
Προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι
Σταχυολογούμε τίτλους από τις προτάσεις βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για το καλοκαίρι και ανακαλύπτουμε μικρούς θησαυρούς. Πολλά από τα προτεινόμενα βιβλία είναι διαθέσιμα προς δανεισμό μέσα από τον κατάλογο της ΕΒΕ, είτε μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου.
Μπορείτε να βρείτε τον πλήρη κατάλογο της ΕΒΕ, αλλά και προτάσεις για παιδιά και εφήβους στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Τα βιβλία που ξεχωρίσαμε στο ZoomOut είναι τα παρακάτω:
Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων, της Monica Gutierrez, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Χαρακτηρίζεται “το πιο feelgood μυθιστόρημα που θα διαβάσετε φέτος“, αφού υπόσχεται πως θα μας αλλάξει τη ζωή μέσα από τη λογοτεχνία, κάτι που συνέβη και στους ήρωες του βιβλίου. Και πράγματι πρόκειται για μια ιστορία που θα ζεστάνει την καρδιά μας, κάτι που έχουμε όλοι μεγάλη ανάγκη.
Το βιβλίο ακολουθεί μια νεαρή αρχαιολόγο, την Άγκνες Μαρτί, η οποία μετακομίζει από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο ψάχνοντας δουλειά. Λίγο αφότου φτάσει στην πόλη, μια ξαφνική νεροποντή την αναγκάζει να αναζητήσει καταφύγιο σε ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης ψάχνει υπάλληλο και η Άγκνες αποφασίζει να δεχτεί τη θέση. Ο καιρός περνάει και η Άγκνες αρχίζει να μαθαίνει τον στριφνό χαρακτήρα του αφεντικού της και τις εκκεντρικότητες των τακτικών πελατών. Νιώθει να παρασύρεται από τη μαγεία αυτού του αξιαγάπητου βιβλιοπωλείου. Ώσπου μια μέρα, ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται. Ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση, διαταράσσοντας την ηρεμία και τη γαλήνη της Άγκνες.
Τα ημερολόγια των άστρων, του Stanislaw Lem, Εκδόσεις Ποταμός
Με το προσωπείο του συμπαθούς, ατρόμητου (και επιρρεπούς σε ατυχήματα) αστροταξιδευτή, ο Στανίσλαβ Λεμ, ο πολυβραβευμένος Πολωνός συγγραφέας του Σολάρις, παρωδεί τα στερεότυπα της επιστημονικής φαντασίας και, παρεμπιπτόντως, κατεδαφίζει με κατακλυσμιαίο χιούμορ θρησκείες, ιδεολογίες και άλλες ανθρώπινες πλάνες.
Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ποιος δημιούργησε τον κόσμο, πώς να κυνηγήσετε κουρδίλους και οχταπλόκια, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ζωή στον πλανήτη Γη…
Ο Ίον Τίχι ταξιδεύει στο Διάστημα: επιδιορθώνει την ανθρώπινη ιστορία, κάνει θεολογικού περιεχομένου συζητήσεις με ρομπότ και, σε κάποια δίνη του χωροχρόνου, συναντά τον μελλοντικό του εαυτό, με τον οποίο δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά.

Η ιστορία των μελισσών, της Maja Lunde, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Στην Αγγλία των μέσων του 19ου αιώνα, ένας βιολόγος μελετά ένα νέο είδος κυψέλης. Περίπου 150 χρόνια αργότερα, στην Αμερική, ένας μελισσοκόμος αντιστέκεται σθεναρά στην εκμιομηχάνιση, ελπίζοντας πως και ο γιος του θα συνεχίσει στα βήματά του. Σε ένα δυστοπικό μέλλον, το έτος 2098, οι μέλισσες έχουν εξαφανιστεί και η Τάο πασπαλίζει τα δέντρα με γύρη.
Ένα μυθιστόρημα σε τρεις χρόνους, με τις μέλισσες ως μίτο της Αριάδνης να συνδέουν διαφορετικούς ανθρώπους μεταξύ τους, αλλά και να συνδέονται με την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς “Η ιστορία των μελισσών” αποτελεί το πρώτο μέρος μιας πολυαναμενόμενης τετραλογίας.
Αμερικανικό Ειδύλλιο, του Philip Roth, Εκδόσεις Πόλις
Το “Αμερικανικό ειδύλλιο” είναι η ιστορία της ανόδου και της πτώσης ενός καλότυχου Αμερικανού -ενός δυνατού άνδρα γεμάτου αυτοπεποίθηση, αριστοτέχνη της κοινωνικής ισορροπίας που τον συντρίβουν οι δυνάμεις της κοινωνικής αναταραχής της δεκαετίας του 1960.
Με έντονο ρεαλισμό, ο Ροθ ξαναγυρίζει στις συγκρούσεις και τις βίαιες μεταβολές της δεκαετίας του 1960. Το βιβλίο αυτό μιλάει για την αγάπη -και το μίσος- για την Αμερική. Για την επιθυμία ν’ ανήκεις -και την άρνηση να ανήκεις- στην Αμερική. Αντιπαραθέτει την επιθυμία για μια ειδυλλιακή αμερικανική ζωή -ζωή αξιοσέβαστη, με ηρεμία, τάξη, αισιοδοξία και δημιουργία- στη γηγενή αμερικανική παραφροσύνη.
Βρείτε το βιβλίο των εκδόσεων Πόλις στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης.

