Nύχτες Πρεμιέρας 2018

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας συγκέντρωσαν για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον του κοινού και στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώνεται από τις 19 ως 30 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Ματιά σύγχρονη και ζωντανή αλλά και βαθιά κινηματογραφική που παραμένει μεσα στην εποχή της και είναι ανοιχτή στην πρωτοτυπία και στο κινηματογραφικό μέλλον που διαφαίνεται

Κορυφαίοι δημιουργοι βρέθηκαν στην Αθήνα μέσα σε ένα δημιουργικό διάστημα σχεδόν δύο εβδομάδων. Ανάμεσά τους μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον υποψήφιο για Όσκαρ Ναθάνιελ Κάν,  τον παραγωγό Άντριου Σταρκ και τον σκηνοθέτη του εξαιρετικού Giallo Oriented Film «Το στοιχειωμένο Ύφασμα», τον Πήτερ Μέντακ. Επίσης ξεχωρίσαμε τον νεαρό πρωταγωνιστή του «Αγγέλου» του Λ. Ορτέκα, Λορέντζο Φέρο (μια πραγματική αποκάλυψη) και τον Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν της σκοτεινής, σαρδόνιας κωμωδίας του παραλλόγου «Το Διάγγελμα». Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον «σουπερ-σταρ» και βραβευμένο με Όσκαρ για τν ταινία Άιντα, Πάβελ Παβλικόφσκι με την καινούρια του ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» που άνοιξε τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζουν ταυτόχρονα τη συνεργασία τους με το Αnima Σύρος αλλά και εγκαινιάζουν μια νέα συνεργασία με το νεοσύστατο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφου Αθήνας. Ένα πλούσιο πρόγραμμα που είχε πέρα από τις κλασικές πρεμιέρες που χαρακτηριζουν το διεθνές φεστιβαλ και παραγωγές σε ενότητες όπως το Icons με ντοκυμανταίρ, τις κλασικές ταινίες του αφιερώματος «Διαμαντια του Πολωνικού Σινεμά» με σκηνοθετες όπως ο Κριστόφ Κισλόφσκι, Βόιτσερ Χάς και Κριστόφ Ζανούσι, η ενοτητα μικρού μήκους που ανάμεσα στις προβολές περιελάμβανε και την ταινία Third Kind του Γιώργου Ζώη, μια ταινία που λάτρεψε το κοινό στην εβδομάδα κριτικής των Καννών, το αφιερωμα στον μεγάλο αισθησιακό του ελληνικού σινεμά Γιώργο Πανουσόπουλο καθώς και ταινίες του «ιδιαίτερου» αφερώματος «Μετά τα Μεσάνυχτα» και του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκυμανταίρ.

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την κορυφαία ταινία του διεθνούς φεστιβαλ κινηματογράφου Αθηνών και συνάμα καλύτερη ταινία της χρονιάς, την κορεατική ταινία «Μπερνινγκ». Πρόκειται για ένα ελειπτικο δράμα – ψυχολογικό θριλερ με ισχυρες φιλοσοφικές προεκτάσεις. Ο έρωτας, ο βίος, οι επιλογές και μια καταρρέουσα επιφάνεια σημασιών συγκροτούν αυτό το πολύ ιδιαίτερο έργο του σκηνοθέτη Λι Τσανγκ Ντογκ πάνω στο μυθιστόρημα του Χαρούκι Μουρακάμι. Επίσης ξεχωρίζει το Thunder Road του Τζιμ Κάμοινγκς που μας έρχεται με το βραβείο καλύτερης ταινίας από το φεστιβαλ SxSW περιγράφοντάς μας με ευαισθησία, χιούμορ και δραματικότητα το έντονο αλλά και εύθραυστο ψυχολογικό πορτραίτο ενός κωμικοτραγικού αστυνομικού που προσπαθεί να βάλει την ζωή του σε τάξη και με αγωνία να κρατήσει υπό την κηδεμονία του την μικρή του κόρη.

Το φεστιβάλ συνεχίζεται με την απονομή των βραβείων πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών και ηθοποιών ελληνικών ταινιών και διαγωνιστικού ελληνικών μικρού μήκους, ενώ αργότερα στο Παλλάς θα γίνει η επίσημη τελετή λήξης του φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει το κύκνειο άσμα του μεγάλου ηθοποιού Ρόμπερτ Ρεντφορτν στην ταινία του Ντέηβιντ Λόουερι «Ο Κύριος και το Όπλο». Οι νύχτες πρεμιέρας φέτος έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην παρουσία της γυναίκας σήμερα μέσα από το αφιέρωμα «Το μέλλον είναι γυναίκα», όσο και σε εκείνους τους συμπολίτες μας που δίνουν την προσωπική τους μάχη στο πεδίο των «ειδικών αναγκών».  Κορυφαία ταινία ανάμεσα σε αυτές τις «ειδικές προβολές» ήταν το «Επιστροφή στην Κορυφή» του Στρατή Χατζηελενούδα με θέμα τη ζωή του Λεωνίδα που παρά την καθήλωσή του σε αναπηρικό αμαξίδιο αποφασίζει να ανεβεί στην κορυφή του Ολύμπου που είχε ήδη κατακτήσει δύο φορές στο παρελθόν.

Primary Link | Secondary Link

Primary

Secondary