• 23/11/18
  • 12:00
  • Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24)

Η γυναίκα στον ελληνικό κινηματογράφο

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα

«Η γυναίκα στον ελληνικό κινηματογράφο»

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 12.00, Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24)

 

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πραγματοποιείται στο Βιβλιοπωλείο Ιανός την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 12:00 Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα “Η Γυναίκα στον Ελληνικό Κινηματογράφο”. 

 

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Δώρα Μασκλαβάνου, σκηνοθέτις

Μαργαρίτα Μαντά, σκηνοθέτις

Δήμητρα Χατούπη, ηθοποιός, ιδρύτρια της Σχολής Θεάτρου “δήλος”, καθηγήτρια σκηνοθεσίας και υποκριτικής

Μαριτίνα Πάσσαρη, ηθοποιός, σκηνοθέτις, σεναριογράφος

Ολυμπία Μυτιληναίου, διευθύντρια φωτογραφίας

 

Συντονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης

 

Από το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης:

Στις πρώτες του δεκαετίες, ο ελληνικός κινηματογράφος, όπως και οι κινηματογραφίες πολλών άλλων χωρών, περιόριζε ασφυκτικά το ρόλο των γυναικών σκηνοθετριών. Χρειάστηκε η παρουσία της Μαρίας Πλυτά για να ανοίξει ο δρόμος και να φτάσουμε στην Τώνια Μαρκετάκη και τη Φρίντα Λιάππα που, σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων, κατάφεραν να δώσουν σημαντικό έργο.

Τι έχει αλλάξει από τότε στη θέση των γυναικών στο ελληνικό σινεμά; Ποια η εκπροσώπηση των γυναικών στο χώρο; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν; Πόσο γνωστό είναι το έργο τους σε σύγκριση με αυτό των ανδρών συναδέλφων τους; Μπορούμε να μιλάμε για μία νέα γυναικεία κινηματογραφική γλώσσα;

Το φετινό Πανόραμα βάζει τη γυναίκα στο επίκεντρο και δίνει το λόγο σε ελληνίδες  δημιουργούς από όλο το φάσμα του σινεμά για να μας δώσουν τη δική τους οπτική. Η ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η γυναίκα στον ελληνικό κινηματογράφο» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 12.00 στο Βιβλιοπωλείο Ιανός.

 

 

 

 

 

  • 21-22/11/18
  • Λαΐς – Ταινιοθήκη της Ελλάδας,Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135

    104 35 Κεραμεικός, Αθήνα

  • Θα δοθούν βεβαιώσεις ηλεκτρονικά στο τέλος του διημέρου

ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ψυχική υγεία και κοινωνικές προεκτάσεις

Tο Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα, εξειδικευμένος επιστημονικός φορέας για την ψυχική υγεία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων διοργανώνει ένα διήμερο αφιερωμένο σε ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ψυχική υγεία και κοινωνικές προεκτάσεις στις 21 & 22 Νοεμβρίου 2018, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και σας προσκαλεί να το παρακολουθήσετε με ελεύθερη είσοδο. Ομιλήτριες: Dr. AvgiSaketopoulou και Dr. Ann Pellegrini, καθηγήτριες στο New York University, με εξαιρετική εμπειρία σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας στον τομέα τους.

Πρόγραμμα:

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018
Ταυτότητα φύλου & ψυχική υγεία: τρανς παιδιά, παθολογιοποίηση & α-ορατότητα

10.00 – Είσοδος, εγγραφές

10.30 – Καλωσόρισμα, λίγα λόγια για το Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα

10.45 – Κεντρική ομιλία: Δρ. Αυγή Σακετοπούλου
Τζένη-Τζένη: Ο ρόλος της μελλοντικότητας στην κλινική δουλειά με ένα τρανς κορίτσι
11.45 – Διάλειμμα 

12.00 – Στρογγυλή Τράπεζα

Φίλιππος Παγάνης (Project Manager Transcending Youth, Colour Youth / Orlando LGBT+) 

Μιχαήλ-Οδυσσέας Γιακουμάκης (Μέλος Υπερήφανων Γονέων)Αντώνης Πούλιος (Κλινικός Ψυχολόγος, Orlando LGBT+) 

Συντονίζουν:

Νάνσυ Παπαθανασίου-Έλενα-Όλγα Χρηστίδη (Ψυχολόγοι, Επιστημονικά Υπεύθυνες Orlando LGBT+)

13:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση με το κοινό

14:00 Λήξη

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018
Τα όρια της ανοχής: Θρησκεία, Κοινωνία & ΛΟΑΤΚΙ Δικαιώματα 

15.00 – Είσοδος, εγγραφές

15.30 – Καλωσόρισμα

15.45 – Ομιλία Dr. Ann Pellegrini 
This is not about hate: Religion, Anti-LGBTQ Violence, and the Limits of Tolerance*

16.45 – Στρογγυλή Τράπεζα

Νίκος Αλιβιζάτος (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ)

Αλεξανδρος Σακελλαρίου (Δρ. Κοινωνιολογίας, Ερευνητής Παντείου, Διδάσκων ΕΑΠ)

Καλλιόπη Λυκοβαρδή (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη)

Πέτρος Σαπουντζάκης (Πολύχρωμο Σχολείο, ενάγων στη δίκη κατά του μητροπολίτη Αμβρόσιου για ρητορική μίσους).

Συντονίζουν:

Ντίνα Δασκαλοπούλου (Δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών) & Αλεξάνδρα Βασιλείου (Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Orlando LGBT+ & Processwork Hub).

18:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση με το κοινό

19.00 Λήξη

*Η ομιλία θα είναι στα αγγλικά

 

 

 

 

 

  • 4 Νοεμβρίου
  • Ώρα: 11:00
  • Τόπος: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ημερίδα με θέμα « Ο Πολιτισμός ως μέσο επανένταξης των κρατουμένων»

Η Δ/νση Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του  Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν ημερίδα με θέμα « Ο Πολιτισμός ως μέσο επανένταξης των κρατουμένων» .

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος Κυριακή 4 Νοεμβρίου και ώρα 11 και προκλήθηκε με αφορμή την υλοποίηση δύο ταινιών μικρού μήκους που πραγματοποίησαν οι  κρατούμενοι στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος κινηματογράφου που ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, στο Τμήμα Ανδρών αλλά και Γυναικών με την ευθύνη και καθοδήγηση του σκηνοθέτη και καθηγητή Κινηματογραφικών Σχολών  Αντώνη Κόκκινου.

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ειδική προβολή στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού για τις δύο ταινίες, σε αίθουσα προβολής των φυλακών. Οι ταινίες αυτές, οι οποίες φέρουν τους τίτλους «Ο Θανατοποινίτης» και «Το Χριστινάκι» θα προβληθούν και στην ημερίδα. Πρωταγωνιστές στην ταινία Θανατοποινίτης ήταν οι Γιάννης Στανκογλου και  Παύλος Κοντογιαννίδης οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

 

 

 

 

Resistance Festival


Η 11η διεθνής συνάντηση κινημάτων Resistance Festival 2018 θα πραγματοποιηθεί στην ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου. 

Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται ομιλίες, προβολές, συναυλίες κ.α.

Εισητήρια προπωλούνται στο Κτίριο 11δ, Ρεθύμνου 11, Πεδίου του Άρεως τις καθημερινές 18:00 – 22:00 και τα Σάββατα 10:00 – 14:00. 

Η γενική είσοδος κοστίζει 6 ευρώ. Διήμερο: 10 ευρώ. Άνεργοι 3 ευρώ. 

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΗς ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  

Πρόγραμμα ομιλιών και πολιτικών εκδηλώσεων: 

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: Η σκέψη, η δράση»

Την Παρασκευή 28/9, 19:30, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Το Resistance Festival έχει την τιμή να διοργανώσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: Η σκέψη, η δράση» (2018), σε σκηνοθεσία Προκόπη Δάφνου. Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ζωή του επιστήμονα, φιλόσοφου, διανοούμενου, μαρξιστή και αγωνιστή της Αριστεράς.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Προκόπη Δάφνο και τον Ευτύχη Μπιτσάκη. Θα συντονίσει ο Στέλιος Ελληνιάδης.

