόνο εύκολες καταστάσεις! Είναι σαν να έχετε μία σειρά από καρτ ποστάλ οι οποίες είναι κενές από κάτω, από κάποιο άλλο περιεχόμενο ή να έχετε την αφήγηση που υπάρχει μέσα σε ένα βιβλίο. Τα φιλμ είναι κάτι διαφορετικό! Δεν είναι μόνον αυτά τα πράγματα. Είναι διαφορετικό το να μπορείς να χρησιμοποιείς το φιλμ ως μέσο και να χρησιμοποιείς αυτό το μέσο για να πεις πράγματα με τους δικούς του τρόπους. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό. Είναι πολύ σημαντικό πλέον να γράφουμε με τη γλώσσα της εικόνας και του ήχου και όχι να δανειζόμαστε άλλες γλώσσες και αφηγήσεις, όπως αυτές που υπάρχουν στη λογοτεχνία για παράδειγμα…

 

Γ.Ρ. Ευχαριστώ. Θα ήθελα επίσης να μου πείτε την εμπειρία σας και τη γνώμη σας από την συνεργασία σας με τη Cinematheque του Καΐρου. Πόσο είναι πιο εύκολο αυτό τώρα σε σχέση με το παρελθόν; Ποιες είναι οι εμπειρίες και οι δυσκολίες ή και οι ευκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή;

Τ ελ Σ Αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα ερώτηση! Η κινηματογραφική λέσχη είναι η ίδια μία πρόταση. Είναι μία πρόταση που εμείς προτείνουμε προς την κοινότητα και εμείς προτείνουμε ένα διαφορετικό τρόπο για το πώς μία κινηματογραφική λέσχη υπάρχει και λειτουργεί μέσα στην κοινότητα. Θέλουμε η κινηματογραφική λέσχη να είναι ένα πεδίο δημιουργίας και αλληλεπίδρασης των κινηματογραφικών δημιουργών αλλά και εργαστηρίων για αυτούς και από αυτούς και είναι με κατά κάποιο τρόπο μία φωλιά για δημιουργία και για δημιουργούς. Μία φροντιστικη φωλια! Προσπαθούμε με μία  πολύ βασική υποδομή και μέσα από αυτή την απλή υποδομή ταυτόχρονα προσπαθούμε οι δημιουργοι   να μπορέσουν να βρεθούν, να δημιουργήσουν, να διαφωνήσουν, να συνδημιουργησουν και τελικά να αναπαράγουν λόγους μέσα από τους οποίους θα προκύπτει αισθητική πρόταση αλλά και επαφή με την κοινότητα. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό! Μία τέτοια σειρά λειτουργιών ενωμένες σε πλέγμα είναι ότι πιο σημαντικό! Δεν υπάρχει πουθενά κανένα κινηματογραφικό κίνημα εάν δεν υπάρχει διάλογος για τις διαστάσεις  γύρω από αυτό ως έννοια και πράξη και αυτό είναι αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε. Κατά κάποιο τρόπο το φανταζόμαστε ως μία πρόταση μας προς την κοινότητα. Οι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν με αυτό η μπορούν να το αποδεχτούν αυτό η μπορεί να το αλλάξουν αυτό σε όλες τις περιπτώσεις των προσωπικών  διαδρομών τους. Με αυτή την πρόταση  προκύπτουν καινούργια πράγματα, καινούργιες διαστάσεις! Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι: πώς μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να έχουμε αυτή τη ρευστότητα μπροστά μας και να τη χρησιμοποιούμε ορθώς. Αυτό επιτρέπει και στους ανθρώπους να έρχονται και να συνευρίσκονται κατά κάποιο τρόπο και αυτό ως δραστηριότητα αλλάζει και την ίδια τη cinematheque. Αλλάζει την ίδια την κινηματογραφική λέσχη. Πρέπει να το δούμε αυτό ως ένα διαρκές πείραμα, ως ένα διαρκές work in project! Δεν έχει ένα τέλος, δεν υπάρχει ένα τέλος! Εδώ υπάρχει διαρκής εξέλιξη.

Γ.Ρ. Εχετε κάποια οικονομική υποστήριξη Σε αυτή σας την προσπάθεια;

Τ ελ Σ Φυσικά εμείς είμαστε κατά κάποιο τρόπο σε μία διαρκή συζήτηση και σε μία διαρκή επιζητήση του να βρούμε περισσότερους πόρους για αυτές τις προσπάθειες. Στην αρχή στηριζόμασταν και επιζητούσαμε περισσότερο τις δυνατότητες μιας γενικότερης- ακόμη και διεθνούς – υποστήριξης, αλλά τώρα ψάχνουμε να βρούμε όλο και πιο πολύ, μία αλλαγή μοντέλου και να στηριχθούμε στις δικές μας πήγες εισοδήματος για να πραγματοποιήσουμε τις δραστηριότητές μας.

Γ.Ρ. Πολύ καλά. Με καλύπτει αυτό που είπατε. Θα ήθελα τώρα να σας ρωτήσω ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια: έχετε ήδη τιμηθεί με βραβεία ή εχετε βρεθεί να είστε υποψήφιος για διάφορα βραβεία η  συνεργάστηκα τε με διάφορα κινηματογραφικά σχέδια του εξωτερικού. Ποια είναι τα σχέδιά σας; Υπάρχουν σχέδια για κάποια επέκταση σας περισσότερο στο άμεσο μέλλον και κυρίως περισσότερο σε μια διεθνή βάση;

Τ ελ Σ Ηδη αυτή τη στιγμή δουλεύω στο επόμενο μου project. Είναι ένα φιλμ το οποίο δουλεύω μέσα στην πόλη του Βερολίνου και λειτουργώ πάνω σε αυτό το σχέδιο έχοντας μελλοντικά ισχυρές προσδοκίες για αυτό το πλάνο! Το Βερολίνο είναι πολύ ανοιχτό τόσο για αυτή την προσπάθεια, για αυτό το σχέδιο, όσο και γενικότερα είναι μία ανοιχτή πόλη ανοιχτή προς τους καλλιτέχνες – και ακόμη περισσότερο ανοικτή τους καλλιτέχνες που έχουν να κάνουν με το κινηματογραφικό τομέα. Επίσης είναι μία πόλη που θέλω να ανακαλύψω. Δεν μου αρκεί ο χρόνος που έχω περάσει σε αυτήν. Θέλω να την ανακαλύψω! Θέλω να βρω τις μυστικές τις πτύχες. Θέλω να ανακαλύψω συνεχώς στοιχεία καινούργια σε αυτήν και πρέπει να το δούμε αυτό σε σχέση και με το γεγονός ότι κ ούτως ή άλλως ζω πλέον τον περισσότερο χρόνο μου εκεί πέρα. Είναι σημαντικό επομένως να ανακαλύψω τις βαθύτερες παραμέτρους και τα  επίπεδα και τις διαστάσεις αυτής της πόλης. Θέλω να συνεχίσω λοιπόν να δουλεύω με τους ανθρώπους εκεί. Μου αρέσει πάρα πολύ να δουλεύω με τους ανθρώπους σε πράγματα εκεί και μου αρέσει επίσης πολύ σε αυτό που κάνω να δουλεύω με τους συγκεκριμένους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό το project! Είναι μία εξαιρετική εμπειρία! Λοιπόν είμαι σε μία διαδικασία του να καταλάβω τις βαθύτερες παραμέτρους που περιέγραψα αλλά και τις βαθύτερες διαστάσεις αυτού του προγράμματος του οποίου αυτή τη στιγμή επιμελούμαι. Ταυτόχρονα βρίσκομαι και σε μία διαδικασία να μελετώ και αλλά παράλληλα project. Θέλω να συνεχίσω – και συνεχίζω- να δουλεύω με την κινηματογραφική λέσχη. Δουλεύω με το κινηματογραφικό αρχείο, είναι μία εμπειρία την οποία τη συνεχίζω και δεν έχω τη διάθεση αυτή τη στιγμή παρότι κάνω και όλα τα άλλα πράγματα που σας είπα να σταματήσω να την πραγματώνω. Αυτά τα παράλληλα project είναι επίσης σχέδια- προγράμματα, τα οποία ταΐζουν κατά κάποιο τρόπο την καλλιτεχνική μου φλέβα.

Γ.Ρ. Τι είναι για σας η καλλιτεχνική δραστηριότητα μέσα στο χώρο και το χρόνο, μία καλλιτεχνική δραστηριότητα που μπορεί να συμπυκνώνεται ειδικά στη δική σας περίπτωση στην κινηματογραφική πράξη; Συνειδητοποιώ στη δική σας δουλειά – την οποία αγαπώ πολύ- ότι είναι και μία δουλειά που βυθίζεσαι μέσα σε αυτήν και είναι και μία δουλειά που έχει να κάνει, πέρα απλά από τις εικόνες, με τη διαδικασία της ίδιας της μνήμης!

Τ ελ Σ Φυσικά και είναι έτσι αλλά από την άλλη πλευρά Αυτή είναι και η βαθύτερη λειτουργία του ίδιου του σινεμά. Είναι η διαδικασία του πώς να μπορέσεις να εκφράσεις χώρο και χρόνο μέσα σε διαφορετικές παραμέτρους και επίπεδα της κινηματογραφικής εμπειρίας και πώς να επικοινωνήσεις αυτή τη διαδικασία. Συμβαίνει μέσα από πολλούς τρόπους, και διανοητικά και ως κοινωνική διεργασία και διαδικασία. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι μιας και αναφερθήκαμε και στο διανοητικό κομμάτι δεν είναι τόσο τελικά αυτή μια διανοητική διαδικασία όσο είναι μία διαρκής προτεινόμενη εμπειρία γύρω από την επαφή με το χώρο και το χρόνο και την έκφρασή τους.

Γ.Ρ. Για παράδειγμα στο Last days χρησιμοποιούσατε τον ήχο με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο έτσι δεν είναι;

Τ ελ Σ Ναι ακριβώς. Αυτό που σας έλεγα και πιο πριν- η σχέση ανάμεσα στην εικόνα και τον ήχο (μία καθαρή διαφορετική σχέση που αφορά απολύτως το κινηματογραφικό μέσο) είναι αυτό ακριβώς – όπως είπατε πριν λίγο – εκείνο που επεδίωκα να κάνω. Ήταν να βρω τον τρόπο να εκφράσει το σινεμά τη μνήμη, τον τρόπο να εκφράσει το σινεμά πώς ήταν κάποτε τα πράγματα. Αν θυμάσαι μία κατάσταση δεν θυμάσαι με ένα γραμμικό τρόπο αυτή την κατάσταση. Θυμάσαι αντίθετα την ένταση των διαφόρων στιγμών αυτής της κατάστασης και αυτή η σειρά, η σχέση των εντάσεων, σου δίνει την αίσθηση του πώς ήταν αυτή η κατάσταση στο παρελθόν μέσα από τις διαφορετικές διαστάσεις του ήχου και του φωτός. Η σχέση των εικόνων και του ήχου δημιουργεί μία αίσθηση των πολλών και διαφορετικών πολλαπλών επιπέδων για το πως υπήρχε τελικά αυτή η ανάμνηση. Αυτό κατά κάποιο τρόπο, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο μάλλον, είναι το πείραμα το οποίο επιδιώκω να κάνω. Να συνδυάσω διαφορετικά μοτίβα και στοιχεία στην κινηματογραφική μου δουλειά.