Η γιορτή του τράγου, του Μάριο Βάργκας Λιόσα, Εκδόσεις Καστανιώτη

Στη Γιορτή του Τράγου, το νέο του πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα, ο μεγάλος Περουβιανός συγγραφέας υφαίνει μια μεγάλη τοιχογραφία όπου η Ιστορία μπλέκεται με τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες, και όπου γνωστά ιστορικά πρόσωπα –όπως ο στρατηγός Τρουχίλιο που βασάνισε 3.000.000 ανθρώπους χωρίς να υποψιάζεται τη «μακιαβελική» πτώση του– διασταυρώνουν τα πεπρωμένα τους με τους μυθιστορηματικούς ήρωες του βιβλίου.
Με έναν καταιγιστικό ρυθμό και την αξεπέραστη λογοτεχνική του ικανότητα, ο Βάργκας Λιόσα επιστρέφει στο «πολιτικό» μυθιστόρημα για να συγκινήσει, να προειδοποιήσει και να καταγγείλει όλες εκείνες τις μορφές εξουσίας που επιβιώνουν ανοίγοντας δρόμο μέσα από σωρούς πτωμάτων.
Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν, του Juan Gabriel Vasquez, Εκδόσεις Ίκαρος
Ο νεαρός καθηγητής της Νομικής, Αντόνιο Γιαμάρα, διαβάζει σ’ ένα περιοδικό την εξόντωση ενός ιπποπόταμου που είχε δραπετεύσει από τον ζωολογικό κήπο του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. Το άρθρο τον πηγαίνει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο πόλεμος της κολομβιανής κυβέρνησης με το καρτέλ κοκαΐνης του Εσκομπάρ μαινόταν στους δρόμους, τα δάση και τον ουρανό της Κολομβίας.
Εκείνη την εποχή, ο Γιαμάρα γνωρίζεται μ’ έναν μοναχικό μπιλιαρδόρο, «πρώην πιλότο» κατά δήλωσή του, η δολοφονία του οποίου ωθεί τον αφηγητή σ’ έναν αγώνα εξιχνίασής της, αλλά και σε μια διαδικασία αναπροσδιορισμού της ίδιας της ταυτότητάς του και των σχέσεών του με τους ανθρώπους του.

Το τέλος του καλοκαιριού, του Anders de la Motte, Εκδόσεις Κέδρος

Αυτό το καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με δυνατούς χαρακτήρες και ανατρεπτική πλοκή, ακολουθεί την ιστορία εξαφάνισης ενός μικρού αγοριού μια καλοκαιρινή νύχτα του 1983, σε ένα αγρόκτημα της σουηδικής επαρχίας. Χρόνια αργότερα, η αδελφή του θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν νεαρό, η ιστορία του οποίου μοιάζει ανατριχιαστικά με εκείνη της οικογένειάς της. Με κίνδυνο να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία που με δυσκολία κατάφερε να βρει στη ζωή της, επιστρέφει στο πατρικό της. Πρέπει να βρει την απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα που όλοι οι άλλοι επέλεξαν να ξεχάσουν: Τι συνέβη τελικά εκείνη τη νύχτα;
Αμοργός, του Νίκου Γκάτσου, Εκδόσεις Πατάκη
Το ποιητικό έργο “Αμοργός” του Νίκου Γκάτσου κυκλοφόρησε μέσα στην Κατοχή και αποτελεί ένα μοναδικό έργο που άργησε να εκτιμηθεί, αποθεώθηκε όμως αργότερα ως “ατόφιο χρυσάφι” σύμφωνα με τον Μάνο Χατζιδάκι που μελοποίησε και στίχους του, αλλά και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες.
Έργο βαθιά ελληνικό, συνομιλεί με την ελληνική γραμματεία από την εποχή του Ηράκλειτου και αποκλρυστάλλώνει το ύφος και την ιδιαιτερότητα της ελληνικής πρωτοπορίας. Ως τέτοιο, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στα ελληνικά γράμματα και αποτέλει τόσο ένα γλαφυρό ανάγνωσμα από μόνο του όσο και ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.