 

«Άνθρωποι και πολιτισμός στα Βαλκάνια», συζήτηση με τον Βάλτερ Πούχνερ

Την Παρασκευή 28/9, στις 19:00, στην Σχολή Καλών Τεχνών

«Άνθρωποι και πολιτισμός στα Βαλκάνια», αυτός είναι ο τίτλος της συζήτησης με τον Βάλτερ Πούχνερ και συντονιστή τον Ερρίκο Φινάλη που θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το θέμα της είναι η γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, στα οποία και πάλι ανεβαίνουν σε επικίνδυνο βαθμό οι εντάσεις, με τις δυτικές δυνάμεις να υποδαυλίζουν αλυτρωτισμούς και τυχοδιωκτισμούς. Θα προσεγγιστεί όμως με έναν τρόπο διαφορετικό από τους συνηθισμένους, αφού εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ, ένας από τους σπουδαιότερους θεατρολόγους και λαογράφους όλης της Ευρώπης, με «ειδίκευση» στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η συμμετοχή του Βάλτερ Πούχνερ, που τιμά το Resistance Festival, θα μας δώσει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το πλούσιο έργο του, που αφορά σε μεγάλο βαθμό τις κοινές παραδόσεις των βαλκανικών λαών – κι έτσι θα αναλογιστούμε κατά πόσο αυτές μπορεί να αποτελέσουν το θεμέλιο μιας διαφορετικής, ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

 

Οι παράγοντες του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Την Παρασκευή 28/9, στις 21:00, Σχολή Καλών Τεχνών
Θα μιλήσουν ο Δρ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Βαγγέλης Πισσίας, η Μπεϊτζάν Τασκιράν, μέλος της ηγεσίας του τουρκικού κόμματος ESP (Σοσιαλιστικό Κόμμα των Καταπιεσμένων) και του HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), ο Δρ. Αλί Μοχάμαντ Χελμί, μορφωτικός ακόλουθος του Ιράν στην Ελλάδα, ο Μοχάμεντ Χατίμπ, εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και ο Ναμπίλ Χαλάκ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Φόρουμ για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη, με έδρα τον Λίβανο. Θα συντονίσει η Μαρίνα Μπρέστα.


Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

Όψεις της κοινωνίας και της πολιτικής στον μεταμοντέρνο κόσμο

Το Σάββατο 29/9, στις 18:00, Σχολή Καλών Τεχνών

«Για το αίτημα της μόρφωσης στους σύγχρονους εκπαιδευτικούς θεσμούς». Η Γιάννα Γιαννουλοπούλου είναι καθηγήτρια Γλωσσολογίας στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

«Το ζήτημα της δημιουργικότητας στην εποχή μας». Ο Βασίλης Καραποστόλης είναι καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Μούσες εναντίον Σειρήνων. Ο γόνιμος άνθρωπος σ’ έναν άγονο κόσμο».

«Δικαιωματισμός, η γεροντική αρρώστια των κοινωνικών κινημάτων». Ο Φώτης Τερζάκης είναι συγγραφέας και στοχαστής, δημιουργός και συντονιστής του Κέντρου Διαπολιτισμικών Σπουδών.

Συντονίζει ο Τάσος Βαρούνης, από τη συντακτική επιτροπή του Δρόμου.

 

Αποχαιρετώντας τον Σαμίρ Aμίν

Το Σάββατο 29/9, στις 19:00, Σχολή Καλών Τεχνών

Μια συζήτηση αφιερωμένη στην μνήμη του μεγάλου διανοουμένου Σαμίρ Αμίν που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Θα μιλήσουν ο Κώστας Μελάς, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και ο Κώστας Δημητριάδης. Θα προβληθεί υποτιτλισμένη η ομιλία του Σαμίρ Αμίν στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Resistance Festival το 2015 με τίτλο «Η Αριστερά στον 21ο αιώνα».

 

 

Το χαμένο νόημα της πολιτικής και η εναλλακτική

Το Σάββατο 29/9, στις 20:30, Σχολή Καλών Τεχνών

Θα μιλήσουν η πανεπιστημιακός Πέπη Ρηγοπούλου, ο σκιτσογράφος Στάθης, ο Βασίλης Ασημακόπουλος, συγγραφέας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Τετράδια, και ο Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εφημερίδας Δρόμος. Θα παρέμβει ο Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού Άρδην. Θα συντονίσει ο Μιχάλης Σιάχος.