Γ.Ρ. Πώς ήταν αυτό κατά κάποιο τρόπο που περιγράφετε σε συσχετισμό με την εμπειρία του ίδιου του σινεμά στις πολύ αρχικές τους στιγμές; Πως υπάρχει πλέον αυτή η εμπειρία μέσα από την πραγματικότητα του Internet και όλης αυτής της διάδοσης και της ανταλλαγής όλων των εικόνων που επισυμβαίνει αυτή τη στιγμή  της ιστορίας, ανάμεσα σε κινητά σε υπολογιστές, σε φορείς του δικτύου; Πόσο πολύ αυτή η ανταλλαγή εικόνων και πραγματικοτήτων τόσο στη Δύση όσο και στις άλλες περιοχές του κόσμου σήμερα δεν περιγράφει απλώς την μνήμη αλλά επανακαλύπτει τη μνήμη και κατά κάποιο τρόπο στο τέλος γίνεται η μόνη μνήμη; Πόσο ισχυρά συμβαίνει αυτό; Αυτή η καλλιτεχνική οντότητα η οποία δημιουργείται αυτή τη στιγμή κατά πόσο επανακαλύπτει το παρελθόν και τη μνήμη και κατά πόσον – οπως σας είπα μόλις γίνεται τελικά η μόνη μνήμη;

Τ ελ Σ Αυτή είναι- μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Κάθε φορά που πάω να κάνω μία καινούργια κινηματογραφική δουλειά, να δημιουργήσω μία νέα ταινία, σκέφτομαι πόσο χρειαζόμαστε τελικά μία νέα ταινία! Ποσό χρειαζόμαστε αυτές τις εικόνες που αυτή τη στιγμή ετοιμάζομαι να πράξω αντί να συσχετίσω  αυτές τις εικόνες και να παράγω καινούργια εικονικά αποτελέσματα; Πόσο σημαντικό είναι να παράγω αυτά τα νέα αποτελέσματα αντί να σταθώ στις εικόνες που ήδη έχουμε και να τις ανακυκλώσω; Αυτή είναι η κυρία διερώτηση που έχω κάθε φορά πλέον που ετοιμάζομαι να ξεκινήσω ένα ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα  και νιώθω ότι ζούμε σε μία ιστορική στιγμή που περισσότερο σαν σε ντοκιμαντέρ καλούμαστε να βρούμε την καθημερινή μας πραγματικότητα παρά ζούμε μέσα σε αυτήν! Περισσότερο μετατρέπουμε σε ντοκιμαντέρ την καθημερινή μας πραγματικότητα από ότι ζούμε μέσα σε αυτήν! Ας δούμε για παράδειγμα τους ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνουν σε μία συναυλία. Περισσότερο κινηματογραφούν με τα κινητά τους τηλέφωνα τη συναυλία, βιντεοσκοπούν αυτή τη συναυλία, παρά την βλέπουν την ίδια τη συναυλία ζωντανά! Αυτού του είδους η βουλιμία να συλλέξουμε και να βιντεοσκοπήσουμε  όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες, αυτή η βουλιμία να αποθηκεύσουμε αυτές τις εικόνες, να τις χρησιμοποιήσουμε μεταξύ μας και να τις αποθηκεύσουμε ξανά, υποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την άμεση εμπειρία αυτού που παρακολουθούμε και βιώνουμε, νιώθω ότι είναι ένα συμβάν της εποχής μας. Ενα φαινόμενο του καιρού μας. Μετά όμως εκείνο που καταλήγω να σκέφτομαι είναι ότι μέσα σε αυτή τη θάλασσα των εικόνων πρέπει να βρούμε το δρόμο μας! Μέσα σε αυτή την απέραντη θάλασσα των εικόνων – αυτή την κριτική μάζα εικόνων οπως σωστά επισημάνατε πριν λίγο – πρέπει να βρούμε το δικό μας δρόμο και να τις χρησιμοποιήσουμε για τα δικά μας οράματα. Νέα οράματα! Το ανθρώπινο ον τελικά μέσα από το σινεμά και μέσα από τέτοιες εικόνες – όλες τις εικόνες, ακόμα και αυτές που συλλέγονται έτσι! – επεκτείνει τον εαυτό του και βρίσκει το δρόμο του. Μέσα από αυτή τη δημιουργία, μέσα από το ίδιο το πνεύμα του σινεμά!

Γ.Ρ. Πολύ σημαντικό αυτό που είπατε! πώς νιώθετε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες τεχνολογίες στο άμεσο μέλλον; Breakthrough τεχνολογίες όπως για παράδειγμα η πραγματικότητα των παιχνιδιών; Αυτή τη στιγμή, πώς αυτές οι τεχνολογίες, αυτές οι κρίσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως τροφοδότες για την κινηματογραφική δημιουργία και η κινηματογραφική δημιουργία από την άλλη πλευρά να τα ανατροφοδότησει όλα αυτά;

Τ ελ Σ Νιώθω ότι το μέλλον, η κινηματογραφική δημιουργία η τέχνη γενικότερα, είναι μία πολυδιάστατη πραγματικότητα. Είναι μία πραγματικότητα που θα εκφραστεί πολυδιάστατα μέσα από πολλά πεδία και μέσα όπως και δραστηριότητες. Η κινηματογραφική γλώσσα- ειδικά του μέλλοντος! – είναι το πώς αυτές οι διαφορετικές πειθαρχίες, αυτές οι διαφορετικές γενεαλογίες, αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι θα επικοινωνήσουν και θα επικοινωνούν με διάρκεια μεταξύ τους. Αυτό είναι αυτό που ήδη ζούμε και νιώθω και από την άλλη μεριά ότι υπάρχει γύρω μας κάτι και μας σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα και η πραγματικότητα της πανδημίας του κοβιντ μας έφερε περισσότερο κοντά σε αυτό το συνδυασμό δραστηριοτήτων, σε αυτό το συνδυασμό μέσων, σε αυτή την πολυδιάδραση, σε αυτή την ιδιαίτερη εκφραστικότητα. Μία νέα εκφραστικότητα. Το ίδιο πράγμα πιο πριν (και σε μικρότερο βαθμό) το επέτυχε η οικονομική κρίση και τα αποτελέσματα και οι επιδράσεις που είχε αυτή πάνω στους πληθυσμούς. Είναι λάθος να πιστέψουμε ότι η καλλιτεχνική γλώσσα- οι γλώσσες – θα παραμείνουν έτσι όπως ήταν πριν από αυτά τα συμβάντα. Είναι λάθος να πιστέψουμε ότι η καλλιτεχνική γλώσσα μέσα από αυτή την τεράστια ριζοσπαστικοποίηση μέσων και τεχνολογιών θα παραμείνει η ίδια ή θα στραφεί απλώς σε εκδοχές του παρελθόντος της για να δράσει και να επιζήσει. Περισσότερο πρέπει να το δούμε ως κάτι που η καλλιτεχνική γλώσσα θα επιδιώξει να αφομοιώσει, να επεκτείνει και να προχωρήσει σε μία διαρκή αλληλοδιάδραση στο μέλλον με αυτό καθετί από όλα αυτά. Επιδρά μέσα σε αυτή τη διαδικασία και μία νέα γλώσσα, τελικά, θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία!

Γ.Ρ. Ναι ήθελα να σας ρωτήσω και κάπως περισσότερο για αυτό: ο Μάρτιν Χάιντεγκερ άλλωστε, το περιγράφει πολύ νωρίτερα μέσα στον 20ο αιώνα, πώς η ίδια η δράση αυτών των τεχνολογιών, αυτή η σφαίρα η οποία προκύπτει μέσα από το είναι του ανθρώπου είναι κάτι το οποίο αυτονομείται και διαδρα μαζί μας. Μας σπρώχνει, σπρώχνει, τον ανθρώπινο πολιτισμό μας πιο πέρα! Προς καινούργια όρια. Προς τα δυσθεώρητα καινούργια όρια  μιας νέας δημιουργίας! Μοιάζει να είναι κάτι σαν Πεπρωμένο…

Τ ελ Σ Υπάρχει αυτή η δραστηριότητα της ολο- ποίησης, αλλά από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη αυτή η ριζοσπαστικοποίηση της τεχνολογίας επέτρεψε μία μεγαλύτερη δημοκρατικοποίηση των επαφών μεταξύ μας. Όλα  τα κινήματα τα οποία προέκυψαν είτε στην τέχνη είτε ακόμα και ως πολιτικό κοινωνικά κινήματα, τις προηγούμενες δεκαετίες, έχουν να κάνουν με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών. Εάν δεν είχαμε την παροχή και την διαδοση αυτής της τεχνολογίας σήμερα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τόσα πράγματα τα οποία πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο άνετα μπορούμε  να τα πραγματοποιήσουμε!Είναι αλήθεια ότι αυτή η κατά κάποιο τρόπο, πώς να το πω , ψηφιακή εποχή, σκοτώνει κάτι από τη γλώσσα που είχαμε προηγουμένως, από τις γλώσσες που είχαμε προηγουμένως. Από την άλλη μεριά όμως επιτρέπει την ανάδυση νέων διαδρασεων. Διευκολύνει πράγματα και κάνει καταστάσεις που πριν ήταν πιο δύσκολο να ανοιχτούν σε περισσότερους να διανοίγονται δημοκρατικά σε αυτούς. Νιώθω ότι περισσότερο είναι μέρος  μιας γενικότερης κοινωνικής- ιστορικής κίνησης και λιγότερο απλά ένα κομμάτι μονάχα των τεχνολογικών πλευρών. Νιώθω ότι και τα ίδια τα τεχνολογικά μέρη είναι αυτά τα οποία συμπαραγαγουν  Αλλά και προωθούνται ταυτόχρονα  από την ευρύτερη ιστορική κίνηση.

Γ.Ρ. Απολαμβάνω πάρα πολύ να συζητάω αυτά τα πράγματα μαζί σας σε αυτή την κουβέντα αλλά επειδή γνωρίζω ότι υπάρχουν και αρκετά άλλα πράγματα που έχετε να κάνετε σήμερα θα προχωρήσω  στην επόμενη ερώτηση παρότι θα μπορούσαμε να συζητάμε πολλές ώρες για αυτά. Πώς πιστεύετε ότι λειτουργεί ή θα λειτουργήσει αυτή η Διαμεσικοτητα; Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική όπως ήδη συζητάμε.

