Το “Μένουμε Σπίτι” μας αποχαιρετά και εισερχόμαστε σιγά-σιγά στην νέα φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων με την κωδική ονομασία “Μένουμε Ασφαλείς”. Πώς όμως διαμορφώνεται η ζωή μας από την Δευτέρα 4 Μαϊου;

Ανακοινώθηκε στις 28 Απριλίου το σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων “Γέφυρα ασφάλειας για μια νέα καθημερινότητα”. Στην καινούρια αυτή φάση, βασικός στόχος είναι η διατήρηση ενός χαμηλού ρυθμού μετάδοσης του ιού, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η εμπέδοση μιας νέας κουλτούρας ασφάλειας και υγιεινής, αλλά και η διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Σημειώνεται βέβαια πως αυτή η σταδιακή μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα βρίσκεται πάντα υπό αίρεση σε περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού.

Η επαναφορά λοιπόν της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει κατά κύματα, ενώ διατηρείται η σύσταση για τηλε-εργασία όπου αυτό είναι δυνατό. Η χρήση Μέσων Μαζικής μεταφοράς συστήνεται κυρίως για εργαζόμενους ή για έκτακτες ανάγκες, τηρώντας τις αποστάσεις και κατά προτίμιση με χρήση μάσκας. Για τον Δημόσιο Τομέα, προβλέπεται η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνοστισμός στα ΜΜΜ.

Κατά την αρχική φάση του σχεδίου και από την Δευτέρα 4 Μαϊου προβλέπονται τα εξής:

-Απελευθέρωση μετακινήσεων εντός νομού.

Ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και παραλίες (μη οργανωμένες).

Ατομική λατρεία με περιορισμό συναθροίσεων έως 10 άτομα.

-Άνοιγμα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης (βιβλία/χαρτικά, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά/λιπάσματα).

-Άνοιγμα κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), και απελευθέρωση υπηρεσιών ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους. Επίσης άνοιγμα καταστημάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επιδιόρθωσης ρούχων / υποδημάτων.

-Άνοιγμα των ΚΤΕΟ.