Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την έκθεση «Ανάνηψη Τώρα: Το ελληνικό σύστημα υγείας μετά από μια δεκαετία λιτότητας», έπειτα από διετή έρευνα πάνω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη εστιάζοντας στις πιο ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.  Η έκθεση αναδεικνύει τον αντίκτυπο που είχαν τα χρόνια της λιτότητας σε ένα σύστημα υγείας που έτσι κι αλλιώς είχε προβλήματα και καταλήγει σε ανησυχητικά συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στις μέρες μας, ειδικά τώρα που η πανδημία του κορονοϊού μας χτυπά την πόρτα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, χιλιάδες συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι/ες, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και πρόσφυγες υπέστησαν το μεγαλυτερο βαρος των πολιτικών λιτότητας. Πολλοί/ες εξ αυτών ακόμα και σήμερα δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τα φάρμακά τους ή ιατρικές υπηρεσίες λόγω του υψηλού κόστους. Οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για να δεί κάποιος/α γιατρούς ή να κάνει εξετάσεις είναι μέρος της καθημερινότητας για πολλους Έλληνες.Στην έκκλησή της προς τον Έληνα Πρωθυπουργό η διεθνής οργάνωση ζητά:

-Να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις και χωρίς οικονομικούς φραγμούς, σε όλα τα άτομα – συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, εξετάσεων, αγωγής και οποιωνδήποτε μελλοντικών εμβολίων και θεραπειών για τον κορονοϊό.

-Να λάβει υπόψη τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων κατά τον σχεδιασμό της ανταπόκρισης στην πανδημία, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που είναι άστεγοι/ες, ανθρώπων με χαμηλότερα εισοδήματα ή εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, πρόσφυγων, φυλακισμένων και ηλικιωμένων ανθρώπων.

-Να διασφαλίσει την πρόσληψη εργαζομένων στην υγεία, έτσι ώστε να υπάρχει ανταπόκριση στην ζήτηση υπηρεσιών υγείας, και την πρόσβαση τους σε επαρκή και ποιοτικό εξοπλισμό προσωπικής προστασίας, πληροφόρηση, εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Μπορείτε να βρείτε και να υπογράψετε την έκκληση εδώ

Επίσης εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.