Τ ελ Σ Ναι νομίζω ότι αυτή η διαμεσικοτητα τείνει να είναι το παν της πραγματικότητας μας αυτή τη στιγμή: και της πραγματικότητας μας ως καλλιτέχνες αλλά και της πραγματικότητας μας ως κινηματογραφικοι δημιουργοί. Ειδικότερα ας γυρίσουμε ξανά στις ρίζες του σινεμά, στα πρώτα χρόνια του σινεμά, όταν εμφανίστηκε ο ήχος. Ο ήχος ήταν ένα μέσο για να επεκτείνουμε την κινηματογραφική εμπειρία, να δούμε πώς επιδρά αυτό πλέον στη σχέση κινηματογράφου και κοινού. Ηταν μία ιστορία επέκτασης του μέσου παροτι  εκείνη την περίοδο θεώρησαν αρκετοί  ότι η ίδια η χρήση του ήχου ήταν ενάντια στην  γλώσσα του σινεμά – ότι ήταν ενάντια στο ίδιο το πράγμα που συνιστά ως καλλιτεχνικό μέσο το σινεμά. Πολλοί αντέδρασαν στη χρήση του ήχου στο σινεμά και στην πραγματικότητα οι ταινίες που βγήκαν στην αρχή – οι ομιλούσες ταινίες – ήταν ταινίες όπου οι ηθοποιοί μιλούσαν συνεχώς! Μιλούσαν, μιλούσαν, μιλούσαν και στην πραγματικότητα ήταν κυρίως εμπορικές ταινίες και με όχι πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό background. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο μέσο μέσα στο κινηματογραφικό μέσο και αυτό οι εταιρείες και οι δημιουργοί – κάποιοι δημιουργοί – προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν εμπορικά, να το αξιοποιήσουν εμπορικά! Χρειάστηκε τελικά να περάσουν μία-δύο, ίσως και τρεις δεκαετίες ωστε οι κινηματογραφικοί δημιουργοί να αγκαλιάσουν, να αφομοιώσουν αυτό το νέο μέσο – μέσα – στο – μέσο και να παράγουν μία πανέμορφη όμορφη νέα γλώσσα: μία απολύτως συμβεβλημένη με το κινηματογραφικό μέσο, ως σύνολο, γλώσσα. Τώρα ο ήχος πλέον είναι αναγνωρισμένος ως κάτι πάρα πολύ σημαντικό στην κινηματογραφική δημιουργία και ο ίδιος εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ πάρα πολύ τον ήχο ως ένα από τα σημεία-κλειδιά της δικής μου δουλειάς. Νομίζω ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα: Όλα αυτά τα διαφορετικά μέσα και πράγματα τα οποία μοιάζουν τώρα να είναι πολύ εμπορικά ή να χρησιμοποιούνται μόνο με στόχο το κέρδος σιγά-σιγά αγκαλιάζονται όλο και περισσότερο από τους κινηματογραφικούς δημιουργούς και θα παράγουν τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ο ρόλος μας πλέον είναι να βρούμε πως όλα αυτά τα στοιχεία θα εμπλουτίσουν το σινεμά, θα εμπλουτίσουν την κινηματογραφική γλώσσα θα την κάνουν πιο ουσιαστική, πιο ριζοσπαστική, πιο πλήρη σε σχέση με τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος μας. Αυτή είναι η άποψή μου για το μέλλον του σινεμά αυτή τη στιγμή.

Γ.Ρ. Είχα κάνει αυτή την ερώτηση που θα σας κάνω τώρα στον Απιτσατπόνγκ Ουερεσαθκουλ στις Κάννες πριν μία δεκαετία – το σκηνοθέτη του “θείου Μπούμι”. Τον είχα ρωτήσει εαν κατά κάποιο τρόπο το σινεμά μπορεί να γίνει μία διάσταση και μία πραγματικότητα που μέσα του οι άνθρωποι θα σχολιάζουν και θα αναζητούν ο ένας  τον άλλο αλλά και  τον σύνολο εαυτό τους, ως συλλογικό πνεύμα και συλλογικό πολιτισμό. Εκείνος μου είχε απαντήσει ότι αυτό συνέβαινε κιόλας πολύ κοινοτικά, όταν στα σπήλαια στη νότια Γαλλία που έχουν ανακαλυφθεί ότι λειτουργούσαν ως κατοικίες, φυλές ανθρώπων της προϊστορικής εποχής έφτιαχναν σχέδια πάνω στους τοίχους και έπαιζαν με τις σκιές της φωτιάς, παράγοντας τις πρώτες ουσιαστικά κινούμενες εικόνες- με την παρουσία ενός κοινού ταυτόχρονα το οποίο διατηρούσε με αυτές μία πολύ κεντρική  ενωτικη εμπειρία.  Μία εμπειρία που τους ένωνε και μία εμπειρία που ταυτόχρονα τους διανοιγε τον καθένα   προς τον εαυτό του  ξεχωριστά!

Τ ελ Σ Αν θέλετε να σας πω εγώ για αυτή την εμπειρία νιώθω πως είναι ακριβώς έτσι! Το σινεμά αποτυπώνει αυτό αλλά την ίδια στιγμή η ίδια η ύπαρξη του ανθρώπου η διάδραση του ενός με τον άλλο, ο Πολιτισμός του οι Πολιτισμοί του, είναι εκείνοι οι οποίοι πραγματικά συγκροτούν την  τέχνη του σινεμά. Αντανακλά αυτή την εμπειρία και επιτρέπει ενίοτε να ανασυγκροτείται αυτή η εμπειρία και να δημιουργούνται οι κοινότητες. Εντέλει η πραγματική τέχνη όμως  είναι ίδια η κοινωνική σχέση! Η ίδια διαδραση με την ύπαρξη που συνιστά την ίδια τη ζωή!

Γ.Ρ. Και τώρα ήρθε η ώρα να σας κάνω την τελευταία μου ερώτηση:Τι πιστεύετε για την αγάπη; Είναι μία ερώτηση που κάνω συνεχώς και αδιαλείπτως σε όλους τους συνεντευξιαζόμενος που βρίσκομαι μαζί τους στα τελευταία 32-33 χρόνια που κάνω συνεντεύξεις. Είναι μία δύσκολη ερώτηση! Αυτή είναι μία ερώτηση που έχει να κάνει και με σας και με το σινεμά! Στην πραγματικότητα είναι μία ερώτηση βαθιά φιλοσοφική και μπορείτε να απαντήσετε με οποιοδήποτε τρόπο θέλετε.

Τ ελ Σ Κατανοώ απόλυτα την ερώτησή σας. Nομίζω ότι έχει να κάνει με το να αφήσουμε, να επιτρέψουμε τον εαυτό μας να αφήσει τη ζώνη ασφαλείας του. Να διανοιχτούμε προς την αγάπη, να ανοίξουμε τον εαυτό μας προς αυτήν και να μάθουμε από αυτήν ώστε να έχουμε την εμπειρία της σε όλα τα επίπεδα.

Η  ελληνοαμερικανιδα που ζει στις Βρυξέλες Χριστίνα Βαντζου έκανε την μουσική επένδυση στην οπτικοακουστική παράσταση πάνω στο θρυλικό ντοκιμαντέρ-ελεγεία πάνω στο χώρο, την ύπαρξη και την μοναξια-της Σανταλ Ακερμαν, “Hotel Monterey”.
Το οπτικοακουστικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου. 

Γ.Ρ Καλημέρα! Καταρχήν θα ήθελα να σε συγχαρώ για την χθεσινή σου μουσική εμφάνιση και για την αρμονική σχέση με την ταινία που η μουσική σου επένδυε, το “Hotel Monterey“.

Χ. Βάντζου Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσε.

Γ.Ρ. Ήθελα ξεκινώντας την συζήτησή μας αυτή, να σε ρωτήσω, τι ήταν αυτό που σε ώθησε να συμμετάσχεις στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Σύρου. Έχω κι ο ίδιος σημαντική σχέση με το νησί καθώς ο πατέρας μου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ.

Χ. Βάντζου Είναι ένα πανέμορφο νησί και είναι σίγουρα υπέροχο να έχει κάποιος τις ρίζες του από αυτή την όμορφη γωνιά του Αιγαίου. Όσον αφορά εμένα, η γνωριμία μου με το νησί ξεκίνησε μετά από κάλεσμα του Τζέικομπ (σ.δ.μ ο καλλιτεχνικός διευθυντης του Φεστιβάλ αμερικανικής καταγωγής). Μου έστειλε ένα mail όπου με ρωτούσε αν θα ήθελα να επισκεφτώ τη Σύρο και το Φεστιβάλ το οποίο “τρέχει” ήδη κάποια χρόνια τώρα. Οτι θα ήθελε να επενδύσω με την μουσική μου μία ταινία του προγράμματος και πως θα ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία. Ρώτησα λοιπόν τον πατέρα μου τι γνωρίζει για την Σύρο (σ.δ.μ ο πατέρας της είναι από την Ελλάδα και η ίδια μιλάει πολύ καλά ελληνικά). Εκείνος μου είπε ότι είναι ένα νησί με μεγάλη παράδοση και ιστορία στον πολιτισμο και πρόσθεσε ότι από εκεί καταγόταν ο μεγάλος τραγουδοποιός του ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης. Είχα δει το ντοκιμαντέρ για τον Μάρκο και με ιντρίγκαρε η ιστορία του, οπότε το ένα έφερε το άλλο…

Γ.Ρ. Είχε δίκιο ο πατέρας σου. Η Σύρος έχει μακρά ιστορία στα πολιτιστικά πράγματα. Το θέατρο Απόλλων είναι από τα πρώτα στην νεότερη Ελλάδα. Όσον αφορά τον Μάρκο, επίσης ήταν μία μνημειωδης μορφή και υπήρχε μακρινή συγγένεια από την πλευρά του πατέρα μου, αν και εκείνος προτιμούσε περισσότερο την κλασική μουσική…(γελάμε και οι δύο)

Χ. Βάντζου Με είχε γοητεύσει πολύ η περσόνα του Μάρκου. Πρέπει να άφησε ένα πολύ ισχυρό στίγμα τόσο στο νησί όσο και στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Ρώτησα και τον ξάδερφο μου στην Ελλάδα για την Σύρο και εκείνος μου είπε: “Πήγαινε! Πήγαινε! Μην χάσεις αυτή την εμπειρία!”, οπότε νά΄μαι εδώ! Συζήτησα μετά με τον Τζέικομπ για το ποιά ταινία σκεφτόταν να κάνω τη μουσική επένδυση. Μου είπε πως ήθελε να κάνω το “Hotel Monterey“, της Σαντάλ Άκερμαν. Η Άκερμαν είναι Βελγίδα κινηματογραφική δημιουργός με διαφορετική καταγωγή η οποία μεγάλωσε στις Βρυξέλλες. Αυτή η συνθήκη μου έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για να δουλέψω πάνω στο έργο της καθώς εγώ είμαι αμερικανίδα, ο πατέρας μου είναι Έλληνας και ζω στις Βρυξέλλες, οπότε ένιωσα την συσχέτιση αμέσως!

Ο Τζέικομπ με βοήθησε πολύ στο να έχω τη γενική εικόνα του ξενοδοχείου, των δωματίων και των διαδρομών του, εκτός εποχής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα ότι εκείνος μου πρότεινε την συγκεκριμένη ταινία της Άκερμαν…

Γ.Ρ. Η ταινία είναι πάνω στον χώρο, την προσωπικότητα , το διάστημα ανάμεσά μας και τον χρόνο στην υπαρξιακή διάσταση του…

Χ. Βάντζου Ακριβώς. Πρόκειται για μία ταινία-σπουδή πάνω στην υπαρξιακή προσέγγιση αυτών των εννοιών και επίσης είναι ένα φιλμ για την διάρκεια. Είχα σπουδάσει σε σχολή καλών τεχνών στο παρελθόν και συγκεκριμένα οι σπουδές μου είχαν να κάνουν με τις οπτικές τέχνες. Δεν είχαν να κάνουν με την μουσική, η μουσική ήρθε αργότερα. Είχα ακούσει πάρα πολλά για την Σαντάλ Άκερμαν και είχα ειδικά μελετήσει και απομνημονεύσει τις σκηνές του “Hotel Monterey” ωστε να συγγράψω μία εργασία πάνω στο έργο της. Ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν και αντανακλούσε το έργο της στο σύνολο του.

Γ.Ρ. Μήπως ένιωσες την πρόκληση του ατελούς και ανοικτού  πονήματος, απέναντι σε ένα ολοκληρωμένο έργο;

Χ. Βάντζου Κάπως έτσι ένιωσα πράγματι! Άρχισα επομένως και αφού είχα μία τέτοια διεργασία στο ενεργητικό μου να δουλεύω πάνω στην μουσική. Ήξερα πλέον το ξενοδοχείο -τόσο το φιλμ όσο και το ίδιο- και εσωτερικά και εξωτερικά. είναι πολλά τα χρόνια πριν, που είχα γράψει αυτή την εργασία αλλά έχω ισχυρή μνήμη! Θυμόμουν πολύ καλά τόσο την δομή του φίλμ όσο και τις παύσεις και τη διάρκεια των λήψεων.Το είχα διδαχτεί και μελετήσει ενδελεχώς! Κατά συνέπεια ήξερα ότι ήθελα ένα συνεκτικό αποτέλεσμα, που να είχε να κάνει με τον χρόνο, την φθορά, το χώρο και την διάρκεια. Η πρόθεση της Άκερμαν, ήξερα πολύ καλά, πως ήταν να εξεταστούν τα όρια ανάμεσα στο καλλιτεχνικό έργο και το κοινό. Αυτό το πλαίσιο και ειδικά η τελευταία προοπτική που ανέφερα, είναι βασικό στοιχείο της δουλειάς της. Η κάμερα είναι στατική. Σε κάνει να περιμένεις. Να περιμένεις αυτό που θα συμβεί μετά. Η αναμονή! Μετά η σκηνή κόβεται ξαφνικά! Cut! Βρίσκεσαι στο επόμενο δωμάτιο και αυτή η αναμονή πριν την μετάβαση, είναι που σου κόβει την ανάσα! Ήξερα αυτή την αίσθηση από την προηγούμενη μελέτη μου πανω στην ταινία. Ήξερα ότι υπογραμμίζει αυτά τα στοιχεία και τα ήθελα να υπάρχουν σαν αποτέλεσμα και στην δική μου δουλειά.

Γ.Ρ Η αίσθηση της μοναξιάς πλανάται πάνω από το φιλμ. Μία αίσθηση που μπορεί να διαβαστεί και από την σκοπιά της μοναξιάς αλλά και από αυτήν του μοναχικού υποκειμένου. Σε αυτές τις αισθήσεις είναι που αναδύεται η έννοια του χώρου και του χρόνου. Μία συνέχεια ανάμεσα στις διαθέσεις αυτες προβάλει εδώ…

Χ. Βάντζου Οι ανελκυστήρες με τις πόρτες τους να ανοίγουν και να κλείνουν. Μία κάθετη κίνηση πάνω -κάτω και αριστερά-δεξιά. Μπορείς πλέον να δείς τα δωμάτια του εσωτερικού του ξενοδοχείου. Ύστερα, πρός το τέλος της ταινίας, η κάμερα απομακρύνεται και βγαίνει έξω, στο φώς της ημέρας…του πρωινού. Όλο αυτο δημιουργεί ταυτοχρονως μία ενδιαφέρουσα αντίθεση.

Γ.Ρ. Θα ήθελες να μου μιλήσεις περισσότερο για αυτό; Για τη  ρυθμική κίνηση, τον χρόνο , την χρονικότητα και την αίσθηση της διανοιξης προς αυτήν;

Χ. Βάντζου Δουλεύω πάρα πολύ με τον χρόνο ως μέσο, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια της καλλιτεχνικής μου δραστηριότητας και στο κινηματογραφικό και στο μουσικό πεδίο. Όταν σαν φοιτήτρια μελετούσα το φιλμ της Άκερμαν, αυτή κατέληγε να είναι κάτι σαν δασκάλα για εμένα. Στο “Hotel Monterey” χρησιμοποιεί πολύ εύστοχα τον χρόνο ως μέσο. Προσπαθεί να μας το θυμίζει αυτό με την κάμερα της όταν ανοιγοκλείνουν ρυθμικά οι πόρτες. Αυτό θεωρώ ότι συμβαίνει γιατί υπολογίζει την λειτουργία της χρήσης της κάμερας και της γωνίας λήψης της σε σχέση με το χρονικό αντικείμενο. το φώς έρχεται έξωθεν. Χάνεται και ύστερα επανέρχεται.

Γ.Ρ Είναι επίσης ένα πεδίο όπου τα τεχνουργήματα και η τεχνολογία γενικότερα επιδρά συγκροτητικά και διαδρά με το βλέμμα. Η κάμερα κοιτάζει μπροστά μας το πεδίο και την ίδια στιγμή είμαστε εμείς που κοιτάζουμε μέσα από την καμερα.

Χ. Βάντζου Συμφωνώ.

Γ.Ρ. Σε αυτό αναφέρεται τοιούτω τρόπω και ο Τζίγκα Βέρτωφ στον “Άνθρωπο με την κινηματογραφική κάμερα“. Η κάμερα οφθαλμός. Σύνθεση του ανθρωπινου και του τεχνικού βλέμματος. Η κάμερα στο έργο της Άκερμαν ακολουθεί τόσο την κίνηση όσο και τις επιλογές ακινησίας της σκηνοθέτιδος. Την ίδια στιγμή λιώνει ως βλέμμα…εξαφανίζεται μέσα στους ρυθμούς του χρόνου που μεταμορφώνουν τον χώρο.

Χ. Βάντζου Σωστή παρατήρηση. Αυτό δίνει την δυνατότητα ακολούθως στο κοινό να συμμετάσχει στην συγκρότηση της εμπειρίας της ταινίας. Είναι σαν να αγκαλιάζει αυτή η σχέση χώρου-εικόνας-χρόνου-ρυθμού το κοινό που παρακολουθεί όλη αυτή την ώρα από την δική του σκοπιά. Αυτό βρίσκεται την ίδια στιγμή πολύ μακριά. Κάπου εκεί έξω.

Γ.Ρ. Θα ήθελα να μου περιγράψεις πως ένιωσες το βράδυ της παρουσίασης της συναυλίας σου παράλληλα με την προβολή της ταινίας.

Χ. Βάντζου Ήταν μια μοναδική εμπειρία, να εκτελώ αυτή την μουσική ανάμεσα στα ερείπια των παλαιών πλοίων, με τον άνεμο να συμπληρώνει με τον ήχο του το τοπίο και απέναντι να φαίνονται οι δύο λόφοι της Ερμούπολης με τις αντίστοιχες εκκλησίες. Μου αρέσει να ενσωματώνω ήχους του περιβάλλοντος στην μουσική μου και να βρίσκομαι μέσα σε αυτούς την ίδια στιγμή. Κάπως έτσι είναι και με την ταινία της Άκκερμαν. Μεγάλα εικοσάλεπτα πλάνα, cut και μετά πλάνα άλλης διάρκειας, cut και υστερα η κάμερα κινείται προς την οροφή… τα κοφτά μουσικά περάσματα γίνονται ένα με το κινηματογραφικό περιβάλλον. Με την ατμόσφαιρα των εικόνων.

Γ.Ρ. Συνδύασες τόσα διαφορετικά στοιχεία στην μουσική σου. Ιllbient, νέα κλασική μουσική και κατέληξες στον νεορομαντισμό. Αυτή η ρομαντική διάθεση είναι το συναισθηματικό πλαίσιο και η δήλωση σου ταυτοχρόνως για την ταινία. Υπάρχει -και μέσα στην ταινία- μία στατική αίσθηση του παρελθόντος. Θέσεις, σώματα και αντικείμενα παρελαύνουν μέσα στην χρονικότητα, κινούμενα διαρκώς προς τη μνήμη του παρελθόντος αλλά και την απώλειά του. Μία μελαγχολική διάθεση. Ένα ρομαντικό spleen. Πόσο συνειδητή ήταν η επιλογή σου να κατευθυνθείς, στο κλείσιμο της παρουσίασής σου, πρός αυτή την ψυχική διάθεση;

Χ. Βάντζου Ήταν απόλυτα συνειδητή. Θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει ταυτοχρόνως και ένα προοδευτικό αίσθημα ανακούφισης καθως η καμερα -αλλά και υποδορίως η ίδια η μουσική- μας κατευθύνει προς την οροφή. Προς την ταράτσα. Μοιάζει σαν έξοδος προς το Φως.Ταιριάζει τέλεια έτσι με το φινάλε της μουσικής.Το αίσθημα της απελευθέρωσης μέσα στην μελωδία, μετά την τόση έλλειψη μελωδίας. Αυτό ταιριάζει με την εξέλιξη των σκηνών σύμφωνα με την κινηματογράφησή τους. Καθώς είχε απορροφηθεί νωρίτερα στους μεμονωμένους ρυθμικούς ήχους, η χωρίς μελωδία ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου, η ίδια η μελωδία μπορεί να εξελιχθεί και να δωσει τον τονο, χρησιμοποιώντας μόνο ένα απλό πιάνο και μία τραγουδίστρια της όπερας. Ήταν σημαντικό εκείνη την στιγμή να εισαγάγω μία φωνή όπερας η οποία όμως δεν τραγουδάει όπερα! Το να είναι εκεί αυτή, ήταν αισθητικά σημαντικό για εμένα.

Γ.Ρ. Η ταινία της Άκκερμαν συγκροτεί στη θέασή της μία φαινομενολογία της μνήμης, της φθορας και της απόσυρσης στην μοναξιά. Επίσης συνιστά μία στάση απέναντι στον χρόνο και το πέρασμα του με αφορμή το ξενοδοχείο. Σαν όλη η ύπαρξη να είναι χαμένη μέσα στην ξενότητα και εμείς να είμαστε οι επισκέπτες του ξενοδοχείου..

Χ. Βάντζου Συμφωνώ! θα ηθελα να προσθέσω ότι την ίδια στιγμή αυτό για εμένα ήταν και μία λυτρωτική αλλά και αναστοχαστική εμπειρία πάνω στο παρελθόν. Αυτό που ανέφερες προηγουμένως για την οικογένεια σου και την Σύρο…η δική μου οικογένεια… είμαι μια αμερικανίδα με ρίζες στην Ελλάδα και συνεχώς αναμετριέμαι με τις διαθέσεις αυτής της σχέσης. Έτσι αναμετριόμαστε στα σώματα και στον νού μας με την ροη του χρονου και του παρελθόντος μας. Ίχνη που μας ανακατευθύνουν πρός το μέλλον. 

Κάπως έτσι μπορούμε να δούμε και την ίδια την φάση της πανδημίας, με όλη αυτή την δυσκολία στις μετακινήσεις (ο πατέρας της παρότι θα ήθελε να επισκεφτεί πολύ το φεστιβάλ, δεν κατάφερε να έρθει από την Νέα Υόρκη λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών). Είναι ένα σύγχρονο Συμβάν, αλλά μέσα από την ενταση του μας κάνει να στρεφόμαστε και να αναπολούμε το παρελθόν καθώς ζούμε σε όλη την έκτασή του αυτή την εμπειρία του παρόντος. Μέσα από την τέχνη μου -της Άκκερμαν, την δική μου μου- ρίχνουμε οπτικοακουστικές ματιές στο παρελθόν, ενώ αναρωτιόμαστε για το μέλλον και μιλούμε για το τώρα.

Γ. Ρ.  Η κίνηση μοιάζει να έχει παγώσει, σαν στατικό πλάνο μιας ταινίας. Την ίδια στιγμή ο κινηματογραφικός χρόνος μας εισαγάγει σε επίπεδα που αυτή η στατικότητα της πραγματικής ζωής μας, τα αποκρύπτει. Μοιάζει οι τέχνες να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μέσα από την τεχνική διαμεσολάβηση, τα Νέα Μέσα μας φέρνουν σε μία εμπειρία που υπερβαίνει αυτή την βιωμένη από εμάς ύπαρξη ως παύση. 

Χ.Βάντζου Κοιτάζουμε το παρελθόν αλλά όλο αυτό είναι σαν διάλειμμα καθώς τόσες δραστηριότητες όπως σωστά επισημάνατε, δεν συμβαίνουν την ίδια στιγμή. Η τεχνολογία επιταχύνεται αντιστρόφως, ενώ ο νους καλείται να προσαρμοστεί στην επιτάχυνση αυτή. Η πραγματικότητα μοιάζει να έχει προσωρινά στατικοποιηθεί, ενώ η τεχνολογία επιταχύνεται μεσα στην δική της ιδιάζουσα κινηση. Μέσα σε αυτή την αντιφατική σχέση, το βλέμμα μας στρέφεται με απορία, ενώ όλο το είναι μας ωθείται προς αυτή την εκδοχή προόδου. Η κινηματογραφική κάμερα είναι κομμάτι της ίδιας διαδικασίας αλλά είναι ανάμεσα στους δυο κόσμους, του ανθρώπου και των μηχανών, και κινείται ως διαμεσολαβητής με το δικό της τρόπο. Όπως έλεγα και πριν για το “Hotel Monterey”, αυτή μας αφηγείται με τις δικές τις ιδιαιτερότητες την ιστορία. Με cut  και με κοντινά πλάνα, με μακρινά πλάνα και πλάνα σεκάνς, την ιστορία ενός χώρου, των στιγμών, των επισκεπτών του, του κοινού που τους παρακολουθεί στις δύο διαστάσεις του φιλμ και της απόστασης αλλά και της ταυτόχρονης σύμμειξης όλων αυτών των πλευρών.

Γ.Ρ. Πως δούλεψες πάνω στο έργο;

Χ.Βάντζου Είχα ξεκινήσει να δουλεύω από τον Φεβρουάριο, στο στούντιο και αλλού. Χρησιμοποίησα προ-ηχογραφημένους ήχους, βιολί, synths μέσα από την οπτική του πλησιάσματος και μιας τελικής δικής μου προσφοράς πάνω στην εικόνα. Όλα τα μουσικά όργανα και οι ήχοι ήταν απολύτως σύμφωνοι με το όραμα που είχα για αυτό το project.

Γ.Ρ. Έχεις και κάποια άλλη δουλειά στα σκαριά; Κινηματογραφική η μουσική

Χ.Βάντζου  Έχω ναι! Ετοιμάζω στα πλαίσια μιας σειράς κυκλοφοριών που στηριζόταν στην αριθμητική ακολουθία 1,2,3…το έργο 5. στην Kranky. Αυτό δουλεύω τώρα, και μάλιστα σκέφτομαι να δουλέψω κι άλλο την ιδέα τώρα που θα πάω στο Κουφονησι!

Επίσης έχω  ξεκινήσει συνεργασία με τον Σκότ Κόφι, έναν ηθοποιό αλλά και σκηνοθέτη που έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον David Lynch. Έχει μία ταινία στα σκαριά για την οποία έχει βρεί και παραγωγό, ενώ το σενάριο είναι πάρα πολύ συνεκτικό. Δυστυχώς με την πανδημία υπάρχουν αυτή τη στιγμή καθυστερήσεις, αλλά βρίσκω το πλάνο αυτό δουλειάς πολύ γοητευτικό.

Γ.Ρ Μου μίλησες αρκετά για την σχέση με την εικόνα της μουσικής σου, μέσα από το παράδειγμα της δουλειάς σου στο “Hotel Monterey”. Τι συνιστά όμως ο ίδιος ο ήχος για εσένα. Και ως τονικότητα και ως ατονικότητα; Πως συν-παράγει την εικόνα γενικά σε τέχνες όπως το σινεμά;

Χ.Βάντζου Θα σου αναφέρω το παράδειγμα της “Αποκάλυψης τώρα” που χωρίς να είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου δουλειές, εκεί η χρήση  του ήχου είναι μνημειώδης (Της αντιπροτείνω να δει και τις δύο redux  εκδοχές αυτού του φιλμ, θεωρώντας ότι η γνώμη της θα αλλάξει, καθώς για εμένα η “Αποκάλυψη…” παραμένει μία από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές εμπειρίες για κάποιον)! Στην μουσική η διαρκής αντίστιξη ανάμεσα στην σιωπή και τον ήχο, ωθεί στο να εκδιπλωθεί συγκροτητικά η φαντασία του ακροατή και στην κινηματογραφική περίπτωση θεατή. Υπάρχει ένας διαρκής διάλογος ανάμεσα σε αυτά τα ξεχωριστά σημεία της εμπειρίας και εγώ επιδιώκω να το φέρνω το ένα απέναντι στο άλλο συχνά. Μου αρέσει να απορροφώνται τα πάντα στους ήχους και της μουσικής σύνθεσης αλλά και τις αναταράξεις που φέρνουν οι ανάλογοι του εξωτερικού περιβάλλοντος!

Γ.Ρ Πού νιώθεις Χριστίνα εσύ να βρίσκεσαι μέσα σε αυτή την ατέρμονη ροή ήχων και εικόνων που ο χρόνος φέρνει σε όλους μας;

Χ.Βάντζου Όμορφη ερώτηση. Είναι μια ερώτηση όχι μόνο για εμένα αλλά και  για το σύνολο της γενιάς μου! Αυτή αναζητά διαρκώς την εμπειρία ενός τώρα, το οποίο όμως μοιάζει επίσης διαρκώς να της διαφεύγει. Έτσι στρέφει το βλέμμα της προς το παρελθόν και τις περιοδολογήσεις του, τις μνήμες και τις κομβικές στιγμες του. Μέσα από τα θραύσματα των στιγμών και των εικόνων του, όπως τα κινηματογραφικά περάσματα στην ταινία της Άκκερμαν, επιχειρεί εντέλει να βρει  τις διεξόδους, προς μία Έξοδο όπου αυτό το “παρόν” θα συγκροτηθεί.

Γ.Ρ. Κλείνοντας θα ήθελα να σε ρωτήσω την κλασσική για τις συνεντεύξεις μου ερώτηση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Τι πιστεύεις Χριστίνα για την Αγάπη;

Χ.Βάντζου Πιστεύω πως είναι το μέγιστο γεγονός που μπορεί και μας ενοποιεί όλους όταν το διαπιστώνουμε!

Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Μέι-Λί”, Ζου Ζου, μίλησε στον Γιάννη Ραουζαίο για την πρώτη του ταινία, για το ρόλο της Μέι-Λι και πώς τον εμπνεύστηκε. 


Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη και διαβάστε παρακάτω την κριτική του Γιάννη Ραουζαίου για την ιδιαίτερη αυτή ταινία που μας έρχεται από την Κίνα.
Μέι-Λι: Κριτική της ταινίας από τον Γιάννη Ραουζαίο
Αφήστε την επιτέλους ήσυχη! Έτσι νοιώθει κάποιος παρακολουθώντας την ηρωίδα του συγκλονιστικού κοινωνικού δράματος “Μειλί” του Ζού Ζού που προβάλεται στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και επίσης παίρνει κατά την γνώμη μας πλώρη, δίπλα στο Smuggling Hedrix αλλά και στο εξαιρετικό “Η δουλειά της” (θα αναφερθούμε πιο κάτω), για κάποιο από τα βραβεία. Η “Μέιλι” μιά νεαρή εργαζόμενη, σε κάποια  επαρχιακή πόλη, με όνειρα να ταξιδέψει και να μετακομίσει μαζί με μιά αγαπημένη της φίλη στην Σαγκάη, βρίσκεται γεμάτη οργή και σε ελεύθερη υπαρξιακή πτώση, όταν ο κουνιάδος της και η αδερφή της την παρενοχλούν για χρήματα, ενώ η φίλη της ετοιμάζεται να ταξιδέψει μόνη πρός τα εκεί. παρακλολουθούμε, σε διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς το δρόμο πρός την κόλαση της Μειλί με τη μιά μετά την άλλη τις ελπίδες της να καταρρέουν, ενώ εκείνη το μόνο που επιδιώκει ειναι λίγη αγάπη βρισκόμενη όμως αντιθέτως μπροστά σε ψέματα και σκληρότητα.
Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό πορτραίτο και μιά μεγάλη ερμηνεία της βραβευμένης νεαρής πρωταγωνίστριας Χι Γιούν για το νέο κινεζικό σινεμά!

 

Η ταινία

Η Μεϊλί είναι μια άτυχη γυναίκα: μεγάλωσε χωρίς τους γονείς της, η αδελφή της και ο γαμπρός της την παρενοχλούν διαρκώς ζητώντας χρήματα, η καρδιακή της φίλη –με την οποία σχεδίαζαν να αποδράσουν στη Σαγκάη– την εγκαταλείπει και oι υποσχέσεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα είναι απατηλές. Παραδίδοντας ένα συγκλονιστικό, ρεαλιστικό πορτρέτο ενός ανθρώπου που αναζητά απεγνωσμένα λίγη αγάπη, ένας πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης καταφέρνει, παρά το νεαρό της ηλικίας του, να συλλάβει μια μεγάλη, οικουμενική αλήθεια: η μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία δεν είναι άλλη από την ελπίδα.

 

Ο σκηνοθέτης

Ο Ζου Ζου γεννήθηκε στο Αντσίνκ της κινεζικής επαρχίας Ανχουέι το 1984 και είναι απόφοιτος Δημοσιογραφίας Ραδιοτηλεόρασης (2006) του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χουαζόνγκ. Έχει διατελέσει αρχισυντάκτης, παρουσιάζοντας κριτικές ταινιών του κινεζικού κινηματογράφου για πολλά χρόνια. Σήμερα, εργάζεται ως Σύμβουλος Σεναρίων για την εταιρεία Beijing Jiaying Film Co. Το Meili είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του και ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Καλύτερης Αφηγηματικής Ταινίας, Καλύτερης Ερμηνείας και Ελεύθερου Πνεύματος στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζινίνγκ,. Η πρωταγωνίστρια του Meili, η Χι Γιουν, κέρδισε το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την εξαιρετική της ερμηνεία στην ταινία.

 

Η Ευρώπη είναι ένα σούπερμάρκετ! […] το μόνον που επικαλούνται οι ισχυροί πλέον είναι οι αριθμοί και η ιδεολογία της καθαρής οικονομικής διαχείρισης”


 

Ο Κώστας Γαβράς απάντησε και σε μια προσωπική ερώτηση – παρέμβαση του Γιάννη Ραουζαίου:
“..Εκεί ακριβώς έχουν πατήσει όλες αυτές οι ακροδεξιές δυνάμεις που διαδίδουν το δηλητήριο τους και το λόγο του μίσους ενάντια στους διαφορετικούς, στους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τον ΆΛΛΟ, βρίσκοντας πρόσβαση ακόμα και σε κυβερνήτικό επίπεδο πλέον…οι ευρωπαικοί λαοί νοιώθουν ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτούς από όσους βρίσκονται σε θέσεις ισχύος και στρέφονται πρός τον λαικισμό της άκρας δεξιάς. Οι πολιτικοί εγκατέλειψαν αυτή την ωραία ιδέα που είχε προκύψει μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και ήταν η ιδέα του κοινού ευρωπαικού σπιτιού, ανοικτού και ανεκτικού όχι μόνον για τους πληθυσμούς της αλλά και για όσους είχαν βρεθεί σε ανάγκη από άλλες περιοχές του κόσμου. 
Αντί για αυτό το μόνον που επικαλούνται οι ισχυροί πλέον είναι οι αριθμοί και η ιδεολογία της καθαρής οικονομικής διαχείρισης χωρίς να λαμβάνουν τίποτε άλλο υπόψιν εκτός από τις επιχειρήσεις τους! Για αυτό η Ευρώπη γίνεται σιγά-σιγά κλειστή, απάνθρωπη και ξενοφοβική! Γιατί κάποιοι αντί για μιά οικουμενική ιδεά, την μετέτρεψαν σε σούπερ μάρκετ για μπίζνες! Ο πρόεδρος της Γαλλίας προσπαθεί αυτή την στιγμή να κάνει κάτι διαφορετικό και να κρατήσει ανοικτή την Ευρώπη, αλλά σε αυτή την προσπάθεια, είναι απελπιστικά μόνος!”

 

 

Κώστας Γαβράς


Συνέντευξη τύπου με αφορμή την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του

Βρέθηκε μαζί μας στην ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο γνωστός και αγαπημένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, στα πλαίσια της επίσημης παρουσίασης της αυτοβιογραφίας του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg! Μαζί του στο τραπέζι της παρουσίασης βρέθηκαν ο Βασίλης Βασιλικός που άλλωστε τους συνδέει μια πολύ βαθιά και μακρόχρονη φιλία και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ζουμπουλάκης ο οποίος έκανε μιά εξαιρετικά to the point παρουσίαση του έργου του πολύ μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη.
Ο Κώστας Γαβράς στην κατάμεστη αίθουσα της ταινιοθήκης, αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία ζωής που τον οδήγησε στον κινηματογράφο, στη σχέση του με την αγαπημένη σύζυγο του Μισέλ και στην προσωπική συνοδοιπορία με τον Βασίλη Βασιλικό ειδικά στην περίοδο της επιλογής και των γυρισμάτων του “Ζ“.
“Στον σκηνοθέτη-Θεό δεν πολυπιστεύω…” 
“…το “Ζ” για παράδειγμα υπάρχει γιατί ήταν όλα οργανωμένα πολύ καλά στο βιβλίο του Βασιλικού και ο Γιώργος Ρωμαίος επίσης πρόσφερε την εξαιρετικά πολύτιμη συμβολή του…επίσης οι ηθοποιοί, οι ηθοποιοί είναι τόσο σημαντικοί! Εκτίθενται και προσφέρουν τόσα πολλά! Με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και εγώ πιστεύω επίσης πάρα πολύ σε αυτούς. Αυτοί άλλωστε ήταν και οι πρώτοι μου συνεργάτες, τουλάχιστον στο επίπεδο ανάδειξης των ταινιών μου”
“Θα ήθελα να πώ δυό λόγια για την τύχη…”
“…η τύχη δεν πέφτει από τον ουρανό! Είναι δεμένη με την δουλειά που κάνει κάποιος και με την εικόνα που έχει για τους άλλους αλλά εξίσου και με την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν. Η δική μου τύχη, σε αυτό το πλαίσιο που σας περιέγραψα, ήταν η γνωριμία μου με όλους αυτούς τους σημαντικούς ηθοποιούς!”
“Ο πατέρας μου ήταν δηλωμένος στους φακέλους ως Κομμουνιστής…'”
“…και αυτό σήμανινε τότε πως δεν υπήρχε ελπίδα δουλειάς σε αυτά που ήθελα εγώ ή σε σπουδές στην Ελλάδα…έτσι βρέθηκα αφού έμαθα -πολύ καλά μάλσιτα θα έλεγα- παραδοσιακούς χορούς, να έχω παέι στην Αμερική με τη χορευτική ομάδα της Δ.Στράτου. Από τους 25 που είχαν παέι, είχαν γυρίσει πίσω οι 20 γιατί οι άλλοι έμειναν να ζήσουν και να δουλέψουν εκεί…ψάχναμε να βρούμε έναν τόπο όπου να ζούμε καλύτερα και να μας σέβονται…έτσι βρέθηκα εγώ τελικά στην Γαλλία αργότερα”
“Έκανα το αδύνατον, δυνατό γιατί…”
“…γνωρίστηκα με κορυφαίους ανθρώπους, ακομπλεξάριστους, έτοιμους να συζητήσουν τα πάντα και με κριτική σκέψη. Γνωρίστηκα με τον Υβ Μοντάν, τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν, την Σιμόν Σινιορέ, τον Κρίς Μαρκέρ. Άνθρωποι εμβρυθείς και εξαιρετικοί, οι οποίοι με στήριξαν πολύ και μου πρόσφεραν απλόχερα θέση στον κύκλο τους.”
‘Ήμουν πάντα Έλληνας, και παρότι πήγα στο Παρίσι για να φτάσω τελικά κάπου που δεν θα είχα σχέση με το πώς ήταν η Ελλάδα τότε, με το που καταλύθηκε η δημοκρατία από τους συνταγματάρχες, εκείνη ακριβώς την στιγμή, εκείνο το πρωί που ένας φίλος μου το μετέφερε, ένοιωσα τόση θλίψη και οργή και η ελληνικότητα μου (που δεν είχε ποτέ χαθεί πραγματικά) ξαναγεννήθηκε πιο έντονα από ποτέ! Ποτέ δεν ένοιωσα τόσο πολύ Έλληνας όσο εκείνη την στιγμή!
Γ.Ραουζαίος

Συνέντευξη

Με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας του στο 59ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Ρομαίν Γαβράς έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία είχαμε την δυνατότητα να απευθύνουμε και αρκετές ερωτήσεις μας, τόσο για το έργο όσο και για την γενική άποψη του πρός το σύγχρονο σινεμά, συνεχίζοντας μαζί του τον δημιουργικό προσωπικό διάλογο που είχαμε ξεκινήσει με συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει σε παλαιότερη εμφάνιση του στο ίδιο φεστιβάλ.

Σχόλια: Γιάννης Ραουζαίος

Φωτογραφίες – Βίντεο: Μαρία Σακοπούλου

 

Μιά διαφορετική γκαγκστερική ταινία, υπογεγραμμένη από τον Ρ.Γαβρά, αυτό το τρομερό παιδί του σύγχρονου ευρωπαικού σινεμά, είναι μιά ιστορία γεμάτη χιούμορ αλλά και ανατροπές και ένταση, αφήνοντας μιά παρακαταθήκη που θα μπορούσε να κλείνει το μάτι ακόμα και σε δημιουργούς όπως ο Μελβίλ ή ο Ντε Πάλμα(με σαφέστατη όμως την διαρκή αίσθηση της παρωδίας που κυριαρχεί πλάνο-πλάνο στην ταινία εντέλει).
 ‘Ενας μεγαλέμπορος ναρκωτικών ονειρεύεται να πιάσει με μία τελευταία δουλειά την καλή και να μπορέσει να ξεφύγει από την ζωή που έφτιαξε ως βαρώνος του υποκόσμου! Από ό,τι φαίνεται όμως, και η εξέλιξη της ταινίας μας ωθεί πρός τα εκεί, μέσα από ένα άψογο μοντάζ,τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά και μάλιστα αρχίζουν να πηγαίνουν όλο και χειρότερα όταν ο πεθερός ,του σεσημασμένος ποινικός, και η μητέρα του γεμάτη πίεση ως προς τη ζωή του και το τελικό αποτέλεσμα, αποφασίζουν να αναμειχθούν σε αυτή την επιχείρηση. 

Δείτε εδώ την συνέντευξη του Ρομαίν Γαβρά:

 

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε την ολλανδή σκηνοθέτιδα Νάνουκ Λέοπολντ, την οποία φέτος τιμά με αφιέρωμα στο έργο της.
Η δημιουργός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον Υπεύθυνο Προγράμματος του ΦΚΘ Γιώργο Κρασσακόπουλο.

 

Συνέντευξη Τύπου Νάνουκ Λέοπολντ

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ο κ. Κρασσακόπουλος επισήμανε ότι κάποιοι κριτικοί χαρακτηρίζουν τις ταινίες της Λέοπολντ ως γυναικείες. Η ίδια απάντησε ότι όταν ξεκίνησε μετά τις σπουδές της να γυρίζει ταινίες, οι βασικοί χαρακτήρες της ήταν γυναίκες, αλλά πάντοτε εκπλησσόταν όταν της γινόταν η ερώτηση γύρω από τέτοιες επιλογές. «Είναι πολύ αστείο που όλο αυτό τώρα επιστρέφει, παρότι έχω κάνει τις ίσως δύο πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες μου με άνδρες πρωταγωνιστές. Πάντως η επόμενη ταινία μου θα αφορά σε μια γυναίκα κυνηγό γύρω στα 50 της, με φόντο τον Καναδά» συμπλήρωσε. Η ίδια έκανε επίσης κι έναν παραλληλισμό με τις art house ταινίες λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιος επιλέγει μόνο ένα είδος ταινιών και δεν είναι ανοιχτός σε όλες τις κινηματογραφικές προκλήσεις. «Δοκίμασε τα πάντα, έχε λίγη ποικιλία» σημείωσε σχετικά.

Στη συνέχεια, η Νάνουκ Λέοπολντ έδειξε να εκπλήσσεται ευχάριστα όταν ο κ. Κρασσακόπουλος χαρακτήρισε τα φιλμ της ως ανοιχτές εμπειρίες με διάθεση πειραματισμού, που όμως ταυτόχρονα μπορούν να απευθύνονται και σε ένα ευρύτερο κοινό. «Στη χώρα μου, την Ολλανδία, αντιμετωπίζουν τις ταινίες μου ως πολύ δύσκολες και σοβαρές, αλλά πραγματικά μου αρέσει να τις θεωρούν ανοιχτές», είπε. Παρότι και η ίδια χαρακτήρισε ως σκοτεινά τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται στο σινεμά της, σχολίασε ότι το βασικό θέμα της οικογένειας κυριαρχεί σε μεγάλο κομμάτι της φιλμογραφίας της. «Αν το σκεφτείς, η μικρότερη ανθρώπινη κοινωνία είναι η σχέση που φτιάχνουν δύο άνθρωποι. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την έννοια της οικογένειας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Στις ταινίες μου, οι πρωταγωνιστές δεν αγαπούν την οικογένεια και πολύ. Για να γυρίσω όμως λιγάκι σε ό,τι λέγαμε και πιο πριν, θα σημείωνα ότι υπάρχουν ταινίες που σου λένε ακριβώς τι πρέπει να νιώσεις και άλλες που δημιουργούν μια τέτοια ατμόσφαιρα που τελικά καλείσαι να αποφασίσεις εσύ τι θα νιώσεις» υπογράμμισε.

 

Quiet

 

Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τον χώρο στα πλάνα της, η Νάνουκ Λέοπολντ υποστήριξε ότι ήδη από τη συγγραφή του σεναρίου, «βλέπει» κατά κάποιον τρόπο τη σκηνή να ξεδιπλώνεται μπροστά της. Χαρακτήρισε τη συγγραφή του σεναρίου ως μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της δουλειάς της και στάθηκε στην σημαντικότητα που έχει η έννοια του χώρου για αυτήν. «Ξεκίνησα ως εικαστικός και στην σχολή καλών τεχνών μελετήσαμε διεξοδικά τον χώρο. Τα συναισθήματα ενός χαρακτήρα μπορούν να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται», είπε σχετικά.

Η δημιουργός τόνισε ότι προσπαθεί να έχει τους ίδιους συνεργάτες σε όλες τις ταινίες της διότι έτσι μπορούν να συνεννοούνται πιο εύκολα, με λιγότερα λόγια. «Με τον διευθυντή φωτογραφίας στο τελευταίο μου φιλμ, το Κομπέιν, είδαμε μαζί το σενάριο και δεν χρειάστηκε τελικά να πούμε τίποτε άλλο. Έχουμε χτίσει ένα δικό μας αλφάβητο. Δουλεύουμε αρκετά με αυτό που λέω διαίσθηση. Θέτουμε τους κανόνες στην αρχή και μετά δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε ότι καταλήγει να φτιάχνει δύο βασικά κομμάτια σχετικά με την ταινία: Το ένα είναι το ίδιο το φιλμ και το άλλο όλες οι στιγμιαίες εμπνεύσεις των συντελεστών του. Όταν ρωτήθηκε τι ποσοστό κατέχει καθένα από αυτά τα δύο τμήματα που απαρτίζουν την ταινία, απάντησε ότι πολλά στοιχεία είναι αυτοσχεδιασμοί, αλλά η βασική δομή του φιλμ είναι προαποφασισμένη. «Χτίζεις το βασικό σκελετό ενός σπιτιού με συγκεκριμένους κανόνες, αλλά μετά μπορείς να παίξεις με τον αριθμό των κεραμιδιών στη σκεπή ή με το μήκος και το πάχος των τοίχων» εξήγησε σχετικά.

 

Cobain

 

«Αν με ρωτήσεις τι είναι ακριβώς αυτό που κάνω στις ταινίες μου, θα έλεγα ότι φέρνω την προσωπική μου διαίσθηση σε αυτές», πρόσθεσε επίσης η Νάνουκ Λέοπολντ. Με αφορμή το αφιέρωμα που πραγματοποιεί το 59ο Φεστιβάλ στο έργο της, η ίδια είπε ότι αισθάνεται πολύ αμήχανα να βλέπει τις πρώτες της κινηματογραφικές απόπειρες. Παρόλα αυτά πιστεύει ότι το προσωπικό της στίγμα ήταν ήδη εκεί και έμαθε να το υποστηρίζει και να το εμπιστεύεται περισσότερο στα χρόνια που ακολούθησαν. «Αν έχεις συνηθίσει να σε οδηγούν στις ταινίες, να σε παίρνουν από το χέρι και να σου λένε πώς να αισθανθείς, τότε μπορεί να νιώσεις αποπροσανατολισμένος στις ταινίες μου. Μπορεί να μην καταλάβεις το νόημα μιας σκηνής και να χρειαστεί να κοιτάξεις αλλού για να το βρεις. Το μόνο μέρος βέβαια που μπορείς να κοιτάξεις είναι μέσα σου. Νομίζω ότι βοηθάει να νιώσεις την ταινία μου μέσα σου, να την αντιληφθείς προσωπικά, πιο εσωτερικά» επισήμανε. Σημείωσε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται να γυρίζει δραματικές σκηνές με τον καθιερωμένο και συμβατικό τρόπο. «Είμαι λιγάκι καχύποπτη απέναντι στα συναισθήματα, δεν ξέρω αν μπορώ να τα εμπιστεύομαι», κατέληξε.

 

 

 

 

Image result for καπλάνογλου σεμίχ

από τον Γιάννη Ραουζαίο

Ο Σεμίχ Καπλάνογλου απαντά στον Γιάννη Ραουζαίο

Ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο, Τούρκος σκηνοθέτης  Σεμίχ Καπλάνογλου, ήρθε στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία « Σπόρος (Grain / Buğday)» και απάντησε στις ερωτήσεις του Γιάννη Ραουζαίου για το έργο του:

“Το μεταφυσικό στοιχείο βρίσκεται διαρκώς παρόν στην ταινία μου καθώς αυτό, είναι μια απάντηση καθαυτό που ενσωματώνεται μέσα στις ερωτήσεις. δεν υπάρχουν(γραμμικές) απαντήσεις, ούτε απόλυτα ξεκάθαρες. Έχει να κάνει με το ίδιο το βίωμα της ταινίας. Δεν πιστεύω πως μπορούν να βρεθούν λυτρωτικοί δρόμοι “κάπου εκεί έξω” αλλά πως ο καθένας απο εμάς μέσα στην τρικυμία του καιρού του πρέπει να ρωτήσει και να ψάξει τον εαυτό του μέσα του.

Επέλεξα το Detroit γιατί ακριβώς όπως είπατε, είναι πλέον μια πόλη φάντασμα. Από την μια πλευρά είναι η πόλη απο όπου ξεκίνησε η αυτοκινητοβιομηχανία, και απο την άλλη είναι η πόλη που στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, πρώτη εγκαταλείφθηκε απο αυτήν και κατέληξε στην ερήμωση! Όλο αυτό έχει να κάνει με τη δήλωση της αρχής και του τέλους ενός Μοντέλου Πολιτισμού.

Όπως το Detroit απετέλεσε την αρχή του αμερικανικού μοντέλου σε συδυασμό με το αυτοκίνητο που επεκτάθηκε ύστερα σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι και η ερήμωσή του που ακολούθησε αποτελεί το τέλος ενός κύκλου. Κάτι τέτοιο ταιριάζει και στην “Πόλη” της ταινίας μου η οποία ανάμεσα σε ταραχές, εκτοπίσεις μεταναστών και κρίσεις παραγωγής τροφίμων περικυκλωμένη απο ένα “σύνορο” ενεργειακό Τείχος Θανάτου μοιάζει να ολοκληρώνει την παρουσία της σε αυτό τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα απαντήσω και στην επόμενη ερώτηση σας, η οποία έχει να κάνει με την χρήση του ασπρόμαυρου. Καταρχάς σε ένα πρώτο επίπεδο που έχει να κάνει καθαρά με το τεχνικό κομμάτι, επειδή τα γυρίσματα συνεχίστηκαν για έναν ολόκληρο χρόνο σε περιβάλλοντα τόσο διαφορετικά όσο του Detroit στο Μίτσιγκαν και αυτού της ανατολικής Τουρκίας, στην περίπτωση του έγχρωμου θα υπήρχε μεγάλη διαφορά στον φωτισμό καθώς το φώς είναι πολύ διαφορετικό απο την μια περιοχή στην άλλη. Το ασπρόμαυρο δίνει διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα. Δεν επιτρέπει σε αυτές τις διαφορές φωτός να δημιουργήσουν ανισομέρεια στο τελικό αποτέλσμα.

Από την άλλη πλευρά έχουμε και μια βαθύτερη αναφορά στην ίδια την φόρμα αλλά και την συμβολική εξιστόρηση της ταινίας.

Υπάρχει ένα κοντράστ στην ταινία ανάμεσα στην “Πόλη” και την “Άγρια Φύση” που σηματοδοτεί την διάσταση και την σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την ζωή.

Η τεχνολογική προσέγγιση πρόσφερε και προσφέρει πάρα πολλά αλλά κάπως έχει ξεστρατίσει προς μια αντικειμενιστική και απόλυτα υλιστική προσέγγιση της ζωής, που δημιουργεί όλων των ειδών τα προβλήματα, οντολογικά με την αλλοτρίωση του ανθρώπου, οικολογικά, προσωπικά για τον καθένα. Η άλλη πλευρά θέτει τα πνευματικά ερωτήματα και ζητάει απο τον καθένα μας προσωπικά να τα κοινωνήσει και να τα απαντήσει διερωτόμενος μέσα στον πυρήνα του βιώματος.

Ήθελα μέσα απο το μαυρόασπρο συγκεκριμένα – και λέω μαυρόασπρο και όχι ασπρόμαυρο γιατί ξεκινώ απο τα ζοφερά σκοτεινά πεδία της Πόλης για να καταλήξω σε πλάνα στο τέλος όπου το φώς κυριαρχεί – να αναδείξω αυτό το κοντράστ ανάμεσα στους δύο τρόπους προσέγγισης της ζωής και να τοποθετηθώ εικαστικά πάνω σε αυτούς.

Πράγματι όπως στην ποίηση που προέρχεται απο σούφι μυστικούς (αλλά και τις ιστορίες των ανάλογων Χριστιανών) σιγά-σιγά το πνευματικό στοιχείο φωτίζει την πορεία ενός αναζητητή και ο καθένας που κάνει μια τέτοια επιλογή έχει την δυνατότητα να γίνει ένας τέτοιος. Έτσι και εδώ το στοιχείο “Εγώ” που έχει φτιάξει έναν κανονικοποιημένο φοβικό πολιτισμό ελέγχου με το περιβάλλον του να αντικατοπτρίζει την έπαρση του, στην πορεία και μέσα απο Κρίσεις, με τη συνδρομή τις περισσότερες φορές κάποιου πνευματικού βοηθού, βιώνει έναν τελετουργικό θάνατο εν ζωή και προχωρά ως Είναι πλέον, στην Αυτογνωσία του.

Αρχικά, αναφερόμενος στην τελευταία σας ερώτηση, ενώ ξεκινά το πρόσωπο του κεντρικού χαρακτήρα να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης της κοινωνίας που ζεί (όπως έχει πετύχει αυτός και σε άλλη περίπτωση στο παρελθόν), σταδιακά με την βοήθεια του έτερου πρώην επιστήμονα που έχει πάει να συναντήσει ζητώντας απαντήσεις, υπερβαίνει το μονοπάτι των φαινομένων και κοιτάζει καθαρά πλέον στον κήπο του Απόλυτου.

Η κατάληξη είναι η συνειδητοποίηση πως, τα προβλήματα που τον είχαν παρακινήσει στο ταξίδι του αρχικά έχουν μόνον σχετική σημασία, ενώ εκείνο που είναι το ουσιαστικό σε μιά πορεία αφύπνισης έρχεται μετά, συγκροτώντας τις δικές του διερωτήσεις και αφήνοντας χώρο στην αποκαλυπτική εμπειρία του Ως Έχειν.

Της ίδιας της πηγής ζωής και ύπαρξης. 

Με το να αφήνει πίσω του την ταραγμένη θάλασσα του επιφανειακού κόσμου και αντικρύζοντας κατάματα τη θέα του άρρητου, η εμπειρία του αυτή περνά απο τον έναν στον άλλο όχι με τις γλώσσες και τους σημειολογικούς αναλυτικούς κώδικες, αλλά άμεσα, δια της παραβολής, της υποψίας και της υπόνοιας.

Εκείνοι που τραβούσαν στο παρελθόν τον πυρετώδη δρόμο της γνώσης ήταν οι ποιητές αλλά ακόμα και εκείνοι άφηναν πίσω τους τα λόγια όταν άγγιζαν την ενορατική σύλληψη του Κόσμου και συναντούσαν συνειδητοποιήσεις πέρα απο το φαίνεσθαι. Τώρα εκείνοι που μοιάζουν να γνωρίζουν είναι οι επιστήμονες. Τι θα κάνουν αυτοί;

Εγώ βάζω κάποιους απο αυτούς να φτάνουν στα όρια την επιστημονική ματιά και ύστερα, μετά απο μια κρίσιμη πορεία επιφοιτήσεων … απλώς να πηγαίνουν παραπέρα!”

 

 

 

Image result for ρόσι ντε πάλμα

από τον Γιάννη Ραουζαίο

Συνέντευξη Ρόσι ντε Πάλμα

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου 2018, η Ρόσι ντε Πάλμα απαντά στις ερωτήσεις του Γιάννη Ραουζαίου

Πως νιώθω για αυτό το κλίμα της Movida και των αρχών της δεκαετίας του ’80 και του ’90; Μα ήταν μια πάρα πολύ ζωντανή εποχή όπου οι τέχνες, όλες οι τέχνες και όχι μόνον το σινεμά ήταν σε οργασμό. Έτσι κι εγώ γοητευμένη απο την ελευθεριότητα και αυτό το ιδιαίτερο κλίμα βρέθηκα να κάνω μουσική με το συγκρότημα μου και ταυτόχρονα να ασχολούμαι και με θέατρο. Έτσι ο Πέντρο που έψαχνε για χαρακτηριστικές παρουσίες για της δουλειές του με ανακάλυψε και έτσι βρέθηκα να παίζω στις ταινίες του. Η δικτατορία είχε πέσει και ταινίες που ακολούθησαν όπως η μεγάλη επιτυχία του ’88 “Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης” μας έδωσαν και σε μένα και εκείνον ένα τρόπο όλο αυτό το κλίμα να το κάνουμε ευρύτερα γνωστό. Εδώ πρέπει να προσθέσω κάτι. Ότι κάναμε, το κάναμε από αγάπη για την ζωή, την ελευθερία και την τέχνη. Δεν είχαμε δεκάρα στην τσέπη και δεν μας ενδιέφερε επίσης να μπούμε στη λογική να κάνουμε συμβιβασμούς για να βγάλουμε … άνδρες και γυναίκες δεν ορίζαμε ταυτότητες και δεν αποκλείαμε … Ήμαστε μια διαρκής γιορτή και η ανεκτικότητα ήταν αυτό που μας κέντριζε περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο το ενδιαφέρον. Εγώ ας πούμε δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου ενταγμένο σε κάποιο κίνημα είτε ήταν αυτό σοσιαλιστικό είτε κομμουνιστικό.

Όλοι αυτοί έπαιζαν στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό και πιο πολύ απ’ όλα, όπως ακόμα και τώρα συμβαίνει, με το που έμπαιναν σε θέσεις εξουσίας το ίδιο το σύστημα τους αφομοίωνε πολύ γρήγορα. Δεν ξέρω αν σας θυμίζει πολλά εδώ στην Ελλάδα αυτό, αλλά στην Ισπανία είχαμε πολλές τέτοιες πικρές απογοητεύσεις απο ανθρώπους που έδειχναν πολύ εντάξει αλλά που μόλις τους στηρίζαμε και έπαιρναν θέσεις, γρήγορα κατέληγαν να ενδιαφέρονται μόνον για την διατήρηση του συστήματος που πλέον είχαν γίνει μέρος του. Θα έλεγα πως η φιλοσοφικοπολιτική στάση που θα με χαρακτήριζε περισσότερο είναι ένας πολύ προσωπικός αναρχοατομικισμός.

Πάντα θέλω να περνά απο εμένα αυτό που θέλω να κάνω και όχι να γίνομαι ακολουθητής. Ταυτόχρονα η εποχή αυτή που αναφερθήκατε ήταν και μια εποχή που στα μέσα της άρχισε να γίνεται και κάπως δύσκολη, καθώς εξαιτίας του AIDS και της κατάχρησης των σκληρών ναρκωτικών πολλοί φίλοι και αγαπημένοι που είχαν να προσφέρουν πράγματα χάθηκαν. Ήταν τόσοι όμορφοι και καλοί άνθρωποι.

Τουλάχιστον σκηνοθέτες όπως ο Αλμοδόβαρ ή ο Αμενάμπαρ αφήνοντας το στίγμα τους κατάφεραν να δώσουν ορμή σε μια ολόκληρη γενιά νέων δημιουργών που παρότι η Ισπανία δεν μπορεί να οριστεί ακριβώς ως κινηματογραφική βιομηχανία, όπως για παράδειγμα είναι η Γαλλία την έχει φέρει στο προσκήνιο. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην δεύτερη ερώτηση, στην ερώτηση πάνω στο τραγικό ή το κωμικό στοιχείο στους ρόλους που υποδύομαι.

Μα μοιάζει αυτή η χώρα να είναι η ιδανική για κάτι τέτοιο που με ρωτάς καθώς περισσότερο απο οπουδήποτε αλλού στο αρχαίο ελληνικό θέατρο αυτά τα δύο συμπλέκονται με έναν τρόπο … σαν να μας διδάσκουν (και κάνει μια κίνηση εμφάνισης-εξαφάνισης του προσώπου της ως χαρούμενου και ως θλιμμένου) πως όλα είναι ρόλοι και η ζωή παίζει ανάμεσα σε αυτές τις ποιότητες και τις εμφανίσεις τους διδάσκοντας μας συνεχώς πως βάζουμε και βγάζουμε μάσκες όλη την ώρα! Όσον αφορά την τραγωδία και την κωμωδία η Ελλάδα μου έχει αποτελέσει ένα ισχυρότατο παράδειγμα του τι αυτοί οι όροι σημαίνουν. Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτή την συγκλονιστική Ελληνίδα που ήταν η Μαρία Κάλλας και η δυναμική της τραγωδίας στην τόσο έντονη αλλά και τόσο τραγική ζωή της.

Έμοιαζε συνεχώς να αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση που είναι η ζωή ακόμα και στην μεταμόρφωση της σε μια μυθική μορφή θεάτρων όπως η σκάλα (και μάλιστα ετοιμάζω μια μικρή παράσταση-δουλειά στο Μιλάνο αυτόν τον καιρό). Αν την γνώριζες και πραγματικά το σπίτι της στο Παρίσι ήταν πολύ κοντά εκεί που έμενα κάποτε, θα σε εντυπωσίαζε η ταπεινότητα αλλά και η επιβλητικότητα με την οποία απλώς υπήρχε στον χώρο. Η τραγωδία και η κωμωδία σε έργα όπως του Αλμοδόβαρ πάντοτε με προκαλούσε , σαν η ίδια η ζωή να το έκανε αυτό περιγράφοντας τον εαυτό της. Ο Πέντρο πλέον προσανατολίζεται περισσότερο στο δραματικό στοιχείο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όταν εμφανίζομαι σε ταινίες του δεν παίζω και με το αντίστοιχο κωμικό κομμάτι.

Τα πράγματα στην ζωή μέσα απο τα πάνω και τα κάτω της καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε  με μια κάπως μεγαλύτερη ελαφρότητα καθώς το χιούμορ είναι τόσο σημαντικό, και ξέρετε, όπως είπε ο Σωκράτης αλλά και ο Λάο Τσε στην άλλη πλευρά του κόσμου και περίπου στην ίδια εποχή, το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι το πιο σημαντικό και μάλιστα τόσο σημαντικό ώστε όταν  γνωρίζεις τους άλλους να μπορεί να  γίνεσαι ισχυρός (στο πνεύμα) αλλά όταν γνωρίζεις πραγματικά και νικάς τον εαυτό σου να γίνεσαι ανίκητος.

…όσον αφορά την ερώτηση που μου κάνατε για την Αγάπη, θα ήθελα να σας πω πως για μένα η Αγάπη είναι τα πάντα. Προσπαθώ να την αντιλαμβάνομαι παντού, στη σχέση μου με την μαγειρική, με ένα ζωάκι με την καλλιέργεια ενός κήπου. Προσπαθώ να βάζω αγάπη παντού. Η Αγάπη είναι η κινητήρια δύναμη των πάντων. Η πραγματική θρησκεία δεν έχει τόσο να κάνει με τα διαφορετικά δόγματα και τις απόψεις για το θείο. Το να κοιτάζεις τον κόσμο με Αγάπη αυτή είναι η πραγματική θρησκεία. Η πραγματική θρησκεία είναι η Αγάπη.